Panosta hankintaosaamiseen – vaikutat yrityksesi menestykseen

Jaa somessa:

Olen huomannut, että useissa organisaatioissa osataan arvostaa hyviä myyjiä ja tämä on hieno asia. Hyvä myyjä on organisaatiolle erittäin tärkeä voimavara ja oleellinen tekijä tulosten saavuttamisessa. Se miksi myyjiä organisaatioissa arvostetaan, johtuu osittain myös siitä, että heidän työnsä tulosta on verrattain helppo mitata. Myynti, kate ja näiden kehitys ovat konkreettisia mittareita ja myyjiä on helppo laittaa paremmuusjärjestykseen näiden avulla. 

Puitteet myyjien onnistumiselle luodaan kuitenkin organisaatioissa jo aikaisemmin. Hankinta-, valikoima- ja ostotehtävissä olevat ammattilaiset jäävät usein taka-alalle ja he ratkaisuillaan ovat kuitenkin luomassa pohjaa organisaation myynnilliselle menestykselle. Tämän vuoksi uskallankin väittää, että avaimet myynnin onnistumiselle luodaan jo näissä hankinta- ja ostorooleissa.  

Hankinnat ovat liiketoiminnan keskeinen osa-alue, joka vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen. Ammattimaisesti hoidetut hankinnat tuovat yritykselle kilpailuetua, kustannussäästöjä ja parantavat varastonkiertoa. Toisaalta organisaation puutteellinen hankintaosaaminen voi johtaa huonoon varastonkiertoon, asiakaspalvelun laatuongelmiin ja ylimääräisiin kustannuksiin toimitusten viivästyessä.

InHunt Groupin vahvuutena on, että meidän 40 osaavan headhunterimme joukosta löytyy monipuolista ymmärrystä eri toimialoista ja tehtävistä. Olemme rakentaneet yrityksen liiketoiminnan kannalta oleellisia osaajapooleja ja yksi näistä on hankintapooli. Tässä poolissa olevat headhunterit ovat itse toimineet rooleissa, joissa he ovat tehneet yritykselle tärkeitä valikoima- ja ostopäätöksiä.

Meidän kokemuksemme mukaan organisaatioiden vankka hankintaosaaminen perustuu seuraaviin avainkohtiin.

Strateginen suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen

Kaiken hyvän hankintaosaamisen lähtökohta on strateginen suunnittelu. Yrityksen on ymmärrettävä, mitkä ovat sen hankintojen pitkän aikavälin tavoitteet ja miten ne tukevat liiketoimintastrategiaa. Tavoitteiden asettaminen selkeästi auttaa hahmottamaan, mitä tarvitsemme ja minkälaisia taloudellisia panostuksia se vaatii.

Hankintaprosessin hallinta

Tehokas hankintaprosessi on kuin hyvin öljytty koneisto. Se koostuu useista vaiheista, kuten tarpeen tunnistamisesta, toimittajien arvioinnista, neuvotteluista ja sopimusten hallinnasta. Jokainen vaihe vaatii huolellista suunnittelua ja hallintaa, jotta lopputulos on onnistunut.

Toimittajasuhteiden hallinta

Toimittajat ovat avainasemassa hankintastrategian toteuttamisessa. Hyvät suhteet toimittajiin voivat tarjota parempia hintoja, laadukkaampia tuotteita ja joustavampaa palvelua. On tärkeää investoida aikaa ja resursseja toimittajasuhteiden kehittämiseen ja ylläpitoon.

Riskienhallinta

Hankintaan liittyy aina riskejä, kuten toimitusviivästyksiä, laadunongelmia tai hintojen nousua. Hyvä hankintaosaaminen sisältääkin kyvyn tunnistaa ja hallita näitä riskejä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi monipuolistamalla toimittajapohjaa, laatimalla selkeitä sopimuksia ja varautumalla mahdollisiin häiriötekijöihin.

Teknologian hyödyntäminen

Nykyään teknologia tarjoaa lukuisia työkaluja hankintaosaamisen tehostamiseen. Esimerkiksi hankintaohjelmistot voivat automatisoida prosesseja, helpottaa tiedonhallintaa ja parantaa analytiikkaa. Myös tekoälyn vahva mukaantulo työelämään tuo hankintaosaamiselle uusia mahdollisuuksia. Yrityksen onkin tärkeää pysyä ajan tasalla teknologian kehityksestä ja hyödyntää sitä kilpailuedun saavuttamiseksi.

Toiminnan jatkuva kehittäminen ja uuden oppiminen

On myös tärkeää arvioida tekemistä, mitata kehitystä hankinnalle suunnattujen KPI-mittareiden avulla ja kehittää organisaatiota hankintaosaamisessa. Liiketoimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja menestyvät organisaatiot pysyvät uudistumaan.

Myös saumaton yhteistyö myynti- ja hankintatoimintojen välillä tuo yritykselle kilpailuetua, kun se toteutetaan oikein. Avoin viestintä, yhteiset tavoitteet, säännölliset kokoukset, oikeat mittarit, yhteinen ymmärrys asiakkaista, sekä palautteen kerääminen ovat avainasemassa saumattoman yhteistyön varmistamisessa.

Hankintapoolimme headhuntereilla on vahva osaaminen, sekä ymmärrys osto- ja valikoimarooleista. Me haluamme auttaa sinun organisaatiotasi ylittämään asetetut tavoitteet.

InHuntGroup_Tomi-Sohlman_2023
Emmekö vielä tunne toisiamme?
Tomi Sohlman, Hankinnan osaajapoolin vetäjä, InHunt Group Oy
tomi.sohlman@inhunt.fi
+358 40 775 7633

Ole meihin yhteydessä ja kartoitetaan yrityksenne tilannetta. Pystymme auttamaan teitä löytämään näihin avainrooleihin tarvittavat osaajat. Meille parasta on, kun asiakasyrityksemme liiketoiminta kehittyy ja asiakkaamme menestyy.

Jaa somessa:
Uusimmat

Blogista

Rakennus- ja infra-alan_osaajat_InHuntGroup_plain
Miksi valita InHunt Group rakennus- ja infra-alan rekrytointeihin?
Luotettavaa ja tehokas tapa löytää parhaat osaajat rakennus- ja infra-alan tehtäviin. Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa sinua rakentamaan menestyvää tiimiä,...
Perehdytys_haastattelu_tulokset_1200x630px-2
Johdatko sinä yrityksesi perehdytystoimintaa osana menestystarinaanne?
Tutkimme perehdytyksen nykytilaa ja moderneja muotoja kyselytutkimuksella. Tulokset nyt julkaistu
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus
Avoin viestintä vastuullisuudesta on olennainen osa toimintaa. Vaikka vastuullisuudesta ei välttämättä tarvitse erikseen kertoa, tämä aika ja yhteiskunnallinen...
InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa