Vieraskynä: Headhunter on inhouse-rekrytoijan paras ystävä

Jaa somessa:

 

Monissa isoissa yrityksissä rekrytoinnin isojako menee suurin piirtein niin, että yrityksen oma rekrytointitiimi tai henkilöstöosasto hoitaa tyypillisen “post&pray” -rekrytoinnin eli sisäiset ja ulkoiset ilmoitushaut, ja sitten jos tarvitaan järeämpiä aseita – eli suorakontaktointia – niin linjajohto, ylin johto tai henkilöstöjohtajat ovat yhteydessä suorahakukumppaneihin eli headhuntereihin. Tällainen kahtiajako ja sen pohjalta monesti syntyvä vastakkainasettelu on kuitenkin monestakin syystä ongelmallinen.

Ensimmäinen ongelma liittyy siihen, että kahtiajako ei ole millään tavalla selkeä. On paljon sellaista rekrytointiin liittyvää tekemistä, joka on luonteeltaan jotain näiden kahden toimintamallin väliltä. Yrityksen itse tekemä research ja suorakontaktointi on yleistynyt voimakkaasti, ja näihin tekemisiin sovelletaan tyypillisesti suorahakubisneksen oppeja ja työkaluja. Toisaalta yrityksiin otetaan myös paljon ulkoisia inhouse-rekrytoijia, jotka eivät ole työsuhteessa rekrytoivaan organisaatioon, eivätkä headhuntereita, vaan joko vuokra- tai konsulttisopimuksella työskenteleviä rekrytoinnin ammattilaisia.

Toinen ongelma on siinä, että synergiahyödyt jäävät saamatta, jos toimitaan erillään. Kun headhunterit varovat paljastamasta omia tietokantojaan, ja yrityksen oma HR odottelee kädet puuskassa että “katsotaan nyt sitten mitä ne saavat laskuttamallaan summalla aikaiseksi”, niin hedelmällinen tiedonvaihto esimerkiksi yrityksen asemasta osaajamarkkinoilla, kiinnostavista ehdokkaista ja kontaktoiduista henkilöistä jää tapahtumatta. Juuri tällainen yhteinen tietopääoma olisi tärkeä lähtökohta kaikelle ennakoivalle osaajahankinnalle (talent pipeline).

Kolmas liittyy osaamisen kehittymiseen. Jos HR hoitaa vain yrityksen sisäisiä prosesseja hioen henkilöstöstrategiaa ja liiketoimintasuunnitelmaa powerpointista exceleille, niin sille ei kerry osaamista työmarkkinoista tai ammattikuntien muutoksista yrityksen ulkopuolella. Vastaavasti jos headhunterit operoivat vain tehtävänkuvausten ja niitä vastaavien osaajaprofiilien parissa, jää heille syntymättä tarkempi kuva, osaaminen ja ymmärrys siitä, minkälaisia henkilöstöstrategisia tavoitteita yrityksellä on, ja mitä kaikkea muuta näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tehdään rekrytointien lisäksi.

Väitänkin, että kaikkein parhaimpiin lopputuloksiin päästään, kun johdamme systemaattisesti koko rekrytointiekosysteemiä niin, että yrityksen omat rekrytoijat, ulkoiset inhouse-rekrytoijat ja toimeksiantopohjalta toimivat headhunterit toimivat synkronoidusti samojen henkilöstöstrategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteisiä tapaamisia ja tietojen vaihtoa on syytä fasilitoida. Mikäli yrityksen johto ja esimiehet kommunikoivat omille rekrytoijilleen ja headhuntereille eri foorumeilla, jää kokonaiskuva molemmilta ammattiryhmiltä pimentoon. Ota siis puhelin käteen jo tänään ja tapaa se sisä- tai ulkopuolella töitä paiskiva kollega. Koska rekrytoija on headhunterin – ja headhunter rekrytoijan – paras ystävä.

 

Kirjoittanut,

 

juho-toivola
Juho Toivola

Kirjoittaja on työelämäkysymyksiin ja digitalisaatioon erikoistunut psykologi, joka rakastaa yksinkertaista tehokkuutta ja toimivia käytäntöjä – www.juhotoivola.fi

 

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
Headhunter
Country Retail Manager
Markkinointijohtaja, Varusteleka
Talouspäällikkö - Anonyymi yritys
Hallitusammattilainen
Uusimmat

Blogista

Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus
Avoin viestintä vastuullisuudesta on olennainen osa toimintaa. Vaikka vastuullisuudesta ei välttämättä tarvitse erikseen kertoa, tämä aika ja yhteiskunnallinen...
InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
InHunt_hallitushakuDSC00328_HD
Hallituspaikan haku -valmennus: Suuri suosio ja innostuneita osallistujia
InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennus on saanut suuren suosion ja vuoden 2024 ensimmäinen tilaisuus oli jälleen täynnä.
Kaupan ja elintarvike- alan osaajat_InHuntGroup_plain2
Varmista parhaat osaajat kaupan alan tehtäviin - näin onnistut!
InHuntin kaupan alan osaajapooli kattaa laajasti toimialaosaajia vähittäis- ja tukkukaupasta sekä elintarviketoimialalta.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa