Näin harjoittelet työhaastatteluun – kun oikeasti haluat hakemasi työpaikan

Jaa somessa:

Kymmenen aihetta, kolme tapaa treenata, ja kaksi vältettävää virhettä!

Noin kymmenen vuotta sitten olin rekrytoimassa ensimmäisiä osaajia silloiselle työantajalleni, Singaporessa. Ihana paikka, valtavasti mahdollisuuksia, ja ehdokkaita, jotka todellakin osasivat työhaastattelussa loistamisen jalon taidon. Siellä ei tultu haastatteluun asenteella ”menen vain omana itsenäni juttelemaan, ei siihen valmistautumista tarvita.”

Myönnän, osa ehdokkaista oli harjoitellut liikaakin, ja ihmisen löytäminen harjoitellun suorituksen takaa oli joskus hankalaa löytää.

Paljastan ne otsikossa luvatut kaksi virhettä heti. En ole varma kumpi on isompi virhe, en suosittele kumpaankaan sortumista. Sen tiedän, että liian harva Suomessa harjoittelee muun valmistautumisen lisäksi tärkeisiin työhaastatteluihin.

Ensimmäinen virhe olisi olla harjoittelematta.

Ilman harjoittelua on suuri riski sille, ettet ilmaise ajatuksiasi, kokemustasi, kysymyksiäsi tasolla, jolle oikeasti kykenet. Ilman harjoittelua on myös mahdollista, että jännitys vie parhaan terän suoriutumisestasi haastattelussa.

Mieti myös haastattelijan näkökulmaa. Jos ehdokas ei valmistaudu, jopa harjoittele näin tärkeään tilanteeseen, meneekö hän muihinkin tärkeisiin tapaamisiin valmistautumatta ja harjoittelematta? Tapaamiseen suuren asiakkaan kanssa? Hallituksen kokoukseen?

Toinen virhe olisi harjoitella niin paljon, että haastattelusta tulee suoritus ilman että olisit tilanteessa herkkänä ja läsnä. Tähän en ole Suomessa vielä törmännyt, mutta on se mahdollista kuten kokemuksestani Singaporessa aiemmin kirjoitin.

Tässä kymmenen aihetta, joihin kannattaa valmistautua ja harjoitella:

Tiivis, haettavan paikan kannalta relevantti elämän- tai uratarina

Lyhyt elämän- tai uratarina, haettavan paikan kannalta relevantit asiat selkeästi ja tiiviisti. Jos haastattelija pyytää muutaman minuutin tarinaa, ole siihen valmis. Piilaaksossa usein käytetty STAR-metodi toimii ja tuo selkeyttä: Situation, Task, Action, Results. Kuvaile urasi keskeisimmät kokemukset tällä metodilla, ja erotut positiivisesti. Vielä kun kerrot mitä olet eri vaiheissa oppinut, päihität myös Piilaaksossa kouliintuneet työnhakijat.

Selkeä ja tiivis ilmaisu

 Harjoittele ilmaisemaan itseäsi selkeästi ja tiiviisti, ei ole aikaa jaaritteluun. Samalla, osoita analyyttistä kykyä, kerro asian eri puolia ja näkökulmia, mutta tee sekin tiiviisti. Jos haastattelija pitkästyy jaaritteluun ja epäolennaisuuksiin, haastattelu on mennyt huonosti.

Dialogi haastattelussa: varmista onnistuminen

Edesauta dialogia ja varmista saako haastattelija vastauksistasi sen mitä hakikin. ”Onnistuinko vastaamaan kysymykseesi? Onko jotain muuta mitä haluaisit minun asiasta kertovan?” -tyyppiset kysymykset toimivat hyvin.

Perehtyneisyys ja kiinnostuksen osoittaminen haettavaan tehtävään ja yritykseen

Osoita perehtyneisyyttä juuri tähän tehtävään – ja tähän firmaan! Perusasioiden lisäksi on hyvä löytää uutinen tai blogi mikä osoittaa, että olet aidosti kiinnostunut ja sinulle on tyypillistä perehtyä asioihin, jotka kiinnostavat. Harjoittele tämän kertomista.

Valmistaudu motivaatiokysymyksiin

Mitä oikeasti haluat ja miksi? Haastattelijan on tärkeää ymmärtää motivaatiosi rakenne. Taitava haastattelija voi kysyä useitakin ”second why” kysymyksiä, ”missä” ja ”miksi?” -kysymyksillä halutaan ymmärtää tietääkö hakija aidosti ja syvällisesti mikä tehtävässä motivoi. Mieti ja harjoittele etenkin näitä.

Uratarina: vaikeistakin tilanteista voi kertoa positiivisesti

Jos uratarinassasi on hankalia ihmisiä, huonoa johtamista, potkujen saamisia – on erittäin tärkeää valita oikeat sanat ja sävyt, joilla näistä asioista kerrot. Vaikka joskus olisi hyvätkin perusteet haukkua aikaisempia esihenkilöitä, se ei kannata. Samalla, vaikeista tilanteista on joskus hyvä kertoa, mutta sävy ei saisi olla katkera tai vahvasti negatiivinen.

Persoonallisuus ja itsetuntemus: erotu positiivisesti

Millainen persoona olet? Osoita persoonallisuutta ja kykyä reflektoida itseäsi. Hakija, joka osaa kertoa tai pohtia miksi on sellainen kuin on, erottuu positiivisesti. Itsetuntemus on tärkeä ominaisuus.

Omakehu: perusteet ja konkreettiset esimerkit

Omakehuilla tulee olla perusteet. Itsevarmuus ja oman erinomaisuuden esille tuominen on tärkeää. Samalla, esimerkit, tarinat, ja tulokset tuovat lihaa luiden ympärille.

Omien kehitysalueiden tunnnistaminen ja tunnustaminen

Kehitysalueet pitää tuntea! Kukaan meistä ei ole täydellinen. Harjoittele kuinka haluat kertoa omista kehitysalueistasi.

Mieti omat kysymyksesi haettavaa paikkaa kohtaan

Harjoittele oikeat kysymykset! Haastattelijalle on aina pettymys, jos hakijalla ei ole erinomaisia kysymyksiä mietittynä. Vielä jos voit sitoa kysymyksiä jo puhuttuihin aiheisiin, osoitat kykyä hyödyntää tilanteessa omaksuttua ja puhuttua.

Yllä oleva lista ei ole täydellinen, mutta jos nämä kymmenen hallitset korkealla tasolla, olet jo todella hyvin valmistautunut.

Harjoittelu erinomaista työhaastattelua varten etenee sujuvasti kolmevaiheisena:

1
Käy läpi luetellut 10 kohtaa
Mieti kaikki yllä oleva, tee muistiinpanot huolellisesti.
2
Harjoittele vastaukset
Käy itse ääneen läpi jokaiseen kysymykseen hyvät vastaukset, tee se useaan kertaan, kunnes olet tyytyväinen.
3
Harjoittele toisen kanssa
Harjoittele yhdessä ystävän, kollegan, rekrytoinnin ammattilaisen kanssa… Tässä harjoitteessa saat kiinni siitä, kuinka vastauksesi toimivat dialogissa.

Voit harjoitella myös sitä, kuinka pääset oikeaan energiatasoon ja mielentilaan. Mutta se on ihan toisen blogin aihe…

Lopuksi – ole oma itsesi.

Harjoittelun tavoite on, että voit olla oma itsesi. Saat itsevarmuutta ja selkeyttä omaan ajatteluun ja ilmaisuun.

Tsemppiä harjoitteluun ja haastatteluihin myös vuonna 2024!

 

Tomi Hilvo
Senior Headhunter
InHunt Group

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.