Onko videohakemuksista oikeasti hyötyä?

Jaa somessa:

Viimeisten kymmenen vuoden aikana aina silloin tällöin videohakemukset ovat nostaneet päätään. Eli se, että työnhakijaa pyydetään tai vaaditaan jättämään hakemuksen yhteydessä pienimuotoinen videoesittely itsestään. Yleensä videohakemukset tai niihin liittyvät pyynnöt yleistyvät silloin, kun talous kääntyy laskuun ja hakijoiden määrät lisääntyvät hauissa. Videohakemuksien pyytämistä yleensä perustellaan sillä, että niistä saa nopeammin luotua kuvan hakijasta ja näin on helpompi tehdä esikarsintaa.

Onko videohakemuksista sitten oikeasti hyötyä rekrytointiprosessissa? Lyhyt vastaus asiaan on, että ei ole. Videohakemuksilla ainoastaan onnistutaan siinä, että hakijoita tulee merkittävästi vähemmän ja myös moni loistava hakija jättää hakematta tehtävään. Videohakemuksien pyytämistä pitäisikin välttää rekrytointiprosessin alkupäässä ja hakemisesta pitäisi tehdä mahdollisimman helppoa. Ja jos hakijoiden määrä pelottaa, kannattaisi silloin ehkä kääntää katseet pikemminkin johonkin tämän päivän loistavista rekrytointijärjestelmistä, joista löytyy aika hienoa teknologiaa, joka tekee esikarsinnan rekrytoijan puolesta, mikäli niin halutaan. Esimerkiksi suomalainen TalentAdore (https://talentadore.com/fi/) on yksi näistä.

Vaikka olen vahvasti sitä mieltä, että videohakemuksista on enemmän haittaa kuin hyötyä rekrytointiprosessin alkupäässä, voi videolla olla kuitenkin tärkeä rooli rekrytointiprosessin myöhäisemmässä vaiheessa. Varsinkin tämän koronaviruksen takia rekrytointiprosessin ensimmäiset haastattelut ovat nyt viimeinkin vahvasti siirtyneet pidettäväksi verkon yli. Itse kannatan, että näin tulisi tapahtua kriisin jälkeenkin, koska silloin säästetään kaikkien aikaa sekä omalta osalta edesautetaan mm. sitä, että turhia päästöjä ei syntyisi.

Toinen kohta, jossa suosittelen videon käyttämistä voi olla esimerkiksi esikarsinnan jälkeen. Sanotaan, että tehtävään on hakenut yhteensä 100 ehdokasta ja rekrytointijärjestelmä valitsee näistä sitten 10 sopivinta seuraavalle kierrokselle. Näille kymmenelle lähtee automaattinen sähköposti, jossa kerrotaan, että hänet on valittu seuraavalle kierrokselle ja pyydetään lähipäivien aikana vastaamaan videolla muutamiin ennalta nauhoitettuihin kysymyksiin. Sähköpostista löytyy linkki, jota painamalla hakija pääsee ympäristöön, jossa hän näkee esim. viisi lyhyttä videota, joissa rekrytoinnista vastuussa oleva esimies esittelee itsensä ja pyytää hakijaa vastaamaan lyhyisiin kysymyksiin. Tämän jälkeen hakija nauhoittaa vastaukset yksi kerrallaan. Hän voi tehdä sen yhden kysymyksen kohdalla niin usein, kun haluaa ja tallentaa vasta vastauksen, johon hän on tyytyväinen. Harvemmin se kenelläkään kerralla menee putkeen varsinkin, jos tilanne on itselleen uusi.

Tässä lähestymistavassa on todella monta positiivista asiaa. Ensinnäkin hakijoille tarjoaa se mahdollisuuden nähdä jo ensimmäistä kertaa oman mahdollisen tulevan esimiehen. Lisäksi tarjoaa se hakijalle ihan uuden, mielenkiintoisen ja helpon tavan tuoda itseään esiin työnhakuprosessissa. Palkkaavalle esimiehille ja yritykselle tarjoaa tämä lähestymistapa loistavan tavan saada paremman kuvan isommasta määrästä hakijoita ja samalla myös useammat henkilöt voivat osallistua päätöksen tekoon jo tässä vaiheessa. Videot herättävät ihan eri tavalla keskustelua verrattuna siihen, että tuijotetaan vain CV:tä. Myös varsinainen haastattelutilanne muuttuu hivenen aiemmasta, koska nyt palkkaavalla yrityksellä on ollu myös mahdollisuus ”tavata” hakijat ennalta. 

Tässä kohtaa ei tarvitse myöskään pelätä enää sitä, että joku hyvä hakija jäisi pois prosessista tämän takia. Tilanne on nyt ihan eri, kun ilmoitetaan, että hakija on päässyt seuraavalle kierrokselle, josta sitten edetään mahdollisesti face-to-face haastatteluun. Myös vastauksien nauhoittaminen ja videoiden teko on tehty ihan älyttömän helpoksi ja näin sekään ei voi olla kenellekään syy tai este.

Tässä kohtaa saatat miettiä, että kuulostaapa hyvältä, mutta miten tuon videovaiheen helposti toteuttaa? Suomalainen firma RecRight (https://www.recright.com/fi/) on nimenomaan erikoistunut tuohon ja kehittänyt työkalun sitä varten. Ja mikä vielä parasta, saa RecRigthtin integroitua myös TalentAdoreen ja näin kaikki tapahtuu parhaassa tapauksessa yhden järjestelmän kautta.

P.S. Ja ei, kumpikaan yritys ei ole maksanut minulle tästä kirjoituksesta 😉

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.