Työnantajista tehdään myös referenssitarkistuksia

Jaa somessa:

Yhä useammin ehdokkaat selvittävät yrityksen taustat todella tarkkaan sekä keskustelevat yrityksessä työskentelevien tai työskennelleiden kanssa ennen kuin tekevät päätöksen ottavatko työpaikan vastaan.

 

Rekrytoinnissa on usein kaksi pääosapuolta: rekrytoiva yritys ja työnhakija. Yleisesti on tiedossa, että yritykset tekevät referenssitarkistuksia työnhakijoista. On kuitenkin turha kuvitella, että vain yritykset tekevät sitä, koska Ihan yhtä lailla hakija ottaa usein puhelimen käteen ja alkaa tehdä tarkempaa selvitystä mahdollisesta uudesta työnantajasta. Varsinkin, jos kyseessä on kovan luokan osaaja, joka tietää oman arvonsa ja on jo jossakin töissä. Ja vaikka ei jostain syystä olisi ja olisikin vapaalla jalalla, ei hän todellakaan tee yhtään päätöstä pakosta, vaan valitsee tarkkaan seuraavan työnantajansa.

 

Työnhakijoista on tullut myös paljon fiksumpia ja odotukset ja vaatimukset tulevaa työnantajaa kohtaan ovat aivan eri tasolla, kuin esim. vielä 10 vuotta sitten.

 

Kiitos viime vuosien kehityksen ja digitalisaation, on erittäin helppo selvittää ketä mahdollisia tuttuja tai tutun tuttuja, joissakin yrityksissä työskentelee. LinkedIn on yksi parhaista työkaluista tähän ja ei tarvitse kuin etsiä kyseinen yritys LinkedInistä ja samalla se heti kertoo, kuinka monta omaa kontaktia yrityksessä työskentelee. Tai jos kyseessä on vähän pienempi yritys, on LinkedInin hakutyökaluilla erittäin helppoa etsiä kuka mahdollisesti työskentelee tai on työskennellyt kyseisessä yrityksessä.

 

Itse kannatan vahvasti tätä muutosta, jossa myös palkkaava yritys laitetaan tekemään kaikkensa, jotta he yksinkertaisesti saisivat palkattua hyvän osaajan taloon. Asia, joka ei ainakaan tule helpottumaan tulevien vuosien aikana, koska aito osaajapula alkaa jo vaivata tietyillä aloilla ja tietyissä tehtävissä. Työnhakijoista on tullut myös paljon fiksumpia ja odotukset ja vaatimukset tulevaa työnantajaa kohtaan ovat aivan eri tasolla, kuin esim. vielä 10 vuotta sitten. Tähän on vaikuttanut isosti mm. digitalisaation mukana tullut avoimuus. Moni yritys osaa käyttää eri kanavia tehokkaasti hyväkseen ja luoda todella positiivista työantajamielikuvaa.

 

Monille onkin syntynyt se kuva, että työmarkkinoilla on paljon yrityksiä, joissa aidosti välitetään työntekijöistä ja panostetaan niiden viihtyvyyteen. Samalla kun toisaalla työntekijä istuu jossain pölyisessä toimiston nurkassa ja työskentelee vanhalla PC:llä, jossa raksuttaa Windows XP ja kahvihuoneessa kaiken pölyn ja rasvan keskellä porisee jo parhaat päivät nähnyt kahvinkeitin, nautitaan toisaalla uusimmista työkaluista, ergonomisista työpisteistä ja todella viihtyisistä tauko ja työskentelytiloista sekä yrityksen omista tiloista löytyvästä saunasta ja kuntosalista.

 

Kun ohjeistan esimerkiksi ystäviäni tekemään referenssitarkistuksia, painotan että he keskittyisivät kuuntelemaan tarkkaan, mihin eri positiiviset tai negatiiviset asiat liittyvät. Esimerkiksi, kun keskustelee yrityksissä työskentelevien henkilöiden kanssa, saattaa kuulla tyytymättömyyttä, joka ei varsinaisesti liity yritykseen vaan hänen omaan esimieheensä. Tämä asia on mm. sellainen, joka on tärkeä erottaa. Isoissa yrityksissä on valitettavasti usein myös huonoja esimiehiä ja näin jonkun yhden työntekijän mielipide työnantajasta voi olla negatiivinen ihan tämän takia. Oman tulevan esimiehen taustat onkin syytä selvittää tarkkaan sekä pyrkiä saamaan muutamia kommentteja hänestä. ”People leave managers, not companies”, on lause, joka on tärkeää pitää mielessä.

 

On myös tärkeää olla tietoinen siitä, mitä on hakemassa. Toinen arvostaa sitä, että päivän päätteeksi on mukava haastaa työkaveri biljardiin tai juoda perjantaina parit oluet viikonlopun kunniaksi työkavereiden kanssa. Toiselle taas tärkeämpää on se mitä yritys aidosti tekee, kiinnostavat projektit, mahdollisuudet kehittyä ja ennen kaikkea osaavat ihmiset eikä niinkään, miten hienot näkymät toimiston ikkunoista on tai löytyykö paljon innokkaita NHL 18 pelikavereita.

 

Kirjoittanut,

 

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Riikinvoima_logo_pysty
Toimitusjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan. Lue blogista viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan.
Kuvassa Pirkko-Liisa Hietalahti Kuntien InHuntin johtaja
Suorahaun käyttö kuntien rekrytoinneissa on lisääntynyt
Kuntien InHunt palvelee kuntia kokonaisvaltaisesti. Aktiivisen kandidaattien etsimisen ja houkuttelun lisäksi huolehdimme myös prosessin hallinnollisesta ja...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.