Miten työllistyä ulkomaille?

Jaa somessa:

Todella useat haaveilevat elämästä ulkomailla, mutta valitettavan usein se sitten jää sille tasolle. Yleisin syy tähän on se, että ei löydetä ulkomailta töitä, johon taas syy on se, että sitä haetaan tavalla, jolla on erittäin vaikea onnistua. Kun ei työpaikkaa löydy, sammuu kipinä ja perustellaan itselle, miksi on vain parempi pysyä Suomessa.

Olen itse asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja osaksi tästä sekä nykyisestä roolistani johtuen, saan lähes päivittäin viestejä, joissa minulta kysytään neuvoja, miten työllistyä ulkomaille.

Seuraavassa kertaan ne vaihtoehdot, jotka mielestäni ovat realistisimmat:

1. Töihin kansainväliseen yritykseen

Tämä ehkä se helpoin ja yleisin tapa. Kun pääsee isoon kansainväliseen yritykseen sisään, voi se hyvinkin nopeasti avata ovet ulkomaille. Isoissa kv-yrityksissä on yleensä todella paljon paikkoja koko ajan sisäisessä haussa. Isoin ongelma tässä vaihtoehdossa on se, että ei pysty välttämättä ihan liikaa itse päättää, mihin muuttaa ja kuinka kauan siellä ehtii olla ennen kuin käsky käy jo jonnekin muualle. Eli tässä vaihtoehdossa ollaan enemmän tai vähemmän työnantajan armoilla.

2. Opiskelemaan ulkomaille ja sieltä työllistyminen

Tämä on erittäin toimiva tapa. Mikäli elämäntilanne ja taloudellinen tilanne sen sallii, opiskeleminen ulkomailla avaa erittäin hyvin ovet myös kansainvälisille työmarkkinoille ja etenkin siihen maahan, jossa opinnot suorittaa.

3. Reppu selkään, muutto toiseen maahan ja töitä hakemaan

Toimiva tapa, joka tarvitsee onnistuakseen riskin- ja stressinsietokykyä sekä paljon töitä ja aktiivisuutta. Useissa isoissa kaupungeissa, kuten vaikka Madridissa on erittäin aktiiviset kansainväliset yhteisöt, joihin verkottumalla voi hyvinkin nopeasti löytää itselleen mieleistä tekemistä. Myös avointen työpaikkojen hakeminen helpottuu kertaheitolla, kun omassa CV:ssä tai LinkedIn profiilissa lukee Helsingin ja Suomen sijaan esim. Madrid, Spain.

4. Oman yrityksen perustaminen ja vieminen kansainvälisille markkinoille.

Ei välttämättä se vaihtoehto, joka tulee ensimmäisenä mieleen, mutta olen nähnyt viimeisten vuosien aikana paljon esimerkkejä henkilöistä, jotka ovat tällä tavalla löytäneet uuden elämän ja kodin esim. Yhdysvalloista, Dubaista, Singaporesta jne. Se mitä esim. jonkun verran itse joskus pelkästä mielenkiinnosta tutkin pysyvämmän oleskeluluvan saamista Yhdysvaltoihin, niin yksi ns. helpoimmista tavoista saada se vaikutti olevan oman yrityksen perustaminen / vieminen Yhdysvaltojen markkinoille. Toki siinä on paljon kohtia, jotka pitää täyttää, pystyä näyttämään, toiminnan täytyy olla jo järkevän kokoista jne.

Ja entäs sitten minä, minkä noista valitsin? Itseasiassa on se jossain määrin melkein jotain noista kaikista. Vuonna 2012 tehtiin silloisen tyttöystäväni ja nykyisen vaimoni kanssa päätös, että muutamme pois Suomesta. Tuolloin kerroin myös tästä mm. InHuntin johtoryhmälle, jossa itsekin silloin istuin. Ajankohdaksi valikoitui kesä 2014 ja kohteeksi Madrid, Espanja. Silloin ei ollut ajatuksena muuta kuin, että suoritan maisterin tutkinnon (vaihtoehto 2) yhdessä kansainvälisistä business yliopistoista ja sitten sen jälkeen löydän varmasti jotain tekemistä.

Kuitenkin vuonna 2013 InHunt liittyi kansainväliseen verkostoon (vaihtoehto 1) ja saman vuoden lopulla lähdettiin erittäin vahvasti panostamaan online kanaviin. Noissa molemmissa oli minulla merkittävä rooli. Kun sitten koitti kesä 2014, olimme vaimoni kanssa myyneet lähes kaiken irtaimistomme, johon sisältyi mm. pari asuntoa, toinen autoistamme jne. ja suuntasimme kohti Madridia, joka edelleen on siis paikka, jossa asumme.

Matkaamme emme kuitenkaan lähteneet enää kaksin, vaan oli mukanamme silloin kuusi viikkoa vanha poikamme Luca. Tämän ihan vaan kerron syystä, että me ihmiset olemme todella hyviä laittamaan tekosyitä, miksi emme voi tavoitella unelmiamme. Meillä niitä olisi ollut myös pinoksi asti.

Keväällä 2015 vielä opiskelujeni ollessa kesken lähdin viemään eteenpäin projektia, jossa tarkoitus oli perustaa suorahakutoimisto (vaihtoehto 4) Madridiin silloisen kansainvälisen verkostomme brändin alle. Näin myös tapahtui, mutta muutamien mutkien kautta irtaannuimme verkostosta ja lähdin rakentamaan InHuntille täysin omaa kansainvälistä verkostoa. Tuo verkosto kulkee tänä päivänä nimellä InHunt World ja meillä on kumppanit yli 30 maassa. Se mainittakoon, että InHunt Group on kautta aikojaan ainoa suomalainen headhunting-yritys, joka on onnistunut luomaan oman kansainvälisen verkoston.

Saatat myös ihmetellä, että miksi en mainitse töiden hakemista esim. Suomesta käsin? Mielestäni se ei ole realistista varsinkaan, jos ei ole koskaan ollut töissä ulkomailla. Toki aina löytyy poikkeuksia ja on rooleja / tehtäviä, joihin myös Suomesta on mahdollista lähteä ilman aikaisempaa kokemusta. Kuitenkin suurimmalle osalle tämä ei ole se realistisin vaihtoehto löytää ulkomailta työpaikkaa. Jo pelkästään rekrytointiprosessiin pääseminen on todella kovan työn takana, kun rekrytoinnista vastaava henkilö näkee liikaa kysymysmerkkejä ko. hakijan kohdalla ja näin sivuuttaa sen parempien (lue: helpompien) vaihtoehtojen ollessa tarjolla.

Kirjoittanut,

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.