Hallitustyössä on tärkeää pitää roolit selkeinä, operatiivinen toiminta johdolla ja strateginen ohjaus hallituksella. Yrityksen jouduttua kriisitilanteeseen, tilanne kuitenkin muuttuu. Silloin hallituksen on osallistuttava kaikenlaiseen päätöksentekoon. Mutta kuten nyt näemme, on kriisejä ja on kriisejä. Tyypillisesti kriisit ovat tilanteita, jotka ovat jopa ennakoitavissa tai joita pidetään mahdollisina, vaikkakin epätodennäköisinä. Maailmanlaajuisesti lamaannuttava pandemia on ihan omaa luokkaansa: mitä hallitus silloin voi tehdä?
Yrityksen tilanne on tyypillisesti muutos- tai murrosvaiheessa, kun hallitusta päätetään täydentää ulkopuolisella jäsenellä. Tällaisia ulkopuolisia jäsenkandeja löytyy mm. InHunt Groupin Hallituspoolista. Siellä on hallitustyön konkareita kuin myös hallitustyön aloittamista harkitsevia oman alueensa huippuosaajia.
Hallitustyö itsessään myös vaihtelee yrityksittäin ja onkin tärkeää, että ulkopuolinen uusi jäsen on paitsi kykenevä täydentämään hallitusta halutulla osaamisella, myös yrityksen hallitustyön tapaan ja vaiheeseen sopiva. Jos kyseessä on esim. uusi yritys mikä on kasvunsa kynnyksellä ja rahoittajan vaatimukset hallitustyöltä edellyttävät uudenlaista asiantuntemusta, myös itse hallitustyön käynnistys on yksi osaamisen alue. Tai jos yritys onkin jo vakiintunut ja hallitustyötä on tehty pitkään, tärkeintä on tuoda strategiseen ohjaukseen uutta sisältöä.
Mutta olipa tilanne mikä tahansa,
kriisissä kaikkea täytyy katsoa uusin silmin.
Tilanteessa kun kriisi koettelee koko toimialaa ja koko elinkeinoelämää yhteiskunnan kaikkia osa-alueita myöten, kaikkien osapuolien tulee olla mukana talkoissa. Siis myös hallituksen ja sen ulkopuolisen jäsenen.
Kriisissä ei enää pohdita raja-aitoja strategian ja operatiivisen toiminnan välillä, vaan kaikkia mahdollisia keinoja selviytyä ja jatkaa. Hallituksen jäsenet panevat kortensa kekoon ja keinovalikoiman tarjotessa vaihtoehtoja, strategisen näkökulman kannalta valintoja lopulta voi tehdä hallitus. Hallituksen ulkopuolisilla jäsenillä voi olla erinomainen asema tukea yritystä kriisissä, sillä he eivät ole yrityksen arjessa kiinni vaan katsovat asioita kauempaa. Kauempaa kuin esim. hallituksessa olevat omistajatkaan.
Tärkeintä on, että ei lamaannuta, vaan selvitään – yhdessä.
Tätä kapasiteettia tarvitaan nyt. Hallituksen jäsenen tulee olla aktiivinen ja tulla tykö, ei odottaa seuraavaa kokousta tai tilannekatsausta. Uusi ajatus, idea tai ehdotus ulkopuolisen hallituksen jäsenen taholta voi olla käänteentekevän tärkeä. Myös useissa hallituksissa olevat voivat hyödyntää kokemustaustaansa laaja-alaisesti eri yrityksissä. InHunt Group on ylpeä Hallituspoolistaan ja sen hallituksissa toimivista jäsenistä: olemme varmoja että he tuovat yrityksiinsä merkittävää lisäarvoa.
Kirjoittanut,
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies
Senior HeadhunterInHunt Group