InHunt Groupilla tulee tänä vuonna 10 vuotta sen perustamisesta. InHunt perustettiin Helsingissä syksyllä vuonna 2008 juuri kun maailmanlaajuinen talouskriisi puhkesi ja sen vaikutuksia ei varmasti kukaan osannut edes arvata. Siitä lähti sellainen talouden syöksykierre, jota ei oltu pitkään aikaan nähty ja joka vaikutti todella rajusti myös suorahakualaan (Headhunting, Executive Search) Suomessa.

 

Vuosia kestänyt talouskasvu oli synnyttänyt suorahakualalle todella paljon uusia yrityksiä, joista myös InHunt oli yksi. Kriisi ja sen jälkeiset vuodet aloittivat kuitenkin tehokkaan siivouksen ja todella monta suorahakuyritystä hävisi markkinoilta. Jälkeenpäin InHuntissa ollaan monta kertaa todettu, että kriisi oli ehkä parasta mitä olisi voinut tapahtua. Se pakotti kehittämään ja tekemään asioita eri tavalla ja paremmin kuin muut.

 

Itse olen tullut mukaan syksyllä vuonna 2009, eli noin vuosi InHuntin perustamisen jälkeen. Olen nähnyt aika lailla kaiken sen työn, jonka olemme yhdessä tehneet nostaaksemme InHuntin siihen tilanteeseen, jossa se nyt on. Mitään ei olla saatu ilmaiseksi, eikä taloudellinenkaan tilanne ole varsinaisesti auttanut missään vaiheessa. Välillä hetkellisesti on aina näyttänyt siltä että nyt alkaa tapahtumaan, mutta niin ei kuitenkaan ole käynyt.

 

Vuosi 2017 olikin ensimmäinen vuosi InHuntin historian aikana, kun voi todeta että talouskasvusta alkoi näkyä selkeitä merkkejä ja näin myös vuosien työ sai sen palkinnon, jota monet varmasti olivat odottaneet. Aika monen business gurun olen kuullut sanovan, että ne jotka jaksavat uskoa ja kehittää omia toimintojaan leikkausten sijaan silloinkin kun taloudellinen tilanne ei anna siihen mitään syytä, ovat ne jotka korjaavat potin siinä vaiheessa, kun taloudessa alkaa taas tapahtua.

 

Vuonna 2017 InHuntin liikevaihto Suomessa nousi 3,94 miljoonaan euroon, kun vuonna 2016 se oli 2,6 miljoonaa euroa.

 

Suorahakuyritykset Suomessa vuonna 2018

 

Suomessa on pitkälle toistasataa suorahakuyritystä, tai ehkä paremmin sanottuna toistasataa yritystä, jotka tekevät myös suorahakua. Suurin osa näistä on kyllä enemmän tai vähemmän rekry-yrityksiä, joilta löytyy myös pari suorahakuihin erikoistunutta konsulttia. Suorahakujen osuus tulee tosin varmasti useissa yrityksissä tulevina vuosina kasvamaan jo ihan siitäkin syystä, että maksettujen työpaikkailmoitusten avulla alkaa taas olla erittäin haastava löytää huippuosaajia. Varsinkin jos yrityksen rekrytointiprosessi ja työnantajabrändi eivät ole kunnossa.

 

Suorahakualasta oli ennen vaikea saada kattavaa kokonaiskuvaa, mutta nykyään on se mahdollista mm. www.suorahakuyritykset.fi sivuston ansioista. Sivuston ja listan takana ovat samat henkilöt, jotka ovat olleet myös www.duunitori.fi palvelun takana, joka on yksi Suomen vieraillummista työpaikkaportaaleista.

 

Kuten moni huomaa, niin listauksessa käytetty suorahakuliikevaihto ei aina vastaa suoraan yrityksen kokonaisliikevaihtoa. Listauksessa käytetty kriteeri suorahaulle ja näin myös suorahakuliikevaihdolle on se, että haun yhteydessä ei käytetä maksettuja työpaikkailmoituksia, joilla tarkoitetaan esim. Oikotiellä tai Monsterissa löytyviä ilmoituksia avoinna olevasta tehtävästä.

 

Suorahakutoimeksiantojen määrässä sekä headhuntereiden määrässä InHunt on ollut Suomessa ykkösenä jo jonkin aikaa. Vuonna 2018 InHunt Group kiilaa suurella todennäköisyydellä kärkisijoille myös liikevaihdolla mitattuna. Muita kärjessä olevia uskoisin olevan Egon Zehnder, Heidrick & Struggles, MPS, Boyden ja Mercuri Urval.

 

 

Suorahakumarkkinat jatkavat kasvamistaan tulevina vuosina

 

Tulevina vuosina suorahakumarkkinat tulevat Suomessa kasvamaan ja suurimmat syyt tähän ovat vahva talouskasvu, lisääntyvä osaajapula ja työpaikkamedioiden pirstoutuneisuus. Suomessa on prosentuaalisesti erittäin vähän yrityksiä, joilla on rekrytointiprosessi, osaaminen sekä työnantajabrändi niin hyvällä tolalla, että he pystyvät hoitamaan kaikki rekrytointinsa itse.

 

Suurin osa yrityksistä tuleekin tarvitsemaan yhä enemmän apua, kun he tarvitsevat uusia työntekijöitä. Tästä saatiin viime vuonna erittäin vahvoja merkkejä, eivätkä nämä pari ensimmäistä tämän vuoden kuukautta ole tuoneet tilanteeseen mitään muutosta. Päinvastoin, tarjouspyyntöjä ja kyselyitä tulee sisään entistä kiivaammalla tahdilla eri tason positioihin.

 

InHuntin laariin sataa nyt paljon hakuja, koska InHunt on perustamisestaan saakka ollut erittäin vahva myös asiantuntijatason hauissa, kun taas monet muut alamme isoimmista pelureista ovat keskittyneet enemmän ainoastaan ylimpään johtoon. Tähän kategoriaan on InHunt myös kiilannut viime vuosien aikana erittäin tukevasti ja teki viime vuonna pelkästään yli 30 toimitusjohtajahakua. Muista johtajahauista puhumattakaan.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.