Kirjoitin viime viikolla siitä, kuinka Walmart oli päättänyt antaa potkut 7000 back-office tehtävissä olleelle työntekijälle. Syynä tähän oli se, että Walmart oli pystynyt korvaamaan nämä henkilöt kehittyneillä tietokoneohjelmilla. Kenelläkään potkut saaneista ei ollut suoraa yhteyttä asiakkaaseen.

Näinpä kirjoituksen otsikko, onko osaamiselleni käyttöä 5 vuoden päästä, onkin kysymys, joka jokaisen kannattaisi itselleen esittää.

WalMartin esimerkki oli vain yksi monista, mitä on tapahtunut ja tulee tapahtumaan yhä enemmissä määrin. Samalla ihmiset alkavat herätä ja herätyskellot soivat yhä useamman päässä. Voiko tämä tapahtua minulle? Onko minun osaaminen ja työ sellaista, jonka tietokoneohjelmat pystyvät tekemään nopeammin, paremmin ja ilman virheitä tulevaisuudessa? Tietokoneet eivät sairastu, niitä on suhteellisen helppo johtaa ja ne painavat täysillä yötä päivää.

Kun itse mietin asiaa, tulee mieleen lukuisia tehtäviä, joissa ihmisiä ei enää tulevaisuudessa tarvita. Esim. pankki-, vakuutus- ja finanssiala on yksi, joka itselleni nousee aina mieleen, kun mietin, missä on erittäin suuri murros edessä ja mistä tulee häviämään paljon työpaikkoja. Samoin jos mietitään eri funktioita, niin yhtä lailla näen, että iso osa yhtiöiden talousosastoista pystytään jatkossa korvaamaan kehittyneillä tietokoneohjelmilla. Samalla tavalla näen uhattuna isot HR-osastot sekä paljon muita tukifunktioita. Lisäksi julkisessa sektorissa ja varsinkin virastoissa olisi todella paljon automatisoitavissa olevia tehtäviä.

On mielenkiintoista ja jopa pelottavaa nähdä mitä tulee tapahtumaan. Käynnissä olevasta muutoksesta eri asiantuntijat ja tulevaisuudentutkijat tuntuvat olevan yhtä mieltä, että näin valtava tai nopea se ei ole ollut koskaan. Ei edes silloin, kun sähkö keksittiin. Ennen kaikkea juuri nopeus on aivan ennennäkemätöntä ja asia, joka jatkuvasti aliarvioidaan.

”Vajosimme itsekin siihen ansaan, että aliarvioimme kehitystä. Moni sanoi meille pari vuotta sitten, että Googlen itseohjautuvat autot ovat ihan söpöjä, mutta laajassa käytössä pelkkää tieteisfantasiaa. Robottitaksit alkoivat kuitenkin liikennöidä Singaporessa muutama päivä sitten. Uber kokeilee samaa Pittsburghissä”, Digitalisaation tutkija Erik Brynjolfsson toteaa Helsingin Sanomien artikkelissa.

Moni varmasti tunnistaa itsensä, jos on sellaisessa tehtävässä, joka tulee olemaan uhattuna seuraavina vuosina. Epätoivoon ei suinkaan kannata vajota vaan kannattaa alkaa miettiä oman osaamisensa kehittämistä. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että pitäisi istua takaisin koulun penkille, vaan on jo internet pelkästään täynnä mahdollisuuksia itseopiskelulle ja oman osaamisensa syventämiselle.

Vaikka samalla tilanne voi vaikuttaa aika hurjalta ja paljon työpaikkoja ja tehtäviä tulee häviämään, on totta, että tämän kaiken kehityksen myötä myös uusia tehtäviä syntyy ja jo nyt on paljon sellaista osaamista, josta yrityksillä on huutava pula.

Jos haluaa katsoa asiassa tulevaisuuteen niin kannattaa suunnata katseet Atlantin yli Yhdysvaltoihin. Sieltä pystyy helposti näkemään mihin suuntaan ollaan menossa. Kurkistin itse Glassdoorin palveluun ja katsoin sieltä TOP25 parhaiten palkattua asiantuntijatehtävää tällä hetkellä. Näiden 25 parhaan joukosta löytyy yhteensä 16 tehtävää tai nimikettä, jotka liittyvät vahvasti käynnissä olevaan digitalisaatioon.

Joten jos jollekin on ollut vielä epäselvää mihin suuntaa omaa osaamista pitäisi kehittää, niin enää sen ei pitäisi olla. Tulevaisuudessa jokaisessa roolissa digitalisaatio ja teknologia ovat yhä enemmän läsnä ja jos ei näiden asioiden kanssa ole edes jollakin tavalla sinut, on auttamatta vaarassa tippua työelämän kelkasta pois.

 

Tässä TOP25 parhaiten palkattua asiantuntijatehtävää Yhdysvalloissa:

 1. Physician

Median Base Salary: $180,000

 1. Lawyer

Median Base Salary: $144,500

 1. Research & Development Manager

Median Base Salary: $142,120

 1. Software Development Manager

Median Base Salary: $132,000

 1. Pharmacy Manager

Median Base Salary: $130,000

 1. Strategy Manager

Median Base Salary: $130,000

 1. Software Architect

Median Base Salary: $128,250

 1. Integrated Circuit Designer Engineer

Median Base Salary: $127,500

 1. IT Manager

Median Base Salary: $120,000

 1. Solutions Architect

Median Base Salary: $120,000

 1. Engagement Manager

Median Base Salary: $120,000

 1. Applications Development Manager

Median Base Salary: $120,000

 1. Pharmacist

Median Base Salary: $118,000

 1. Systems Architect

Median Base Salary: $116,920

 1. Finance Manager

Median Base Salary: $115,000

 1. Data Scientist

Median Base Salary: $115,000

 1. Risk Manager

Median Base Salary: $115,000

 1. Creative Director

Median Base Salary: $115,000

 1. Actuary

Median Base Salary: $115,000

 1. Data Architect

Median Base Salary: $113,000

 1. Tax Manager

Median Base Salary: $110,000

 1. Product Manager

Median Base Salary: $107,000

 1. Design Manager

Median Base Salary: $106,500

 1. Analytics Manager

Median Base Salary: $106,000

 1. Information Systems Manager

Median Base Salary: $106,000

 

https://www.glassdoor.com/blog/25-highest-paying-jobs-america-2016/

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin digijohtajana sekä on InHuntin Espanjan toimintojen maajohtaja. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen tranformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.