Loistavaa! Kova työnhaku on tuottanut tulosta ja olet saanut kutsun työhaastatteluun. Seuraavassa annan muutaman tärkeän vinkin, jotta annat itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan haastattelussa ja mahdollisuudet saada työpaikka paranevat.

Aloitetaan muutamilla mielenkiintoisilla faktoilla:

Tiesitkö, että 33% rekrytoijista sanoo tekevänsä päätöksen ensimmäisen 90 sekunnin aikana. Päätöksen siis siitä, onko henkilö potentiaalinen tehtävään vai ei. Kun tämä päätös on tehty, noudattaa haastattelun kulku sitten yleensä sitä. Esimerkiksi, jos haastattelija on tehnyt päätöksen, että et ole sopiva, pyrkii hän tietoisesti päättämään haastattelun nopeammin. Eli, ensivaikutelmalla on iso merkitys, kuten aina.

Työhaastattelussa ensivaikutelma syntyy useista asioista, joita ovat esim. pukeutuminen, kehon kieli, tervehtiminen, puhe, ääni, kielioppi, itseluottamus, kädenpuristus, sanat, joilla avaa keskustelun, katsekontakti, jne. Pukeutuminen on siinä mielessä tärkeää, että 65% rekrytoijista kertoo sen olevan yksi asia, joka voi ratkaista valinnan kahden tasavahvan henkilön välillä.

Tuo siis ensivaikutelmasta. Seuraavassa sitten oma TOP5 neuvoni itse työhaastattelutilanteeseen:

  • Hyvä valmistautuminen on hyvän työhaastattelun lähtökohta. Mitä enemmän työnhakijalla on tietoa yrityksestä, aina parempi.
  • Ei kannata puhua pahaa edellisestä työstä, pomosta tai vaikka työkavereista. Silloin antaa nopeasti itsestään sen kuvan, että itse on täydellinen ja kaikissa muissa on aina vika.
  • Tyhmien tai turhien kysymysten kysymistä työhaastattelussa tulisi myös välttää. Hyvät kysymykset taas ovat täyttä kultaa. Turhat kysymykset ovat sellaisia asioita, jotka haastateltavan tulisi tietää eli aika lailla itsestäänselvyyksiä. En myöskään suosittele kysymään ensimmäisessä haastattelussa esim. lomista. Ainakin itsessäni saa se aikaan ristiriitaisen fiiliksen, kun henkilö kysyy jo lomista ennen kuin on edes keskusteluissa edetty lähinnä tutustumista pidemmälle. Sen aika kyllä tulee ja on asia, joka totta kai käydään läpi, mutta ei vielä ensimmäisessä haastattelussa.
  • Omien vahvuuksien ja heikkouksien tiedostaminen on myös tärkeää. Hyvin usein työhaastattelussa näitä kysytään ja henkilö, joka pystyy jäsentelemään vastauksensa järkevästi ja ymmärrettävästi, myös heikkouksien kohdalla, nostaa varmasti osakkeitaan haastattelijan silmissä.
  • Ajanhallinta. Työhaastatteluun usein varataan aikaa yksi tunti ja olen nähnyt todella monta kertaa, kun työnhakija käyttää tästä ison osan epäolennaisten asioiden läpikäymiseen. Vastaukset ovat todella pitkiä, hypitään asioista toiseen, puuttuu punainen lanka, jne. Tämä usein johtuu myös siitä, että työhaastatteluun ei olla juurikaan valmistauduttu.

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.