Juhanalla on vahva talousosaaminen. Hän on toiminut tilintarkastustehtävissä Big 4 -yhtiössä sekä talouden asiantuntija- ja johtotehtävissä kaupan alalla kansainvälisessä pörssiyhtiössä sekä perhe- ja pääomasijoittajaomisteisessa kasvuyhtiössä. Talousjohdon positioissa hän on toiminut myös johtoryhmän jäsenenä. Lisäksi Juhana on toiminut toimitusjohtajana digitaalisen B2B-kaupan startupissa ja ollut rakentamassa useita eri kuluttaja- ja B2B-verkkokauppoja.
Juhana kuuluu InHunt Groupin finanssitoimialatiimiin. Finanssitoimialahakujen lisäksi hänen suorahakutoimeksiantonsa painottuvat talousjohtaja- ja asiantuntijahakuihin toimialariippumattomasti.
Työhaastatteluun valmistautuminen - ei vain ehdokkaan vastuulla
Parasta antia työssäni on nähdä, kun asiakasyrityksemme ja ehdokas löytävät toisensa sekä ammatillisesti että kulttuurisesti ja yhteistyö alkaa heidän välillään. Miten tähän positiiviseen lopputulemaan päästään?
Tehdään rekrytointiprosessi sitten itse oman talon sisällä tai käyttäen apuna ulkopuolista suorahakupalveluntarjoajaa, kuten meitä InHunt Groupia, kulminoituvat kummankin osapuolen odotukset ja toiveet sekä ensivaikutelman muodostuminen ensimmäiseen keskusteluun työnantajan ja ehdokkaan välillä.
Usein kirjoitetaan siitä, kuinka ehdokkaan pitäisi valmistautua työhaastatteluun. Liian harvoin saa lukea siitä, kuinka työnantajan puolella pitäisi toimia samoin.
Vallalla saattaa olla ajatus siitä, että rekrytoija on lähtökohtaisesti kokenut HR-ammattilainen tai rekrytoiva esihenkilö, joka taitaa rekrytointiprosessin jokaisen osa-alueen, varsinkin haastattelutilanteen hyvinkin luontevasti. Mutta aina ei näin ole.
Rekrytoijan näkökulmasta hyvän keskustelurungon laatiminen pitäen sisällään hyvät haastattelukysymykset nostavat rekrytoinnin onnistumisen mahdollisuutta merkittävästi.
Onnistuneen haastattelutilanteen takaajat
Keskustelu
Nykyään on luontevaa puhua työnantajan ja ehdokkaan välisestä keskustelusta. Se kuvaa paremmin tämän ajan tilaa tasa-arvoisesta keskustelutilaisuudesta työnantajan ja ehdokkaan välillä. Ehdokas ”ei siis ole jäänyt mitään velkaa” työnantajalle kutsusta keskusteluun, vaan tavoite olisi käydä läpi, molemmin puolin, tärkeät asiat rekrytoinnin kannalta.
Struktuuri
Kansainvälinen tutkimustieto rekrytointimaailmasta lisävahvistaa, että strukturoitu haastattelurunko, eli valmiiksi laadittu haastattelurunko vahvistaa ehdokkaiden näkemystä työnantajan reiluudesta, eli halusta luoda tasa-arvoinen keskustelu rekrytointitilanteessa. Toki tämä malli edesauttaa myös rekrytoijaa useiden haastatteluiden järjestelmällisestä läpiviennistä ehdokkaiden arviointeineen.
Kerro hiukan itsestäsi?
Tyypillisesti rekrytoija avaa keskustelun lähes poikkeuksetta tällä kysymyksellä. Mikä on näin laajan kysymyksen vastauksen antama arvo? Yksi tärkeimpiä perusteluja haastattelukysymyksen käyttöönottoon on sen tuoma mahdollisuus erottaa ehdokkaita toisistaan vastausten perusteella ja ymmärrys siitä, miten henkilö suoriutuisi annetusta tehtävästä.
Tutkimusten mukaan noin 90 % epäonnistumisista rekrytoinneissa liittyy ehdokkaan asenteeseen. Tätä tietoa vasten kysymykset pitäisi asettaa niin, että ehdokkaiden asenteesta saataisiin kaikki mahdollinen irti.
Kerro hiukan itsestäsi -kysymykseen vastaaminen kertonee enemmän ehdokkaan valmistautumisen asteesta kysymystä kohtaan ja tarinan kerronnallisesta osaamisestansa, kuin siitä olisiko ehdokas sopiva kyseiseen tehtävään.
Avoimet kysymykset ratkaisijana?
Tutkimustieto rekrytoinneista ja oma kokemukseni suorahauista osoittavat, että osaamisen tunnistaminen on usein helppoa ja vaivatonta.
Mutta ehdokkaan arvioinnissa ammattitaito punnitaan asenteeseen liittyvissä kysymyksissä.
Usein asenteeseen liittyviä tekijöitä arvioidaan avointen kysymysten kautta. Tällä kysymyksen asettelulla vältetään ehdokkaan ohjaamista suuntaan taikka toiseen, eli pyritään saamaan aito vastaus ehdokkaalta.
Laatiessasi kysymyksiä ehdokkaan asenteen ja kulttuurisen sopivuuden arvioimiseksi, on tärkeää esittää kysymyksiä, jotka koskevat hänen käyttäytymistään, arvojaan ja ongelmanratkaisukykyään.
Alla muutamia esimerkkejä kysymyksiksi haastatteluun:
- Voitko kuvailla tilannetta, jossa kohtasit vaikean haasteen tai konfliktin työssäsi ja kuinka selvisit siitä?
- Kerro hetkestä, jolloin jouduit työskentelemään vaikean tiimin jäsenen tai kollegan kanssa. Miten käsittelit tilannetta?
- Kuvaile tilannetta, jossa olet tehnyt virheen tai epäonnistunut tehtävässä. Miten selvisit siitä ja mitä opit siitä?
- Voitko kertoa esimerkin tilanteesta, jolloin saavutit poikkeuksellisia tuloksia?
- Miten käsittelet palautetta ja kritiikkiä? Voitko antaa esimerkin hetkestä, jolloin sait rakentavaa palautetta ja mitä oppia sait palautteesta, jonka olet ottanut käyttöösi myöhemmin?
- Kuvaile tilannetta, jossa jouduit priorisoimaan useita eri tehtäviä samoilla määräajoilla. Miten lähestyit asiaa ja mikä oli lopputulos?
- Voitko kertoa tilanteesta, jossa jouduit työskentelemään projektin tai tehtävän parissa, joka ei vastannut henkilökohtaisia arvojasi? Miten suhtauduit tähän?
- Kerro ajasta, jolloin jouduit suostuttelemaan muita ideasi taakse tai ottamaan toisenlaisen lähestymistavan asioiden tekemiseen. Miten lähestyit asiaa ja mikä oli lopputulos?
- Voitko kuvailla tilannetta, jossa sinun piti sopeutua merkittävään muutokseen lyhyessä ajassa? Miten selvisit siitä ja mitä opit kokemuksesta?
- Mikä motivoi sinua työssäsi ja miten säilytät positiivisen asenteen myös haastavina aikoina?
Autan mielelläni hyvien haastattelukysymysten -ja runkojen laadinnassa. Jos koet tarvetta kokonaisvaltaisemmalle avulle rekrytoinnissa mm. suorahaun keinoin, niin ole yhteydessä. Kuulun InHunt Groupin finanssitoimialatiimiin. Finanssitoimialahakujen lisäksi teen suorahakutoimeksiantoja talousjohtaja- ja asiantuntijahakuihin toimialariippumattomasti.
Juhana Gyllenbögel
Senior Headhunter
InHunt Group Oy
+358 44 060 6665
juhana.gyllenbogel@inhunt.fi