Koronaviruksen myötä olemme pakotettuja etätöihin ja itse kukin meistä on varmasti jo pitänyt useita videoneuvotteluita ja -kokouksia. Ainakin itse olen huomannut, että videoneuvottelut ovat itse asiassa monessa suhteessa ihan toimiva tapa pitää yhteyttä ja on odotettavissa, että niiden käytöstä tulee niin kutsuttu uusi normaali, kunhan virusepidemia hellittää ja tästä pakotetusta etätyöstä voidaan siirtyä takaisin normaaliin elämään. Työhaastatteluja tullaan varmaankin jatkossakin tekemään videoyhteyksillä ja siksi tässä muutama vinkki, joilla pystyt luomaan itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan ja jätät itsestäsi ammattimaisen vaikutuksen.

Testaa softan ja tekniikan toimivuus

Näinä aikoina, kun suurin osa meistä on etätöissä ja haastatteluihin käytetään erilaisia ohjelmia, niin varmista etukäteen, että sinulla on koneelle ladattuna ja etukäteen testattuna käytettävä ohjelma. Jotkin ohjelmat toimivat nettiselaimen ylitse ja eivät toimi kaikissa selaimissa tai sovelluksen toimiminen voi vaatia koneen käyttöjärjestelmän päivittämistä.

Valaistus ja kuvan tausta

Videohaastattelu on jo lähtökohtaisesti haastavampi kuin fyysinen tapaaminen. Pidä siis huoli, että kameran kautta sinusta välittyy mahdollisimman hyvälaatuinen kuva. Pidä huoli, että kasvosi ovat hyvin valaistuna. HUOM, valon pitää tulla kasvoihin päin – ikkuna takanasi aiheuttaa kasvojen näkymisen hyvin tummina ja epätarkkoina kuvassa. Pidä myös huoli, että tausta olisi mielellään mahdollisimman neutraali, jolloin huomio on sinussa eikä kuvan taustalla juoksentelevissa lapsissa tai lemmikeissä. Monissa käytettävissä videohaastatteluohjelmissa taustan voi sumentaa tai liittää kuvaan esimerkiksi valkoisen taustan, johon voi liittää firman logon tai muuta.

Näytön korkeus

Jos käytät läppäriä, niin laita läppärin alle jotain, jotta kamera olisi about kasvojen korkeudella. Antaa paljon paremman ja luonnollisemman kuvan, kuin jos olisi läppäri pöydällä ja kamera osoittaisi ylös niin, että näkee suoraan henkilön sieraimiin.

Ääni

Kannattaa käyttää kuulokkeita. Eristävät paljon paremmin kaiken ylimääräisen sen sijaan että käyttää vaikka läppärin ulkoista mikkiä.

Lisäksi kannattaa harkita haastattelun hoitamista seisten, ääni kulkee siten vapaammin ja myös ryhtisi on todennäköisesti parempi – tämä edellyttää, että sinulla on sähköpöytä tai saat nostettua läppärin myös riittävän ylös, vrt edellinen kohta.

Nettiyhteys

Useimpien ollessa etätöissä nettiyhteydet ovat valitettavasti välillä kapasiteetin ylärajoilla. Jos mahdollista niin pyri siihen, että haastatteluun käyttämäsi nettikaista on vain sinun käytössäsi. Vaihtoehtoisesti jos nettiyhteyttä on pakko jakaa muiden käyttäjien kanssa, niin mieluiten samaan aikaan muilla laitteilla ei käytettäisi videoyhteyttä tai striimata tv-ohjelmia. Sulje myös omalta tietokoneeltasi muut nettiyhteyttä käyttävät ohjelmat. Jos näistä toimista huolimatta kuva- ja /tai ääniyhteys pätkii huomattavan paljon, niin tarvittaessa kannattaa sulkea molemmissa päissä yhteys ja yrittää uudelleen.

4G riittää videopalavereihin varsin hyvin. Näin ollen, jos WiFi ei yhtäkkiä toimi, niin saa 4G:stä usein apua. Nykyisillä puhelimilla yhteys on erittäin helppo jakaa läppäriin ja kannattaa opetella valmiiksi, miten se tapahtuu, jos tulee tarvetta. Esim. iPhonessa se tapahtuu Asetukset ikkunan ja ”oma hotspot” -toiminnon kautta.

Tukiaineisto

Videohaastattelu antaa erinomaisen mahdollisuuden pitää tukiaineistoa helposti nähtävillä. Eli esim. valmiiksi mietityt kysymykset, perustiedot yrityksestä jne. voi pitää helposti esillä, ilman että vastapuoli kiinnittää niihin huomiota.

Pukeutuminen

Etätöissä ollaan helposti rennoissa vaatteissa. Suosittelen, että pukeudut videoituun työhaastatteluun kuin olisi tullut yhtiön konttorille haastateltavaksi. Näytä että arvostat saamaasi haastattelukutsua myös pukeutumisellasi.

Haastattelun alku ja ensivaikutelma

Haastattelun alkaessa on hyvä huomioida, että videohaastattelussa ei ole välttämättä kovin pitkää small talk -osiota. Haastattelijat yleensä aloittavat esittäytymällä ja sitten vuoro siirtyy haastateltavalle. Ensivaikutelma on tässäkin tapauksessa merkittävä – mieti hyvissä ajoin valmiiksi, miten kerrot itsestäsi napakasti ja tuot itsestäsi tehtävää ajatellen tärkeimmät ominaisuudet esiin. Sen sijaan, että käyt lävitse koko työurasi yksityiskohtaisesti, mieti mieluummin kolme tärkeintä ja haettavan tehtävän kannalta merkityksellisintä tehtävää ja onnistumisesi niissä. Mieti haastattelua myyntitilanteena, jossa alkupuheenvuorosi tehtävä on herättää kiinnostus sinuun ostavassa osapuolessa – kaikkea ei tarvitse ”oksentaa ” ulos kerralla.

Läsnäolo

Kuuntele tarkasti mitä kysytään ja vastaa siihen (vältä laajoja rönsyjä) -> Seuraa vastapuolen kehonkieltä ja ole valmiina reagoimaan siihen.

Pidä huoli, että kännykkäsi tai tietokoneesi push-viestit eivät häiritse keskittymistäsi -> istu tuolin etureunalla tai seiso ja pyri pitämään katsekontakti haastattelijaan ja kuuntele intensiivisesti ja ole valmis reagoimaan.

Pyri olemaan energinen ja hymyile / ole positiivinen – näytä siltä, että nautit haastattelusta!

Jätä hyvä vaikutus

Videohaastattelun lopussa ei ole normaalia kättelyä ja siirtymistä small talkin kera ulko-ovelle/hissille. Mieti siis jo etukäteen positiivinen lopetus, jossa kiität haastattelusta ja voit proaktiivisesti viitata vielä johonkin haastattelussa esiin nousseeseen asiaan, jonka myötä jätät lopetettaessa itsestäsi hyvän mielikuvan.

Kirjoittanut,

Petri Peltoniemi

Senior Headhunter/Team Leader

InHunt Group

www.linkedin.com/in/petri-peltoniemi/