Muista nämä asiat työhaastattelussa

Jaa somessa:

Usein sanon, että työnhaussa vaikeinta on päästä työhaastatteluun. Sen jälkeen alkaa helpottua tai ainakin sen jälkeen kaikki on enemmän jo työnhakijan omissa käsissä. Näin ollen on hyvä varmistua siitä, että valmistautuu työhaastatteluun hyvin ja välttää ainakin ne yleisimmät virheet.

Koska maailmantilanteesta johtuen suurin osa työhaastatteluista tapahtuu tällä hetkellä vielä etänä, niin otan huomioon myös tämän aspektin, kun käyn seuraavassa asioita läpi:

Valmistaudu huolella

Liian usein näkee sitä, että työnhakijat tulevat täysin valmistautumatta haastatteluun, joka käytännössä aina kääntyy hakijaa vastaan. Eli on erittäin tärkeää käyttää ainakin hetki aikaa ja tutustua kunnolla yritykseen, sen työntekijöihin ja esim. taloudellisiin numeroihin.

On varsin normaalia, että haastattelussa rekrytoinnista vastuussa oleva henkilö pyytää hakijaa kertomaan, mitä tietää yrityksestä ja näin on aika noloa, mikäli ei pysty kertoa juuri mitään. Myös hyvästä taustatyöstä on paljon apua haastattelussa ja sen avulla pystyy paremmin peilaamaan omaa osaamistaan myös siihen, mitä yritys mahdollisesti hakee ja pystyy tekemään parempia kysymyksiä haastattelun loppupuolella.

Pukeutuminen

Kun lukee erilaisia tutkimuksia tästä aiheesta, toteaa suurin osa rekrytoijista aina, että ensivaikutelmalla on erittäin suuri merkitys työhaastattelussa. Ja ensivaikutelmaan isosti vaikuttaa pukeutuminen. Oli sitten kyseessä yrityksen tiloissa tapahtuva haastattelu tai videohaastattelu, pukeudu aina asiallisella tavalla. Hyvä ohjesääntö on se, että pukeudut niihin vaatteisiin, joissa voisit kuvitella saapuvasi ensimmäisenä päivänä töihin kyseiseen työpaikkaan.

Ryhti, ääni ja katsekontakti

Istu suorassa, puhu selkeästi ja katso silmiin. Mikäli kyseessä on videohaastattelu, pidä huoli, että web-kamerasi on silmiesi korkeudella. Kenkälaatikko tms. läppärin alle yleensä ajaa asian. Muista myös katsoa kameraan, kun puhut. Useilla ihmisillä on tapana nimittäin katsoa itseään näytöltä, kun puhuu. Mitä tulee ääneen, kannattaa myös käyttää erillistä mikrofonia, jolloin äänesi kuuluu selkeämmin. Erillinen mikki myös yleensä poistaa paremmin mahdolliset ympäristöstä kantautuvat äänet.

Ajan hallinta

Haastatteluihin on yleensä varattu tunti aikaa ja näin on myös hyvä pitää itse huolta siitä, että ei tuhlaa aikaa esim. siihen, että vastaa kysymyksiin hyvin ympäripyöreästi tai lähtee kertomaan tarinaa kymmenien vuosien takaa. Muistan hyvin yhden loppuhaastattelun, jossa ehdokas halusi pitää presentaation itsestään, saavutuksistaan ja työurastaan. Tavallaan ihan hyvä idea, mutta presentaatio kesti lähes 45 minuuttia eikä kukaan kehdannut katkaista presentaatiota. Näin itse haastattelulle ei jäänyt juurikaan aikaa. Kyseinen henkilö ei tullut valituksi tehtävään.

Muistiinpanot

Ei ole yhtään huono ajatus pitää muistivihkoa esillä, johon on ehkä myös kirjannut jo muutaman kysymyksen valmiiksi. Haastattelun aikana on siihen hyvä tehdä muistiinpanoja, kun rekrytoinnista vastuussa oleva henkilö kertoo esim. tulevasta tehtävästä tai yrityksestä. Tekemällä muistiinpanoja osoittaa kuuntelevansa aktiivisesti ja olevansa aidosti kiinnostunut tehtävästä.

Myös videohaastattelussa muistivihko on aina parempi valinta verrattuna siihen, että samalla tekee muistiinpanoja tietokoneelle. Näppäimistön naputtelu voi olla erittäin häiritsevää muille haastattelussa mukana oleville.  

Yhteydenotto haastattelun jälkeen

Haastattelun jälkeen on hyvä laittaa rekrytoinnista vastuussa olevalle henkilölle lyhyt kiitosviesti ja vielä ilmaista / kerrata oman kiinnostuksensa avoinna olevaa tehtävää kohtaan. Pieni ele, jolla ei välttämättä ole lopputuloksen kannalta suurta merkitystä, mutta jättää aina ammattimaisen kuvan.

Teemu Ruuska

CEO

InHunt World

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Resort General Manager
Henkilöstöjohtaja
Client Director
Tuotantojohtaja
Toimitusjohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog_Kesäloma_headhunterin-soitto_1200x630px_plain
Kesäloma, laiturinnokka ja kuikan reviirillä soidinhuuto – ja Headhunterin soitto
Lue blogista, kuinka luottamukselliset keskustelut headhunterin kanssa voivat avata uusia uramahdollisuuksia ja miksi proaktiivinen rekrytointi tuottaa parhaat...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Hallituksen rotaatio, onko sitä?
Hallitustyö on suuressa murroksessa ja hyvä niin. Hallitusten merkitys yritysten uudistumisen voimavarana on parhaimmillaan niin suuri, ettei hallitustyöskentelyn...
InHunt Janne_Ilomäki_kyber_1200x630px_plain_2
Kumpi tulee kalliimmaksi: kyberhyökkäys vai kyberturvallisuus? 
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäisessä alumnitilaisuudessa kuultiin hyviä asiantuntijapuheenvuoroja, joista yksi koski päivänpolttavaa aihetta sekin:...
InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa