”Moikka Teemu, kiva että sain liittyä verkostoosi täällä LinkedInissä. Näen, että työskentelet Espanjassa ja näin ajattelin laittaa sinulle viestiä. Minulla on aina ollut haave päästä työskentelemään ulkomaille ja Espanja ei olisi yhtään hullumpi vaihtoehto. Espanjan kieltä en kylläkään puhu, mutta kova halu olisi oppia. Olisiko sinulla antaa vinkkejä, miten asiassa kannattaisi edetä? Ystävällisin terveisin…”

Tässä esimerkki yhdestä lukuisista viesteistä, joita olen saanut sen jälkeen, kun muutin perheeni kanssa Madridiin vuoden 2014 kesällä. Mahdollisuuksien rajoissa pyrin vastaamaan henkilöille ja antamaan vinkkejä, miten asian kanssa voisi edetä. Aina tosin ajan puutteen vuoksi hirveän syvälliseen analyysiin ei ole mahdollisuutta. Näin toivonkin, että tämä kirjoitus tuo apua ja antaa vastauksia jollekin, joka miettii tai haaveilee ulkomailla työskentelystä.

Nämä ohjeet perustuvat siihen, miten itse olen nähnyt sekä kokenut asioiden tapahtuvan sekä lukuisiin ja taas lukuisiin keskusteluihin eri ihmisten kanssa, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. Nämä vinkit koskevat myös vain niitä tilanteita, joissa henkilö omin päin päättää lähteä maailmalle eikä tee sitä esim. työnantajan piikkiin ja ehdoin. Vinkit ovat myös hyvin yleisluontoisia ja ei koske spesifisempiä ammatteja kuten lääkäreitä, opettajia, tutkijoita tai vaikkapa huippuluokan ICT-osaajia, joille kyllä ottajia maailmalla riittää.

 

Suunnitelma

Yllättäen kaikki lähtee suunnittelusta liikkeelle. Ennen kuin muutimme vuonna 2014 pois Suomesta oli asiaa suunniteltu ja rakennettu vuosia. Täytyy ottaa kaikki huomioon ja realiteetit, jotka hyvin usein liittyy paljon myös taloudelliseen puoleen. Pelkästään muuttoon liittyy jo paljon kustannuksia puhumattakaan siitä, jos työtä ei heti löydy. Kuinka kauan rahat riittävät kattamaan elämiseen liittyvät kustannukset? Usein eri keskusteluissa olen törmännyt siihen, että rahaa suositellaan olevan sukan varressa sen verran, että se kattaisi jopa seuraavan 12kk:n menot siltä varalta, mikäli työtä ei heti löydy.

 

 Muuta maahan johon haluat työllistyä

Yrittämällä hakea töitä Suomesta käsin, on käytännössä täysi mahdottomuus, että pääsee prosessissa eteenpäin. Toki näinkin on käynyt, mutta mahdollisuudet ovat todella pienet. Varsinkin silloin, jos ei ole aikaisempaa työkokemusta kyseisestä maasta. Näin mikäli aidosti haluaa muuttaa toiseen maahan ja työllistyä, täytyy ottaa riski, pakata kamat ja rohkeasti vain lähteä. Mahdollisuudet paranevat huomattavasti, kun on paikan päällä ja CV:ssä lukee osoitteen perässä Madrid, España eikä esim. Helsinki, Finland.

 

Verkostoidu

Yleisesti nopein tapa löytää töitä on verkostojen kautta ja tämä pätee ihan samalla tavalla maailmalla. Vaikka et tuntisi aluksi ketään, tarjoaa sosiaalinen media (esim. Facebook, MeetUp jne.) paljon ryhmiä, jotka järjestävät viikoittain tapaamisia ja joissa pääsee heti verkostoitumaan. Myös isoissa kaupungeissa on paljon erilaisia ”hubeja”, joihin pystyy mennä ja tavata mielenkiintoisia ihmisiä. Madridista esim. löytyy Googlen oma ”campus”, joka on kaikille avoin. Sieltä löytyy paljon eri start-up yrityksiä ja todella mielenkiintoista porukkaa. Jälleen kerran loistava paikka verkottautua, luoda suhteita, kertoa omasta osaamisestaan ja löytää uusia mahdollisuuksia.

 

Opi kieli

Paikallisen kielen oppiminen mahdollisimman nopeasti on todella tärkeää, mikäli haluaa työllistyä. Se ei ole pakollista, mutta jos sitä ei hallitse, sulkee itseltään turhan monta ovea. Valitettavasti asia on näin ja englannilla ei esim. täällä Espanjassa paljoa työelämässä tee – ei edes suurkaupungeissa kuten Madrid tai Barcelona.

 

Yliopistot avaavat ovia

Yksi tehokkaimmista, mutta samalla aikaa vievistä tavoista päästä kiinni paikalliseen työelämään, on käydä ensiksi esim. joku vuoden kestävä maisteriohjelma paikallisessa yliopistossa tai Business Schoolissa. Tämä toki maksaa, mutta on luonnollinen väylä päästä kiinni paikalliseen business elämään sekä verkostoitua mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Suoritin itse ensimmäisen vuoden aikana töiden ohessa MIB (Master of International Business) -tutkinnon ja täytyy sanoa, että mikäli tilanne olisi ollut eri, olisi koulu avannut minulle mielenkiintoisia ovia ja mahdollisuuksia. Tai avasi se nytkin, mutta niihin ei vain tarvinnut siinä hetkessä tarttua. Tosin tämäkään ei ole automaatio ja mikäli haluaa, että koulusta saa täyden hyödyn, täytyy siellä olla itse todella aktiivinen, erottua, verkottua sekä vielä toki pärjätä hyvin ja saada hyviä arvosanoja.

 

 Ole valmis tekemään mitä vain

Unohda ylpeys ja se sitä mitä joskus olit. Jos olet päättänyt, että elämä ulkomailla on se mitä haluat, pitää silloin pitää olla valmis myös tekemään mitä tahansa, jotta unelmasi toteutuu. Olen näiden Espanjan vuosien aikana tavannut lukemattomia mielenkiintoisia ihmisiä ja kuullut mitä inspiroivampia tarinoita siitä, kuinka henkilö on jättänyt kaiken taakseen ja ollut valmis tekemään mitä vain, jotta unelma uudesta elämästä toteutuisi.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.