Toimintaympäristön epävarmuus ja ennustettavuuden puute ovat yhä arkea monelle yritykselle. Silti myynti- ja kaupallisten organisaatioiden on toimittava – silloinkin kun markkinat ovat jäässä. Voimmeko oppia selviytymisstrategioita luonnosta?
Toimintaympäristön epävarmuus on edelleen suurta, ja ennustettavuus sen mukaisesti heikkoa. Myynti- ja kaupallisen organisaation on kuitenkin toimittava – kuten aina. Vaikea markkinatilanne vastaa luonnon kylmää ja pitkää talvea, jolloin maa on jäässä eikä mikään kasva. Ravintoa on niukasti ja sen eteen on tehtävä paljon töitä. Samaan suuntaan pyrkiviä etsijöitä ja yrittäjiä on paljon.
Luonnossa eläimet varautuvat talveen eri tavoin. Erityisen mielenkiintoisia ovat kaksi suomalaisen luonnon suurpetoa: karhu ja susi. Molemmat selviävät talvesta, mutta täysin vastakkaisilla strategioilla.
Karhun malli – kulutuksen minimointi
Karhun on talvella vaikea löytää ravintoa: marjoja ei ole, kasvit ovat lumen alla, haaskat jäätyneet, ja raskaana eläimenä karhu liikkuu vaivalloisesti syvässä lumessa. Siksi se valmistautuu talveen keräämällä rasvavarastot syömällä kesän ja alkusyksyn aikana. Ennen horrosta karhun suolistoon muodostuu ”pihkatappi”, joka estää ravinnonhukkaa.
Karhu vetäytyy pesään, alentaa ruumiinlämpöään ja hidastaa sydämensykkeensä 40 lyönnistä jopa kahdeksaan minuutissa. Näin se selviää mahdollisimman pienellä energiankulutuksella – ja toivoo, että:
- talvi ei kestä liian kauan
- pesä pitää sen lämpimänä
- ravintoa löytyy, kun se herää

Suden malli – metsästyksen maksimointi
Susi sen sijaan ei vetäydy horrokseen. Se elää perhekunnittain ja on lihansyöjä, joka metsästää monipuolisesti. Talvella ravinto on vähissä, mutta susi reagoi lisäämällä yhteistyötä. Se liikkuu laumoissa, joissa kaikilla on oma roolinsa: osa ajaa saalista, osa hyökkää. Johtaja ohjaa toimintaa, ja tärkeää on, että:
- laumalla on selkeä suunnannäyttäjä
- kaikki tekevät työnsä ja tukevat toisiaan
- sisäinen konflikti vältetään

Me InHunt Groupissa toimimme kuten susilauma: ryhmässä, samansuuntaisesti ja toisiamme tukien. Kukaan ei jätä osuuttaan tekemättä, eikä keskinäiseen riitelyyn ole varaa.
Kumpaa strategiaa teidän myyntiorganisaationne noudattaa – karhun vai suden? Onko joukkue siihen oikea?
Kun haluat varmistaa, että organisaatiossasi on oikeat ihmiset, joilla on oikeat tiedot, taidot ja ennen kaikkea halu tehdä, ota yhteyttä. Myynnin johtamisen osaajapoolimme auttaa.
Alkuperäisen tarinan, josta tämä postaus on muotoiltu, kirjoitti 90-luvun alun laman aikaan Mercuri International Oy:n konsulttijohtaja Kari Koort. Karille kiitos edelleen tähänkin päivään sopivasta tarinasta.