”Pohjoismaissa naisten perustamat kasvuyritykset saivat noin yhden prosentin alueelle virranneesta riskisijoituspääomasta.” Näin uutisoi Helsingin Sanomat lokakuussa.

Esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana Business Finlandin rahoittamien nopeaa kansainvälistä kasvua tavoittelevien nuorten innovatiivisten yritysten toimitusjohtajista vain seitsemän prosenttia oli naisia, kertoo puolestaan Business Finlandin Marjo Ilmari asiaa käsittelevässä Ylen artikkelissa 24.11.2020.

Epäsuhtainen tilanne ei kuitenkaan ole suoranaisesti syrjintää, vaan kyseessä on rakenteellinen ongelma. Ilmarin mukaan syy piilee siinä, että start up -yritykset perustuvat yleensä teknologiaan, joka on alana miesvoittoinen. Esimerkkinä alan opiskelijat, joista valtaosa on miehiä.

– Koska näiden alojen opiskelijoista edelleen valtaosa on miehiä, tämä heijastuu suoraan yritysten perustajatiimeihin.

Samaa mieltä on Henna Karlsson, joka näkee asian toimialakysymyksenä. Karlsson on kajaanilaisen teknologiayritys Prometecin toinen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Tällä hetkellä hän vastaa yrityksensä liiketoiminnan kehittämisestä. Riskirahaa ei naisille myönnetä, koska he eivät ole sitä hakemassakaan.

– Naiset perustavat yhden hengen yrityksiä ja kivijalkayrityksiä, joihin ei riskirahaa haeta, eikä saada. Ehkä naiset toimivat mieluummin omalla mukavuusalueella kuin lähtevät ottamaan riskejä, Karlsson pohtii.

Henna Karlsson perusti miehensä kanssa oman yrityksen kahdeksan vuotta sitten, koska muuten edessä olisi ollut muutto toiselle paikkakunnalle työn perässä. Hän pyrkii tekemään osansa, että naisten osuus yritysjohdossa ja varsinkin teknologia-alalla voisi tulevaisuudessa nousta. Vaikeaa se on ja Henna on tehnyt kaikkensa, että yritykseen palkattaisiin naisia, mutta monesti hakijoistakaan ei heitä juuri löydy.

InHunt Boards Oy:n toimitusjohtaja Tarja Ilvonen näkee kuitenkin valoa tunnelin päässä:

”Teknologia-alan miehisyys ajan kuluessa muuttuu, kun koulutusvalintojen äärellä nostetaan naiset esimerkillisesti esille. Myös uravalintojaan tekevien nuorten vanhempien vaikutus päätöksiin muuttuu perinteisestä. Nopeana muutoksena on todettava, etteivät yritysjohdon tehtävät ole pelkästään teknisiä, vaan yrityksiin tarvitaan viimeistään hyvän startin ja kasvun myötä monenlaista osaamista. Ihan niin kuin yrityksen perustaminen ja omistaminen, myös sen johtajatehtävät edellyttävät rohkeutta enkä näe, että tässäkään sukupuoli määrittäisi asiaa. Tätä voi haastaa keskittymällä parhaan osaamisen löytämiseen nykytehtäviin.”

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-11661623

https://www.hs.fi/talous/art-2000006673406.html