Kumpi on haastavampaa, vastaaminen vai kysyminen?

Jaa somessa:

HS 27.12.2020 Ura & Työ artikkelissa kuvattiin etänäkin hienosti sujuvaa rekrytointia. Yksi kohta kuitenkin pysäytti headhunterin: etähaastattelun etuna mainittiin se, miten ruudun ääressä voi huomaamattomasti tehdä ja käyttää muistiinpanoja. ”Siinä voi pitää tukivälineitä mukana. Muistiinpanojen kanssa asioita voi käydä läpi järjestelmällisemmin. Harvoin niitä kaivaa esiin kasvokkaisessa haastattelussa.”

Tähän kannattaa pysähtyä hetkeksi. Työhaastattelu on tärkeä osa rekrytointia sekä ehdokkaalle että haastattelijalle. Prosessia määrittävät inhimilliset odotukset. Kandidaatti toivoo olevansa mielenkiintoinen. Haastattelija toivoo, että yritys ja tehtävä on mielenkiintoinen.

Headhunterin neuvoni sinulle

Kasvokkaisessa haastattelussa on tosiaan helpompaa nähdä, onko kandidaatilla muistiinpanot käytössään. Jos asiaa ei ruudun takaa heti näe, se kannattaa tehdä näkyväksi. Miksi näin?

Hyvä valmistautuminen on merkki mielenkiinnosta. Yritykset haluavat rekrytoida henkilön, joka on kiinnostunut yrityksestä. Siksi onkin järkevää kirjoittaa ylös, miten kertoa jäsentyneesti itsestään. On tärkeää myös miettiä kysymyksiä valmiiksi. Se kertoo haastattelijalle että olet oikeasti kiinnostunut tehtävästä ja yrityksestä.

Olisiko sinulla jotain kysymyksiä minulle?

Harmillisen usein vastauksena kandidaatti toteaa että kaikki tärkeä onkin oikeastaan käyty jo läpi. Lämmin suositus on kuitenkin miettiä valmiiksi muutama kysymys. Näyttää myös erittäin tyylikkäältä jos kysymyksiä on listattuna paperille valmiiksi. Hyvältä näyttää myös se, että on suunnitellut omia vastauksia paperille. Jotkut jopa ruksivat niitä omista muistiinpanoistaan sitä mukaan kuin tärkeäksi katsomistaan asioista on ollut mahdollisuus kertoa.

Jaksaa jaksaa

Kun haastattelu lähenee loppuaan, alkaa todennäköisesti jännitys laueta. Silloin se viimeinen omille kysymyksille varattu hetki voi tuntua houkuttelevalta ohittaa. Haastatteluhan on mennyt hyvin ja yrityksestäkin on puhuttu. Mutta sitä hetkeä ei kannata jättää hyödyntämättä, vaan katsoa rauhallisesti paperiaan ja valita sieltä muutamien valmiiksi mietittyjen kysymysten joukosta tilanteeseen istuvimmat.

Inspiraationa kysymysten mietintään voit hyödyntää vaikkapa sitä faktaa, että kaikille yrityksillä on asiakkaansa. Voit kysyä siis esimerkiksi ”mikä on yrityksen tärkein asiakasryhmä ja miksi?” Tai entäpä jos kysyisit yrityksen edustajan ollessa haastattelijana ”miksi sinä halusit tulla tähän yritykseen töihin?”

Hiljattain erään haastattelun alussa kandidaatti otti esiin muistivihkon, selasi sieltä oikean kohdan, painoi kämmenellä aukeaman huolellisesti auki ja otti kynän käteensä. Hän silmäili muistiinpanojaan puhuessaan ja samalla esitti kysymyksiäkin. Olin vaikuttunut. Lopuksi tiedustelin, olisiko hänellä vielä jokin kysymys minulle. Hän vilkaisi kelloaan ja sanoi hymyillen: ”voi montakin, mutta tälle haastattelulle varattu aika on pian käytetty. Esitän mielelläni nämä loput kysymykseni yrityksen johdolle, jos olen jatkossa ja pääsen heitä tapaamaan?”

Hän pääsi.

Hänet valittiin.

Tarja Ilvonen

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.