50-vuotiaat kokeneet, mutta osaamattomat johtajat yritysten tuho

Jaa somessa:

Suomella on nyt aivan oikea ja herkullinen aika uudistua, sekä vallata maailmalla eri bisneksen kenttiä. Ongelma meillä on noin viisikymppiset yritysjohtajat. Lähes jokaisen ajattelutapa on bisneksessä ”kyllä minä osaan”, mutta todellisuus on jotain aivan toista.

Suomalainen hautaa lähestyvä yritysjohtaja, joka on usein myös työttömänä (toki saneerausten takia, mutta myös pitkälti omaa syytään), luulee yleisesti ottaen itsestään aivan liikoja. Lauseen ”Minä olen johtanut yrityksiä yli 20 vuotta” kuulee todella usein potentiaalisilta hautausurakoitsijoiden asiakkailta ja samalla hieman aggressiivisesti vielä uhotaan omaa osaamista, joka tänä päivänä on melko heikkoa ja vanhentunutta.

Nämä edellä mainitut yritysjohtajat ovat opiskelleet n. 20 – 25 vuotta sitten diplomi-insinööriksi tai muuksi akateemiseksi, joten tiedot ovat myös siltä ajalta. Toki täydennyskoulutuksia on käyty sekä johtamiskursseja ja muita satunnaisia valmennuksia, mutta syvä- tai erikoisosaamista ei ole tullut matkalla lisää. Samoja yleiskursseja kaikki, mitä muutkin kollegat ovat käyneet. Kokemusta johtamisesta toki on tullut, mutta se ei edes ole arvokasta tämän päivän tilanteessa, jollei samalla ole osaamista ja ymmärrystä tästä aikakaudesta.

Näiden yritysjohtajien suurimmat kompastuskivet ovat digitaalisuudessa sekä johtamisessa vaikka kokemusta jälkimmäisestä on ehditty hankkiakin. Oikeasti osataan käyttää läppärin ohjelmistoja juuri ja juuri ja jopa outlook tuottaa päivittäin tuskaa. Kommunikointisoftat ja markkinointivälineet ovat pakkopullaa ja niitä vältellään loppuun asti. Facebookissa voi olla tili, jota ihmetellään aika ajoin, eikä salasana tahdo pysyä muistissa. Mikä Twitter tai saatikka Instat ja Whatsupit?!? Nämä yritysjohtajat ovat totaalisen ulkona tästä päivästä ja perustelevat kantansa sillä, että ei ole aikaa käyttää niitä. Apua!

Usein nämä yritysjohtajat kuvittelevat olevansa hyviä johtajia! Mutta miten voi johtaa organisaatiota, joka käyttää bisneksessä digiä, somea ja jonka kulttuuri on muuttunut viidessä vuodessa totaalisesti ja tulee muuttumaan jatkossa vieläkin enemmän. Vastaus on ilmiselvä: Ei mitenkään! Näitä henkilöitä ei enää arvosteta organisaatioissa, koska heillä ei ole osaamista. Kokemuksesta ei ole hyötyä, koska ei osata johtaa tämän päivän asioita, joita ei ymmärrä.  Näin ei myöskään pystytä johtamaan ihmisiä, koska ei siis ole tämän päivän kompetenssia.

Nyt on aika uudelle johtajien sukupolvelle! Noin 30-vuotiaat johtajat ottavat paikkansa yritysten eturivissä. Heitä arvostetaan ja heiltä odotetaan paljon, koska he osaavat käyttää ja nähdä digin ja somen muutokset sekä mahdollisuudet. Heillä on osaamista, jota ei ole näillä noin 50-vuotiailla johtajilla. Toki nuorella johtajalla ei ole kokemusta, mutta sitä hän saa muutamassa vuodessa.

Muutamien pörssiyritysten hallitukset ovat tämän tiedostaneet ja alkaneet tehdä järkeviä strategisia johtajapäätöksiä sekä linjauksia. Yritysten johtoon otetaan rautaiset talousihmiset sekä nuoret leijonat. Näin yhdistetään osaaminen ja kokemus. Ison pörssiyhtiön johdossa tulee olemaan kaksi rautaista talousihmistä sekä loput nuoria osaavia leijonia.

Eli kumpi on helpompaa? Nuori johtaja saa johtajakokemusta vai vanha johtaja saa jostain osaamisen nopeasti kuntoon. Suhde on 99/1.

Tervetuloa uudet johtajat!

Kirjoittanut,

Hannu Mänty

http://fi.linkedin.com/pub/hannu-m%C3%A4nty/b/7a3/439

Hannu on itse 50-vuotias ja toinen InHunt Groupin perustajista sekä nykyinen toimitusjohtaja.  Hannu on ollut tj:nä myös huonekaluteollisuudessa, erikoistavarakaupassa ja -palveluissa, elintarviketeollisuudessa sekä konsulttiliiketoiminnassa. Hannulla on monipuolinen koulutuspohja (3 tutkintoa).

Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Asiakkuusjohtaja
Commercial Director - CollectiveCrunch
Maajohtaja, Finfact Oy
Resort General Manager
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog_Kesäloma_headhunterin-soitto_1200x630px_plain
Kesäloma, laiturinnokka ja kuikan reviirillä soidinhuuto – ja Headhunterin soitto
Lue blogista, kuinka luottamukselliset keskustelut headhunterin kanssa voivat avata uusia uramahdollisuuksia ja miksi proaktiivinen rekrytointi tuottaa parhaat...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Hallituksen rotaatio, onko sitä?
Hallitustyö on suuressa murroksessa ja hyvä niin. Hallitusten merkitys yritysten uudistumisen voimavarana on parhaimmillaan niin suuri, ettei hallitustyöskentelyn...
InHunt Janne_Ilomäki_kyber_1200x630px_plain_2
Kumpi tulee kalliimmaksi: kyberhyökkäys vai kyberturvallisuus? 
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäisessä alumnitilaisuudessa kuultiin hyviä asiantuntijapuheenvuoroja, joista yksi koski päivänpolttavaa aihetta sekin:...
InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa