Nyt kesällä tulee kolme vuotta siitä, kun lähdimme pois Suomesta ja muutimme perheeni kanssa Madridiin Espanjaan. Näiden vuosien aikana on minua lähestynyt varmasti toistasataa suomalaista henkilöä s-postitse tai LinkedInissä, jotka ovat olleet kiinnostuneita muuttamaan töiden perässä Espanjaan. Monia näitä on yhdistänyt se tekijä, että rivien välistä on ollut luettavissa, että koska he ovat Suomesta, olisi heidän osaamiselle varmasti Espanjassa käyttöä. Ikään kuin, että suomalainen osaaminen olisi jotenkin automaattisesti parempaa.
Itse olen kasvanut Suomessa ja osaksi myös ostanut ajatuksen, jota on pitkään viljelty meille suomalaisille, että Suomi on innovatiivinen edelläkävijämaa, jossa osaaminen on huippuluokkaa. Ja onhan siinä osa totuuttakin, mutta osaksi myös tästä syystä Suomi on ajanut itsensä siihen tilanteeseen, missä se viimeiset vuodet on ollut. ”Euroopan sairas mies”, kuten monet isot kansainväliset mediat kuten BBC, Telegraph, Business Insider jne. tituleerasivat Suomen vuosien 2015 ja 2016 taitteessa.
Nyt kuitenkin tilanne on kääntymässä parempaan suuntaan ja hyvä niin. Muutoksen takana on monta asiaa. Yksi näistä on varmasti se, että moni on ymmärtänyt, että niin osaamisessa, työn laadussa, tehokkuudessa kuin innovatiivisuudessakin, erot eri maiden välillä ovat kuroutuneet kiinni. Esimerkiksi Euroopassa välimeren tuntumassa sijaitsevat maat kuten Espanja, Portugali ja Italia maat ovat hivuttautuneet monessakin mielessä Keski-Euroopan ja Pohjois-Euroopan maiden tuntumaan. Globalisaatio ja digitalisaatio ovat myös tehneet sen, että aikaisemmin pienessä syrjäisessä Suomessa olleet yritykset eivät ole enää turvassa ja rajat ovat aidosti hälvenneet. Tämäkin on onneksi nyt myös ainakin jollakin tasolla ymmärretty.
Suomesta löytyy edelleen paljon loistavia yrityksiä, joissa osaaminen ja tuotteet ovat huippuluokkaa. Kuitenkin pelkkä suomalaisuus ei enää riitä ja varsinkin yksilötasolla se ei ole mikään automaattinen lippu ulkomaisille työmarkkinoille. Suomalaisuus on edelleen positiivinen asia ja meidät leimataan ahkeriksi, tunnollisiksi ja osaaviksi työntekijöiksi. Suomen loistavalla koulutusjärjestelmällä on myös edelleen ensiluokkainen maine maailmalla. Sekin tosin koulutuksesta ja sen tasosta mainittakoon, että jos otetaan vaikka huippuyliopistot täältä Espanjasta ja katsotaan miten ne pärjäävät kansainvälisessä vertailussa, löytyvät ne huomattavasti korkeammalta, mitä esimerkiksi suomalaiset vastaavat.
Fakta kuitenkin on se, että mikäli osaaminen on huippuluokkaa Suomessa, niin silloin se todennäköisesti on sitä myös esimerkiksi täällä Espanjassa tai jossakin muussa Euroopan maassa tai jopa Yhdysvalloissa. Jos taas on sitä ns. harmaata massaa, todennäköisyydet työllistyä Espanjassa tai esim. muualla Euroopassa ovat varmasti ihan yhtä haasteelliset tai itse asiassa paljon haasteellisemmat, mitä ne ovat Suomessa. Espanjassa, kuten monessa muussakin Euroopan maassa täytyy nimittäin hallita myös paikallinen kieli. Tai sanotaanko, että jos sitä ei hallitse, ovat mahdollisuudet työllistyä hyvin ohuet. Toki jälleen kerran yleistäen, mutta isossa kuvassa asia on näin. Sitten täytyy muistaa myös kulttuurilliset erot työpaikoilla ja toimintatavoissa, joissa on luvalla sanoen suhteellisen paljon eroja eri maiden välillä. Varsinkin, mitä kauemmaksi liikutaan pois päin Suomesta.
Vaikka kirjoituksen otsikko onkin ehkä provosoiva, niin tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole sitä olla. Tarkoitukseni on vain avata silmiä ja kertoa sen, että vaikka on syntynyt Suomeen, se ei valitettavasti ole mikään lippu ulkomaisille työmarkkinoille. Mikäli ulkomaille haluaa työllistyä, on se toki mahdollista ja silloin kannattaa lukea aikaisempi kirjoitukseni aiheesta: https://inhunt.fi/2017/03/ulkomaille-toihin/
Mutta oli sitten aikeissa mennä eteenpäin urallaan Suomessa tai ulkomaille, oma osaaminen on kaiken a ja o ja sen kehittämiseen ei voi koskaan panostaa liikaa. Forbesissa oli mm. artikkeli jossa puhuttiin, että kehitys on tällä hetkellä niin nopeaa, että tutkintojen avulla hankittu tieto on yleensä vanhaa jo muutaman vuoden päästä. Samassa myös todettiin, että maailma onkin menossa yhä enemmän ja enemmän siihen suuntaan, jossa jatkuva oman osaamisen kehittäminen on keskiössä ja ne jotka tämän asian ymmärtävät tulevat menestymään.
P.S. Mikäli olet kiinnostunut oman osaamisesi kehittämisestä, kannattaa vilkaista uusi palvelumme www.inhuntproedu.fi . Se on uusi koulutuksien ja valmennuksien online-markkinapaikka. Sieltä löytyy jo nyt myös koulutusvideoita sekä verkkovalmennuksia, joiden avulla on helppo kehittää omaa osaamistaan silloin kuin se sinulle parhaiten sopii.
Kirjoittanut,
Teemu Ruuska
http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.