Hyvin usein, kun yritykset rekrytoivat uusia työntekijöitä, perataan suurennuslasin avulla CV:tä ja henkilön työhistoriaa. Ollaan tyytyväisiä, kun nähdään, että henkilö on ollut esim. neljä vuotta vähän pienemmässä yrityksessä töissä ja sen jälkeen vielä useamman vuoden erittäin tunnetussa yrityksessä. Tämä on ilmeisesti hyvin usein riittävä tae siitä, että nyt on uusi tuloksentekijä kiikarissa ilman, että oikein edes muistetaan kysyä, mitä konkreettisia tuloksia henkilö on saanut aikaan.
Toinen asia mikä jaksaa ihmetyttää, että monessa yrityksessä ollaan edelleen hyvin kiinnostuneita siitä, koska henkilö tulee toimistolle ja koska hän sieltä lähtee. Tuloksien sijaan seurataan siis tehtyjä tunteja tai paremmin vielä sanottuna; seurataan toimistolla vietettyä aikaa.
Itse en ole koskaan ollut kiinnostunut tunneista vaan ainoastaan tuloksista. Fakta kun on, että toinen henkilö voi saada aikaan saman päivässä, kun joku toinen viikossa tai joku toinen ei ollenkaan. Varsinkin, kun on kyse esim. myynnistä, minulle rehellisesti olisi se ja sama mikäli firman huippumyyjää ei näy konttorilla ollenkaan tai minulle selviäisi, että hän tekee vain muutaman tunnin töitä joka päivä. Hänen menestyksensä salaisuus liittyy todennäköisesti hänen erittäin kovaan osaamiseen sekä siihen, että hän tekee töitä tehokkaalla ja fiksulla tavalla. Niin kauan, kun tulokset puhuvat puolestaan en usko, että siinä kenelläkään pitäisi olla hirveästi naputtamista, vaikka häntä ei läheskään joka aamu toimistolla näykään.
Kun katsotaan tulevaisuutta ja mihin maailma on menossa, tukee kaikki sitä, että työntekijöille on annettava lisää vapautta valita milloin ja mistä työnsä tekevät. Toki edelleenkin on palavereita, tapaamisia yms. jotka määräävät jonkin verran kalenteria, mutta muuten täytyisi jättää tilaa myös omalle harkinnalle. Kaikille ei vain yksinkertaisesti toimi 8-16 tai 9-17 työpäivät. Työelämän uudet sukupolvet eivät myöskään ymmärrä sitä, että työpaikalle täytyy mennä töiden tekemisen takia. Samat työt kun voi usein tehdä vaikka kotoa, lähikahvilasta tai jopa toisesta maasta käsin.
Seurataanko teillä tunteja vai tuloksia? Entäpä, miten avoimesti suhtaudutaan siihen, mistä ja milloin töitä tehdään? Kommentoi vaikka LinkedInissä tai Facebookissa.
Kirjoittanut,
Teemu Ruuska
http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.