Miksi henkilön käyttäytymiseen liittyvät haastattelukysymykset ovat tärkeitä. Lyhyesti sanottuna niillä pystytään hyvin usein selvittämään paljon enemmän, mitä esimerkiksi pureutumalla pelkästään henkilön työhistoriaan ja siihen, mitkä hänen työtehtävät ovat olleet.
Seuraavassa yleisiä käyttäytymiseen liittyviä työhaastattelukysymyksiä kuuden teeman alla (mukautuvuus, työkulttuuri, yhteistyö, johtajuus, kasvupotentiaali ja priorisointi) ja lyhyt selitys aina, mitä niillä rekrytointia tekevä henkilö hakee:
Mukautuvuus
Kerro minulle tilanteesta, jolloin sinua pyydettiin tekemään jotain, jota et ollut koskaan ennen tehnyt. Kuinka reagoit? Mitä opit?
Innokkuus kohdata uusia haasteita ja halukkuus lähteä pois omalta mukavuusalueelta tietäen, että kokemuksesta on varmasti hyötyä oman kehittymisen kannalta.
Kuvaile tilanne, jossa omaksuit uuden järjestelmän, prosessin, tekniikan tai idean työssäsi, joka oli merkittävä poikkeama vanhasta toimintatavasta.
Innostus tutkia ja olla avoin uusille työskentelytavoille.
Kerro minulle suurimmasta muutoksesta, jonka olet joutunut kohtaamaan? Kuinka sopeudut siihen muutokseen?
Muutoksen hyväksyminen on väistämätöntä. Kuinka henkilö sopeutuu muutoksiin ja miten hän kohtaa tilanteen.
Työkulttuuri
Mitkä ovat kolme asiaa, jotka ovat sinulle tärkeimpiä työssäsi?
Tarkoitus selvittää, mikä on henkilölle tärkeää työssään ja miten se istuu siihen, mitä uusi yritys on hänelle tarjoamassa.
Kerro minulle viime viikon ajalta tilanne, jolloin olet ollut tyytyväinen, energinen ja tuottava työssäsi. Mitä olit tekemässä?
Pyritään selvittää, mistä henkilö saa energiaa, mikä häntä motivoi ja tulisiko se toteutumaan uudessa työympäristössä.
Mikä on mielenkiintoisin asia sinussa, joka ei ole ansioluettelossasi?
Merkkejä siitä, että ehdokas toisi olemassa olevaan työkulttuuriin myös jotain uutta ja sellaista, mikä ei varsinaisesti liity hänen tulevaan rooliinsa.
Mikä saisi sinut valitsemaan yrityksemme muiden sijasta?
Mielellään rehellinen ja mietitty vastaus, joka kertoo siitä, mitä henkilö todella ajattelee.
Yhteistyö
Anna esimerkki siitä, kun jouduit työskentelemään sellaisen henkilö kanssa, jonka kanssa oli vaikea tulla toimeen. Kuinka käsittelit tilanteen?
Halu yrittää nähdä asiat toisen henkilön näkökulmasta yrittämällä tunnistaa syyt jännitteeseen ja etsimällä tapoja parantaa tilannetta.
Kerro esimerkki tilanteesta, jossa nautit tiimissä työskentelemisestä. Mikä oli sinun rooli ja panos?
Energisyys ja motivaatio tiimityötä kohtaan. Vastauksessa terve sekoitus ”minä” ja ”me” muotoja, joista selviää sekä yksilön että tiimin tuoma panos.
Kuvaile paras kumppani tai esimies, jonka kanssa olet työskennellyt. Mikä osa hänen johtamistyylistään vetosi sinuun?
Ymmärrys omasta työskentelytavasta ja millaisten persoonallisuuksien tai johtamistyylin kanssa työskentelee parhaiten.
Johtajuus
Kerro tilanteesta, kun jokin merkittävä asia ei mennyt suunnitellusti töissä. Mikä oli roolisi? Mikä oli lopputulos?
Huolellinen pohdinta siitä, mitä itse olisi voinut tehdä paremmin. Todelliset johtajat eivät yritä siirtää syytä muille, vaan miettivät, mitä he olisivat voineet tehdä toisin.
Kuvaile tilanne, jossa sinun oli suostuteltava joku näkemään asiat sinun tavallasi. Mitä teit ja mitkä olivat tulokset?
Vahvat johtajat luovat uskoa ja käyttävät mm. numeroita ja faktoja vakuuttamaan toiset ideastaan sen sijaan, että vain kertovat muille olevansa oikeassa ja tietävänsä parhaiten.
Kerro tilanteesta, jossa johdit esimerkin avulla. Mitä teit ja miten muut reagoivat?
Ymmärrys siitä, miten oma käyttäytyminen vaikuttaa ympäristöön.
Kerro vaikeimmasta päätöksestä, joka sinun oli tehtävä viimeisen kuuden kuukauden aikana.
Seurausten huolellinen huomioon ottaminen. Hyvät johtajat hakevat neuvoja silloin kun he tarvitsevat niitä ja myös tekevät vaikean päätöksen silloin kun tilanne sen vaatii.
Kasvupotentiaali
Kerro tilanteesta, jolloin esihenkilösi ei ollut käytettävissä ongelman ilmetessä. Kuinka hoidit tilanteen? Kenen apuun turvauduit?
Kyky ottaa vastuu tilanteen vaatiessa ja ratkaista se.
Kerro tilanteesta, jossa olet vapaaehtoisesti lähtenyt oppimaan uutta, ilman jonkun toisen kehotusta.
Innokkuus ja halu oppia uutta. Jatkuva itsensä kehittäminen ja uusien mahdollisuuksien etsiminen.
Mikä motivoisi sinua siirtymään pois nykyisestä roolistasi?
Haetaan enemmän merkkejä siitä, että ehdokasta kiinnostaa enemmän oman itsensä kehittäminen ja uralla eteneminen kuin välitön korvaus esim. isomman palkan muodossa.
Mikä on suurin saavuttamasi uratavoite?
Motivaatio ja saavutukset. Ehdokas ei ole liian ylpeä, mutta osaa ottaa kunnian saavutuksistaan, tiedostaa ne ja osaa tuoda ne esiin kysyttäessä.
Priorisointi
Kerro minulle tilanteesta, jolloin joudut käsittelemään useita projekteja samanaikaisesti. Kuinka hallitsit aikasi? Mikä oli lopputulos?
Selkeä ja ennakoiva prosessi ajan hallintaan. Kalenterin järjestäminen, tehtäväluettelon luominen ja määräaikojen priorisointi.
Kerro projektista, jonka suunnittelit. Kuinka organisoit ja ajastit eri tehtävät?
Suunnitelmallinen lähestymistapa ja vahva itsekuri, jotta projekti etenee aikataulussa ja viedään onnistuneesti maaliin.
Kuvaile tilannetta, jossa olit todella stressaantunut ja ylikuormitettu. Miten selviydyit siitä?
Merkkejä siitä, että ehdokas osaa suunnitella ja priorisoida tehtäviä, mutta myös keventää kuormaansa delegoimalla tehtäviä ja pyytämällä apua.
Kuinka määrität, mikä aika on kohtuullinen tehtävälle?
Merkkejä siitä, että ehdokas on tietoinen, miten ja mihin hän käyttää aikaansa. Terveellinen suhde täydellisyyden tavoittelun ja tehokkuuden välillä.
Teemu Ruuska
CEO
InHunt World
Kirjoituksen lähde: LinkedIn