Tekoäly on yhä useammin laittamassa hakijat paremmuusjärjestykseen

Jaa somessa:

Tasaisesti viimeisten vuosien aikana olen sanonut ääneen, kirjoitellut blogeja, käynyt puhumassa opiskelijoille yliopistoilla yms. siitä kuinka työpaikkahakemus ja CV täytyy olla myös teknisesti oikein kirjoitettu, jotta työnhaulla on ylipäätänsä mahdollista päättyä hakijan kannalta toivotulla tavalla. Tämä ihan siitä syystä, että yhä useammin on tietokoneet ja jopa tekoäly laittamassa hakijoita paremmuusjärjestykseen rekrytointiprosesseissa ja varsinkin niiden ensimmäisissä vaiheissa.

Viimeisen parin vuoden aikana on nyt tapahtunut kolme isoa asiaa, joiden takia tämä kehitys ja suuntaus on ottanut isoja askeleita eteenpäin ja yhä harvemmassa alkaa olla ne rekrytointiprosessit, joissa CV:t tulostetaan pinoon ja niitä aletaan käydä käsin läpi.

Ne kolme isoa asiaa ovat:

GDPR, joka sai aikaan sen, että hakemuksia ei enää tulisi vastaanottaa ja varsinkaan säilyttää henkilökohtaisissa s-posteissa. Silloin tällöin tätä toki vielä näkee, mutta se onkin sitten aika lailla tulella leikkimistä, joka voi tulla yritykselle todella kalliiksi.

Sähköpostien salasanoja mm. kalastellaan koko ajan yhä paremmin tehdyillä tavoilla ja valitettavan usein käyttäjät näihin lankeavat. Tämän huomaa jo ihan siitä, että about kerran viikossa tulee omaan s-postiin kalasteluviestejä tutuilta henkilöiltä, joihin yleensä on syynä se, että ko. henkilön s-postin salasana on saatu käsiin ja tili hakkeroitu. Ainakin itse mietin nykyään tosi tarkkaan mitä tietoja lähettelen s-postitse ja mitä en.

Myös Vastaamon tapaiset caset pitävät toki huolen siitä, että yhä useampi yritys kiinnittää huomiota näihin asioita, mutta eipä siitä kauaa ole, kun yksi erittäin tunnettu suomalaisen rekrytointiyrityksen konsultti pyysi LinkedInissä lähettämään CV:t suoraan hänen s-postiin. Siinä kohtaa mietin, että onkohan yleinenkin tapa vielä ko. yrityksessä.

Pandemia on aikaan saanut sen, että avoinna oleviin hakuihin voi tulla nyt moninkertainen määrä hakemuksia. Olen kuullut paljon esimerkkejä siitä, kuinka hakuun, johon ennen tuli n. 5 – 10 hakemusta, tulee nyt 50 – 60 hakemusta. Tämä on saanut ne vähän harvemminkin rekrytointia harjoittavat yritykset etsimään softaa, jolla prosessia saadaan huomattavasti helpotettua ja hakijadata tallennettua luotettavasti.

Hakijakokemuksen tunnustaminen ja liittäminen osaksi yritysten rekrytointistrategiaa ja työnantajabrändiä. Kun hakijoiden määrät rekrytoinneissa kasvavat on yrityksen kannalta suoraan sanottua aika rohkeaa (lue: järjetöntä) olla välittämättä hakijakokemuksesta.

Tästä on olemassa mielenkiintoisia tutkimuksia isoista tunnetuista yrityksistä ja siitä, mitä on tapahtunut, kun ne eivät ole välittäneet hakijoista. Osa on esimerkiksi lopettanut voimassaolevan asiakassuhteen rekrytoinnin takana olevan yrityksen kanssa ja vaihtanut esim. palveluntarjoajaa. Virgin Media aikanaan laski, että huono hakijakokemus maksoi heille n. 5 miljoonaa dollaria vuodessa (lähde). Ja toki monet yritykset joutuvat yhä useammin ikävien tilanteiden eteen, kun nämä huonot hakijakokemukset alkavat kerääntyä sivustoilla, kuten glassdoor.com tai ihan yleisesti vaan sosiaalisessa mediassa. Rekrytointiprosessissa mukana olevat hakijat lähes aina Googlettavat yrityksen ja näin nuo huonot kokemukset saattavat aikaansaada sen, että osa hyvistä kandeista vetäytyy prosessista, ennen kuin se ehti edes alkaakaan.

Vuonna 2021 hyvin harvoin on ihminen tekemässä ns. ensimmäistä karsintaa. Järjestelmissä on myös todella isoja eroja ja välillä algoritmit ja valintakriteerit ovat hyvin pelkistettyjä, joiden pohjalta rankkausta tehdään. Sitten on kuitenkin yrityksiä ja järjestelmiä, jotka ovat rakennettu aivan viimeisimpiä teknologioita, jopa tekoälyä, hyödyntäen ja näin menevät ne jo huomattavasti pidemmälle. Sen lisäksi, että ne rankkaavat luotettavasti ehdokkaat järjestykseen sopivimmasta alkaen, informoivat ne automaattisesti hakijoita prosessin etenemisestä, lähettävät kutsuja haastatteluihin sekä räätälöidyn palauteviestin, mikäli tällä kertaa hakija ei päässyt jatkoon.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

CEO

InHunt World – Global Headhunting Network

https://www.linkedin.com/in/teemuruuska

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.