Tällä kertaa ei tuntunut hirveän luonnolliselta kirjoittaa vinkkejä rekrytointiin tai työnhakuun liittyen, joten päätin ottaa aiheen, joka puhuttaa tällä hetkellä koko maailmaa. Heti alkuun haluan painottaa, että en ole terveysalan asiantuntija ja tämä kirjoitus pitkälti perustuu kaikkeen siihen, mitä olen itse lukenut ja ottanut selvää koronaviruksesta. Puhun sujuvasti englantia, espanjaa sekä toki myös suomea ja näin ollen tulee päivittäin luettua aiheesta uutisia, artikkeleita, lausuntoja, tutkimuksia kaikilla näistä kielistä. Medialukutaito sekä lähdekriittisyys ovat asioita, joihin olen kiinnittänyt todella paljon huomiota viimeisten vuosien aikana ja näin ollen aika hyvin pystyn arvioimaan, mihin voi luottaa, mihin ei ja mitä asioita pitää tarkistaa ennen kuin lähtee levittämään tietoa, vaikka omissa somekanavissa.

Madridissa vuodesta 2014

Olemme asuneet Madridissa kohta kuusi vuotta. Tällä hetkellä meitä on kolme, mutta hyvin pian jo neljä, sillä vaimoni on raskaana ja laskettu aika on kesäkuun alussa. Täällä koronavirus on ollut tapetilla jo useita viikkoja varmasti osaksi siitä syystä, että se on jyllännyt kovalla vauhdilla tuossa naapurissa Italiassa. Tässä kohtaa voi sanoa, että onneksi meri sentään on ollut välissä vähän hillitsemässä viruksen leviämistä, vaikkakin lentoliikenne maiden välillä pysyi ihan normaalina ihmeellisen pitkään.

Koen vastuun aika isoksi tällä hetkellä ja näin olen myös yrittänyt ottaa paljon selvää, miten koronavirus esim. vaikuttaa raskaana oleviin naisiin. Hyvin vähän asiasta on tietoa, mutta Kiinassa on tehty pieni tutkimus asiasta ja vaikuttaisi, että sikiö ei olisi kovin suuressa vaarassa, vaikka äiti sairastuisi koranavirukseen. Kiinassa oli seurattu yhdeksää naista ja näistä kaikki olivat saattaneet raskauden loppuun ilman ongelmia (Lähde: Statnews). Raskaana olevat naiset eivät tosin pysty lievittämään kipuja ja esim. kuumetta lääkkeillä täysin samalla tavalla kuin sairastuneita normaalisti hoidettaisiin ja näin ollen voi koronavirus ja sen oireet olla hyvinkin ikäviä. Toki riippuu jälleen siitä, miten voimakkaana viruksen saa.

Espanja kiinni seuraavan kahden viikon ajan

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez julisti hätätilan eilen lauantaina koko Espanjaan seuraavan kahden viikon ajaksi. Ainostaan ruokakaupat, apteekit, take-away ravintolat (vain ruuan kotiinkuljetus), bensa-asemat ja lehtikiskat saavat olla auki ja ihmisiä on käsketty ankarasti pysymään kotona.

Poliitikotkaan eivät ole säästyneet koronavirukselta ja sunnuntaina tuli julki, että Sánchezin vaimolla on todettu tartunta. Myös Podemos -puolueen johtajalla ja hallituksen varapääministerin Pablo Iglesiaksen puolisolla todettiin tartunta muutama päivä sitten.

Tämä kaikki toki on aiheuttanut paniikkia ja ruokakaupat on käyty ahkerasti tyhjentämässä. Se kuitenkin täytyy sanoa, että mitään hätää sen suhteen ei ole ja joka aamu ne ovat taas täynnä ruokaa ja muita tuotteita. Ongelma vain on, että kukaan ei ole pystynyt varautumaan tähän, kun kaikki loppujen lopuksi tapahtui hyvin nopeasti. Viime viikolla, kun uutinen tuli, että koulut menee kiinni, ryntäsivät ihmiset ruokaostoksille ja tämä jatkui seuraavien päivien ajan. Myyntilukemat kaupoilla olivat helposti kolminkertaiset normaaliin verrattuna ja näin on selvää, että yksikään kauppa ei pystynyt vastaamaan kasvaneeseen kysyntään ja illalla hyllyt ovat olleet tyhjinä. Kuitenkin joka aamu tilanne on ollut jo päinvastainen ja hyllyissä on taas riittänyt tavaraa.

Keskustelin myös tästä hyvän ystäväni kanssa, joka on pitkään työskennellyt Lidlin palveluksessa Suomessa. Hän kertoi, että näistä on myös olemassa paljon dataa ja tutkimuksia ja yleisesti tiedetään, että tämä paniikin ominainen hamstraus kestää n. 3 – 5 päivää ja sen jälkeen kaikki palaa kutakuinkin ennalleen. Myös tämä tulee näkymään kaupoissa jopa ylitarjontana, koska on selvää, että siinä vaiheessa, kun ihmisillä on 30 pakettia pastaa kaapissa ja 150 rullaa vessapaperia, niin tarve ostaa lisää ei ole enää niin akuutti. Ja mitä tulee tuohon vessapaperiin, niin väittäisin pitkälti, että kaksi miljardia whatsapp -käyttäjää ovat synnyttäneet sen tarpeen ihan itse. Kukaan ei oikeastaan tiedä miksi sitä pitäisi ostaa, mutta kaikki kuitenkin ostavat. Koronavirus ei kuitenkaan aiheuta ripulia, mutta jos ihmiset kokevat olonsa turvallisemmaksi ja nukkuvat yönsä paremmin tiedostaessaan, että Lambia on nyt kaapissa seuraaville sukupolville asti, niin kuka minä siihen olen mitään sanomaan.

Koskaan ennen sosiaalinen media ei ole ollut tässä mittakaavassa

Iso asia ja joka eroaa täysin muista tähän astisista epidemioista on se, että koskaan ennen ei sosiaalinen media ole ollut mukana tilanteen seurannassa ja uutisoinnissa tässä mittakaavassa, jossa se nyt on. Tämä selviää hyvin tästä kuvasta:

Mikäli faktat ja data kiinnostavat, niin kannattaa myös tutustua tähän sivuun, josta kuvan nappasin. Erittäin mielenkiintoista tietoa koronavirukseen liittyen ja näin saa jokainen vähän enemmän faktaa ruoka- ja kahvipöytäkeskusteluihin:

Information is beautiful: Covid-19

Myös seuraava sivusto kuuluu itselläni nykyään joka aamuisiin rutiineihin Marcan ja El Paisin lisäksi:

Coronavirus cases around the world

Yksi tapa on seurata lukemia per maa, mutta luku, jota enemmän itse olen seurannut, on koronavirustartuntojen määrä / miljoona asukasta. Mielestäni se kertoo paremmin, missä tilanteessa kyseinen maa tällä hetkellä menee. Espanjassa tilanne on kyllä kriittinen, mutta on hyvä muistaa, että esim. Madridin maakunnassa asuu yli kuusi miljoonaa ihmistä. Täälläkin tilanne on käytännössä kahdessa viikossa muuttunut niin paljon, että jos joku olisi minulle tuolloin sanonut, että parin viikon päästä koko maahan on julistettu hätätila, niin en kyllä olisi sitä uskonut tai ainakin hyvin vaikeaa se olisi ollut uskoa.

Mistä oikeastaan on kyse?

Espanjassa oli todella paha flunssakausi vuosina 2017 – 2018 ja flunssaan kuoli 15.000 ihmistä. Nämä pääosin ihmisiä, joilla oli jokin toinen vakava sairaus taustalla tai hyvin iäkkäitä ihmisiä. Yhteensä tartuntoja kirjattiin 800.000 kappaletta. Tästä ei tuolloin kuitenkaan kirjoitettu juurikaan Espanjan mediassa, niin mistä nyt sitten on kyse, kun koronavirukseen on kuitenkin kuollut vasta Espanjassa n. 200 ihmistä? Vaikka itse tauti ei ole välttämättä perusflunssaa kummoisempi (riippuu todella paljon tartunnan voimakkuudesta), on se kuitenkin jopa 10 tai 20 kertaa tappavampi ja etenkin riskiryhmät ovat suuressa vaarassa. Kuolleisuus liikkuu eri arvioiden mukaan n. 2%:ssa tällä hetkellä, kun perusflunssalla se on n. 0,1% .

Koronavirus jää myös aika alas taulukossa, kun katsotaan mihin tauteihin ihmisiä kuolee päivittäin maailmassa:

Se, mistä on kyse, miksi asia on niin kriittinen ja mihin valtiot ja niiden hallitukset pyrkivät toimillaan vaikuttamaan, on tämä:

Kaikessa yksinkertaisuudessaan toimenpiteillä pyritään hidastamaan tartuntojen määrää ja näin pitämään sairaalat ja terveysasemat toimintakykyisinä. Täällä Espanjassa onneksi on yksi maailman parhaista ja tehokkaimmista terveydenhuollon järjestelmistä (kts. alla oleva kuva) ja näin ollen täällä todennäköisesti jo senkin takia tartuntojen sekä menehtyneiden määrä tulee olemaan pienempi mitä esim. Italiassa. Ottaen siis huomioon, että täällä nyt reagoidaan suhteessa nopeammin, vaikka vieläkin nopeammin olisi voinut hallitus toimia. Varsinkin Madridin alueella sairaaloiden kapasiteetti käy tällä hetkellä jo limiiteillä ja monet hotellit, jotka ovat jo sulkeneet ovensa viruksen takia, ovatkin tarjonneet apua ja ilmoittaneet, että niitä voidaan käyttää sairaaloina tarvittaessa varsinkin lievemmissä tapauksissa.

Uutisointi Suomessa

Suomessa tullaan nyt selkeästi pari – kolme viikkoa esim. Espanjaa perässä ja näin ollen tuntuu, että ei vielä täysin ymmärretä, miten vakavasta asiasta oikeasti on kyse. Jos mietin, mitä itse ajattelin pari viikkoa sitten asiasta, niin ihan samalla tavalla sitä myös itse vähättelin. Itse kuulun ryhmään, jossa kuolleisuus on 0,2%, joten en ole huolissani itsestäni, vaikka viruksen saisinkin. Sen sijaan ymmärrän tilanteen vakavuuden isossa mittakaavassa ja ennen kaikkea, mitä tapahtuu, mikäli terveydenhuollon kapasiteetti ei enää riitä. Muun muassa Italiassa on menehtynyt paljon ihmisiä sen takia, että siellä ei ole pystytty hoitamaan kaikkia tartunnan saaneita. Sairaaloista on tullut tietoa, että lääkärit ovat joutuneet tekemään valintoja ja keskittymään niihin, joilla on paremmat edellytykset selvitä taudista ja vielä enemmän elämää edessä.

Muutamat asiat ovat kyllä ihmetyttäneet itseäni suuresti Suomen koronavirusuutisoinnissa. Yksi on juuri se, kuinka asiaa on vähätelty ja mm. sitä kuinka koronavirus ei olisi niin tarttuvaa. Yksi isoimmista ongelmista kun todellisuudessa näyttäisi olevan se, että se tarttuu todella helposti ja jos henkilö saa viruksen, on erittäin iso todennäköisyys, että se siirtyy sitten vähintään kahdelle henkilölle. Tarkka lukema taitaa olla tällä hetkellä 2,2 uutta tartuntaa per tartunnan saanut henkilö. Jotta epidemia tai pandemia saadaan kuriin, pitäisi tuo lukema saada alle yhteen ja juuri tähän nyt useissa maissa pyritään. Perusflunssalla vastaava lukema on 1,3, mikä pitää huolen siitä, että se ei täältä koskaan katoa.

Suomessa eri asiantuntijat ovat vähätelleet asiaa ja ylilääkärit kertovat, kuinka ei kannata sulkea kouluja jne. Samaan aikaan kuitenkin mm. Tanska on mennyt jo kokonaan kiinni ja siellä tartuntoja per miljoona asukasta on enemmän mitä Espanjassa. Myös Norjassa epidemia etenee kovalla vauhdilla ja samoin Ruotsissa. Suomen luvut tulevat vielä perässä, mutta mikä todellisuudessa on tilanne, niin sitä on vaikea sanoa, koska viikonlopun aikana silmiini on osunut useampi twiitti, jossa kerrotaan, että testauksia ei tällä hetkellä tehdä:

Miten tilanne tulee kehittymään?

Tästähän ei kenelläkään ole käytännössä faktatietoja, mutta paljon enemmän toki tiedetään, mitä tiesivät Wuhanissa silloin, kun epidemia lähti liikkeelle. Nyt Kiinassa taudin leviäminen on saatu kuriin ja viimeiset uutiset kertovat vain muutamista uusista tartunnoista per päivä ja nekin kaikki Wuhanissa, josta kaikki lähti liikkeelle. Eilen luin, että huhtikuusta lähtien kaikki alkaisi palautua normaaliin Kiinassa ja elämä jatkuu. Tällä hetkellä menehtyneitä Kiinassa on n. 3.200 virallisten tietojen mukaan. Vaikka todellisuudessa lukema on tuota paljon korkeampi, niin voi sitä silti pitää pienenä, kun verrataan sitä muihin tauteihin tai vaikkapa perus kausi-influensaan. Kiina sai koronaviruksen taltutettua, mutta siihen tarvittiin todella järeitä toimenpiteitä.

Mikä on sitten Euroopan kohtalo, niin se jää nähtäväksi. Tietoa on nyt toki huomattavasti enemmän, mitä esim. vielä pari kuukautta sitten. Näin ollen erilaisia mallinnuksia on ehditty tehdä jo paljon ja yksi, joka osui silmiini, oli Barcelonan Yliopiston bioinformatiikan / laskennallisen biologian ryhmän tekemä mallinnus, jossa ennustettiin tartuntojen jyrkkää nousua Espanjassa seuraavan 10 päivän ajan, jonka jälkeen tartuntojen määrä lähtee laskuun ja 20 – 30 päivän päästä tilanne olisi jo huomattavasti parempi. (Lähde: 20minutos.es /)

Miksi tähän ei olla varauduttu?

Moni on kysynyt, miksi tämänlaisiin tilanteisiin ei olla varauduttu ja sitä olen myös itsekin kysynyt. Tämän ei olisi pitänyt loppujen lopuksi tulla kenellekään yllätyksenä ja maailman vaikutusvaltaisimmat henkilöt ovat jo vuosia puhuneet asiasta. Bill Gates mm. kuvailee nyt meneillään olevan kriisin ja tapahtumasarjan suhteellisen perusteellisesti vuonna 2014 pitämässään puheessa. Silloin ebola jylläsi maailmalla ja vain onni piti sen aisoissa. Gates toivoi tuolloin, että seuraavaan vastaavaan tilanteeseen osattaisiin varautua paremmin. Valitettavasti ei osattu.

Virheellisen tiedon levittäminen

Koronavirukseen liittyen liikkuu todella paljon virheellistä tai puutteellista tietoa. Tämän ihan huomaa niistä viesteistä, joita olemme saaneet, kun ihmiset toki seuraavat meidän elämää ja tilannetta sosiaalisen median välityksellä ja kommentoivat postauksia ahkerasti varsinkin Instagram -storiesin puolella.

Jokaisen tulisi olla hyvinkin varovaisia siitä, mitä lähtee sosiaalisessa mediassa levittämään. Yksi hyvä esimerkki on viraalihitiksi noussut lista, miten mm. suojata itsensä, jotta koronavirus ei tartu. Heti se, että siinä ei kerrottu yhtään lähdettä, pitäisi alkaa soittaa hälytyskelloja. Kerrotaan vaan lääkäreistä Wuhanissa jne. Jos vähääkään asiaa lähtee googlailemaan, tulee vastaan useita kirjoituksia, joissa kerrotaan listan olevan virheellinen ja ei paikkaansa pitävä. Olen nähnyt saman listan sekä espanjan, englannin, että suomenkielellä. Onneksi mitään vaarallista tietoa siinä ei mielestäni ollut, mutta paljon asioita, jotka eivät pidä paikkaansa tai ainakaan ei ole mitään todisteita niiden paikkaansa pitävyydestä.

Myös sama koskee mediaa ja tämänlaisissa tilanteissa medialla on erittäin suuri vastuu olla levittämättä valheellista tietoa. Myös jokaisen meidän medialukutaito sekä lähdekriittisyys korostuvat nyt enemmän kuin koskaan.

Kannattaa katsoa tämä klippi, jossa Denzel Washington ottaa kantaa valeuutisiin ja pitää se mielessä, kun jotain lukee:

Mitä positiivista?

Vaikka nopeasti ajateltuna koronaviruksen aiheuttamasta kaaoksesta on vaikeaa löytää positiivisia asioita, niin näin ei kuitenkaan ole. Seuraavassa muutamia asioita, jotka itselläni ensimmäisenä on tullut mieleen:

  • Opitaan arvostamaan sitä, mitä meillä on. Pienet aikaisemmat ongelmat eivät enää tunnukaan niin suurilta ja lähinnä alkavat naurattamaan nyt, kun niitä miettii.
  • Jokainen oppii taas pitämään omasta hygieniastaan huolta. Olen ainakin itse kiinnittänyt huomiota, että viime vuosien aikana käsien pesussa on ollut paljon toivomisen varaa. Nyt niitä pestään enemmän kuin koskaan, mikä on vain ja ainoastaan hyvä asia.
  • Ymmärretään ehkä jatkossa jäädä herkemmin kotiin, kun on kipeä. Ei myöskään viedä sairaana olevia lapsia tarhaan tai kouluun.
  • Perus flunssa- ja influenssakausi saadaan nyt paremmin kontrolliin ja sen vaikutukset tulevat varmasti olemaan pienemmät, mitä normaalisti.
  • Lennetään ja matkustetaan vähemmän. Päästöt pienenevät ja maailma voi paremmin.
  • Globaali etätyökokeilu, jolla tulee olemaan kauaskantoiset positiiviset vaikutukset. Nyt nekin yritykset, jotka ovat olleet kaikista vastahakoisimpia etätyölle, tulevat huomaamaan, että ihmisten ei välttämättä joka päivä tarvitse tulla toimistolle tekemään työtä. Tämä taas vaikuttaa myös positiivisesti ihmisten elämänlaatuun, kun työmatkoihin käytetty aika säästyy nyt muulle. Myös päästöt ja liikenne vähenevät.
  • Erimielisyydet unohtuvat ja ihmiset alkavat puhaltamaan taas yhteen hiilen. Eilen illalla kello 22.00 Madridissa ihmiset tulivat parvekkeillensa ja alkoivat taputtamaan voimakkaasti käsiään yhteen ja hurraamaan. Spontaanilla teolla haluttiin kiittää kaikkia niitä terveydenhuollon ammattilaisia, jotka oman terveytensä uhalla pelastavat tällä hetkellä ihmishenkiä.

Mites se elämä täällä sitten?

Täällä tosiaan yliopistot, koulut ja päiväkodit ovat olleet kiinni viime keskiviikosta. Isot massatapahtumat ovat kielletty ja nyt huomisesta eli maanantaista 16.3. alkaen on Espanjaan määrätty ulkonaliikkumiskielto. Ainoastaan pakolliset siirtymiset ovat sallittuja, kuten ruokakauppaan, apteekkiin tai sairaalaan lähtö. Toki myös työpaikalle saa mennä, niiden joiden on pakko ja eivät pysty työtään omasta kodista käsin suorittamaan.

Toistaiseksi meillä on ollut onni ilmojen suhteen ja Keski-Espanjassakin olemme saaneet koko viime viikon nauttia yli 20 asteen lämpötiloista ja auringon paisteesta. Näin ollen aikaa on vietetty paljon omalla terassilla ja taloyhtiön takapihalla auringosta nauttien. Viime perjantaina tuli itselläni 34 vuotta mittariin ja sitä juhlistettiin sitten koko päivä perheen kesken, kerran nyt kun oli se mahdollista.

Kuvia viikonlopulta sekä Marcan etusivu perjantailta: ”Te vamos a ganar” – ”Me voitamme sinut”

Hallitus täällä olisi voinut toimia myös nopeammin, mutta onneksi nyt on sitten järeät toimenpiteet käytössä ja olen varma, että tilanne alkaa täälläkin ensi viikon jälkeen kohentumaan.

Nyt vain toivoisin, että muissakin Euroopan maissa ryhdyttäisiin vastaavanlaisiin toimiin sen sijaan, että vähätellään ja pyritään ”hallitusti kontrolloimaan” tilannetta. Sen verran monta esimerkkiä jo maailmalla on, että sen HUS:n ylilääkärinkin olisi nyt hyvä avata vähän silmiä ja katsoa mitä muualla tapahtuu. Mitä nopeammin asiaan nyt reagoidaan, sitä nopeammin tämä on myös takanapäin.

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.