Ulkomaille töihin

Jaa somessa:

 

”Moikka Teemu, kiva että sain liittyä verkostoosi täällä LinkedInissä. Näen, että työskentelet Espanjassa ja näin ajattelin laittaa sinulle viestiä. Minulla on aina ollut haave päästä työskentelemään ulkomaille ja Espanja ei olisi yhtään hullumpi vaihtoehto. Espanjan kieltä en kylläkään puhu, mutta kova halu olisi oppia. Olisiko sinulla antaa vinkkejä, miten asiassa kannattaisi edetä? Ystävällisin terveisin…”

Tässä esimerkki yhdestä lukuisista viesteistä, joita olen saanut sen jälkeen, kun muutin perheeni kanssa Madridiin vuoden 2014 kesällä. Mahdollisuuksien rajoissa pyrin vastaamaan henkilöille ja antamaan vinkkejä, miten asian kanssa voisi edetä. Aina tosin ajan puutteen vuoksi hirveän syvälliseen analyysiin ei ole mahdollisuutta. Näin toivonkin, että tämä kirjoitus tuo apua ja antaa vastauksia jollekin, joka miettii tai haaveilee ulkomailla työskentelystä.

Nämä ohjeet perustuvat siihen, miten itse olen nähnyt sekä kokenut asioiden tapahtuvan sekä lukuisiin ja taas lukuisiin keskusteluihin eri ihmisten kanssa, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. Nämä vinkit koskevat myös vain niitä tilanteita, joissa henkilö omin päin päättää lähteä maailmalle eikä tee sitä esim. työnantajan piikkiin ja ehdoin. Vinkit ovat myös hyvin yleisluontoisia ja ei koske spesifisempiä ammatteja kuten lääkäreitä, opettajia, tutkijoita tai vaikkapa huippuluokan ICT-osaajia, joille kyllä ottajia maailmalla riittää.

 

Suunnitelma

Yllättäen kaikki lähtee suunnittelusta liikkeelle. Ennen kuin muutimme vuonna 2014 pois Suomesta oli asiaa suunniteltu ja rakennettu vuosia. Täytyy ottaa kaikki huomioon ja realiteetit, jotka hyvin usein liittyy paljon myös taloudelliseen puoleen. Pelkästään muuttoon liittyy jo paljon kustannuksia puhumattakaan siitä, jos työtä ei heti löydy. Kuinka kauan rahat riittävät kattamaan elämiseen liittyvät kustannukset? Usein eri keskusteluissa olen törmännyt siihen, että rahaa suositellaan olevan sukan varressa sen verran, että se kattaisi jopa seuraavan 12kk:n menot siltä varalta, mikäli työtä ei heti löydy.

 

 Muuta maahan johon haluat työllistyä

Yrittämällä hakea töitä Suomesta käsin, on käytännössä täysi mahdottomuus, että pääsee prosessissa eteenpäin. Toki näinkin on käynyt, mutta mahdollisuudet ovat todella pienet. Varsinkin silloin, jos ei ole aikaisempaa työkokemusta kyseisestä maasta. Näin mikäli aidosti haluaa muuttaa toiseen maahan ja työllistyä, täytyy ottaa riski, pakata kamat ja rohkeasti vain lähteä. Mahdollisuudet paranevat huomattavasti, kun on paikan päällä ja CV:ssä lukee osoitteen perässä Madrid, España eikä esim. Helsinki, Finland.

 

Verkostoidu

Yleisesti nopein tapa löytää töitä on verkostojen kautta ja tämä pätee ihan samalla tavalla maailmalla. Vaikka et tuntisi aluksi ketään, tarjoaa sosiaalinen media (esim. Facebook, MeetUp jne.) paljon ryhmiä, jotka järjestävät viikoittain tapaamisia ja joissa pääsee heti verkostoitumaan. Myös isoissa kaupungeissa on paljon erilaisia ”hubeja”, joihin pystyy mennä ja tavata mielenkiintoisia ihmisiä. Madridista esim. löytyy Googlen oma ”campus”, joka on kaikille avoin. Sieltä löytyy paljon eri start-up yrityksiä ja todella mielenkiintoista porukkaa. Jälleen kerran loistava paikka verkottautua, luoda suhteita, kertoa omasta osaamisestaan ja löytää uusia mahdollisuuksia.

 

Opi kieli

Paikallisen kielen oppiminen mahdollisimman nopeasti on todella tärkeää, mikäli haluaa työllistyä. Se ei ole pakollista, mutta jos sitä ei hallitse, sulkee itseltään turhan monta ovea. Valitettavasti asia on näin ja englannilla ei esim. täällä Espanjassa paljoa työelämässä tee – ei edes suurkaupungeissa kuten Madrid tai Barcelona.

 

Yliopistot avaavat ovia

Yksi tehokkaimmista, mutta samalla aikaa vievistä tavoista päästä kiinni paikalliseen työelämään, on käydä ensiksi esim. joku vuoden kestävä maisteriohjelma paikallisessa yliopistossa tai Business Schoolissa. Tämä toki maksaa, mutta on luonnollinen väylä päästä kiinni paikalliseen business elämään sekä verkostoitua mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Suoritin itse ensimmäisen vuoden aikana töiden ohessa MIB (Master of International Business) -tutkinnon ja täytyy sanoa, että mikäli tilanne olisi ollut eri, olisi koulu avannut minulle mielenkiintoisia ovia ja mahdollisuuksia. Tai avasi se nytkin, mutta niihin ei vain tarvinnut siinä hetkessä tarttua. Tosin tämäkään ei ole automaatio ja mikäli haluaa, että koulusta saa täyden hyödyn, täytyy siellä olla itse todella aktiivinen, erottua, verkottua sekä vielä toki pärjätä hyvin ja saada hyviä arvosanoja.

 

 Ole valmis tekemään mitä vain

Unohda ylpeys ja se sitä mitä joskus olit. Jos olet päättänyt, että elämä ulkomailla on se mitä haluat, pitää silloin pitää olla valmis myös tekemään mitä tahansa, jotta unelmasi toteutuu. Olen näiden Espanjan vuosien aikana tavannut lukemattomia mielenkiintoisia ihmisiä ja kuullut mitä inspiroivampia tarinoita siitä, kuinka henkilö on jättänyt kaiken taakseen ja ollut valmis tekemään mitä vain, jotta unelma uudesta elämästä toteutuisi.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.