• Kuinka monta tennispalloa mahtuu Boing 747 lentokoneeseen?
  • Miksi tennispallo on karvainen?
  • Jos saisit olla mikä tahansa supersankari, niin mikä olisit ja miksi?
  • Kuvaile keltainen väri henkilölle, joka on sokea.
  • Pingviini tulee juuri nyt ovesta sisään päässään sombrero hattu. Mitä hän sanoo ja miksi hän on täällä?

 

Nämä ovat muutamia esimerkkejä kysymyksistä, joita työhaastatteluissa on tullut hakijoilla vastaan. Varsinkin Yhdysvalloissa isojen ja tunnettujen yrityksien rekrytointiprosessit usein sisältävät mitä mielikuvituksellisempia kysymyksiä ja vaiheita.

 

Suomessa tämänlaiset kysymykset ovat ehkä vähemmän tavallisia, mutta silti ei ole yhtään tavatonta, että joku kysyy jonkin vähän epätavallisemman kysymyksen hakijalta työhaastattelussa. Näin niihin on aina hyvä valmistautua ja seuraavassa kerron miten:

 

Usein haastattelijalla ei ole tavoitteena löytää henkilöä, joka pystyy antaa täysin oikean vastauksen kysymykseen. Sen sijaan hän haluaa nähdä, miten henkilö käyttäytyy yllättävissä tilanteissa, joita työelämässä tulee usein vastaan.

 

Kun tämänlainen kysymys tulee eteen, niin sen sijaan, että menee hämilleen ja vastaa suhteellisen nopeasti vain ”en tiedä”, on hyvä ensiksi ottaa hetki happea. Voi vaikka vähän naurahtaa ja toistaa kysymyksen ääneen ehkä pieni virnekin naamalla. Näin antaa sellaisen kuvan, että ei juuri hätkähtänyt kysymystä ja samalla ostaa itselleen aikaa muotoilla vastauksen.

 

Tämän jälkeen sen sijaan, että lähtee miettimään ”oikeaa” vastausta voi hyvin lähteä kuvailemaan sitä, millä tavalla lähestyisi ongelmaa ja mitä tarvitsisi, jotta oikea vastaus todennäköisesti löytyy. Tämä on usein varsin riittävä vastaus kysymykseen, johon käytännössä ei ole oikeaa vastausta tai ainakaan kukaan haastattelija ei aidosti oleta, että joku hakijoista pystyisi siltä istumalta laskemaan kuinka monta tennispalloa mahtuu Boing 747:ään.

 

Työhaastatteluun valmistautuminen on erittäin tärkeä osa koko rekrytointiprosessia ja valitettavan harva ymmärtää sitä tehdä tarpeeksi hyvin. Ei ole ollenkaan huono tai väärin miettiä vastauksia valmiiksi tavallisimpiin kysymyksiin ja samalla on hyvä pitää yllä mainitsemani mielessä siltä varalta, että haastattelija yrittää päästä yllättämään.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.