Suorahakumarkkinoiden vuosia jatkunut tasainen kasvu Suomessa pysähtyi viime vuonna odotetulla tavalla maailmanlaajuisen pandemian johdosta. Hidastumisen merkit tosin alkoivat jo näkyä vuoden 2019 syksyllä. Tätä tukevat myös numerot Suomen taloudesta, vaikka Suomen hallitus onkin laittanut taantumisen koronan piikkiin, niin näin ei kuitenkaan ole. Korona vain tuli vauhdittamaan jo alkanutta alamäkeä.

Piristymisen merkkejä on kuitenkin jo näköpiirissä, josta kertoo mm. se, että tämän vuoden tammikuu oli InHunt Groupin historian paras laskutuksellisesti. Suorahakumarkkinoiden odotetaankin elpyvän jo tänä vuonna hyvin, vaikkakin kokonaisuudessaan ala tulee vielä jäämään vuoden 2019 lukemista.

Suomessa talouden hiipuminen alkoi näkyä selvästi jo vuoden 2019 loppupuolella

Päinvastoin kuin monet Suomen hallituksen edustajista ovat laittaneet talouden hiipumisen kokonaisuudessaan pandemian piikkiin, näin ei kuitenkaan ole ja talouden hiipuminen alkoi jo selkeästi näkyä vuoden 2019 loppupuolella. Tämä näkyi myös rekrytointitoimeksiantojen määrien tippumisessa ja sama trendi jatkui vuoden 2020 alussa. Pandemia sitten laittoi totaalisen stopin ja kevät oli erittäin hiljaista aikaa rekrytointien saralla.

Piristymisen merkkejä alkoi näkyä kesän jälkeen, johon kuitenkin koronan toinen aalto laittoi nopeasti kapuloita rattaisiin. Suomessa elettiin siinä uskossa kesän jälkeen, että korona oli ohi, vaikkakin monin paikoin Eurooppaa luvut olivat jo lähteneet kovaan nousuun. Näin olikin vain ajan kysymys, koska luvut lähtisivät nousuun myös Suomessa varsinkin kun lentokentiltä ja satamista pääsi maahan ilman minkäänlaista kontrollia. Karanteenikin jäin vain suositukseksi.

Piristymisen merkkejä 

Viime vuoden loppupuolella ja tämän vuoden alussa on alkanut näkyä piristymisen merkkejä suorahaku- ja rekrytointimarkkinassa. Ennen kaikkea yritysten tahtotilassa on nyt positiivinen muutos. Pitkään viivästyneitä rekrytointeja on nyt käynnistetty mukavaan tahtiin. Tästä myös kertoo se, että juuri kulunut kuukausi oli InHunt Groupin historian paras tammikuu laskutuksellisesti sekä toiseksi paras kuukausi kautta historian. Se ei kuitenkaan ole tapahtunut ihan sattumalta, vaan InHuntissa on koko pandemian ajan systemaattisesti panostettu tekemisen määrään ja laatuun. Missään vaiheessa ei olla heitetty jalkoja pöydälle ja jääty odottelemaan tilanteen paranemista. Syksyllä 2020 tehtiin myös muutamia erittäin tärkeitä strategisia linjauksia, jotka ovat nyt myös kantaneet hedelmää. 

Suorahaku ja headhunterit eivät ole häviämässä mihinkään

Käytännössä siitä asti, kun internetistä löytyvät työpaikkasivustot näkivät päivän valon, ovat “asiantuntijat” puhuneet siitä kuinka headhunterit ja koko suorahakuala tulee häviämään, kun työpaikkasivustot ja myöhemmin sosiaaliset mediat tekevät rekrytoinnista helppoa ja hyviä ehdokkaita sen kuin riittää.

Usein unohdetaan se, että suurin osa yrityksistä ei omaa työkaluja niiden parhaiden ehdokkaiden aktivoimiseen ja houkutteluun ja mikäli yritykset hoitavat rekrytointinsa itse, usein on vaarana, että ehdokkaiden taso jää tyydyttävälle tasolle. Tähän yleisesti on useita syitä, joista mainittakoon muutamia, kuten yrityksen työnantajabrändin alhainen taso, yrityksen heikko kiinnostavuus/tunnettuus hakijan silmissä, passiivisten hakijoiden heikko tavoittaminen, alhainen hakijakokemus, rekrytoinnista vastuussa olevan henkilön ammattitaidon puuttuminen ja kokonaisvaltaisesti rekrytointien heikko toteutus, joka usein johtuu sisäisten rekrytointiprosessien sekä järjestelmien puuttumisesta. 

TOP5 Headhunting -toimijat Suomessa vuonna 2021 

Suomessa viiden suurimman suorahakuyrityksen yhteenlaskettu suorahakutoimeksiannoista koostunut liikevaihto vuonna 2019 oli n. 24 miljoonaa euroa. InHunt Groupin lisäksi TOP5:sta löytyy Egon Zehnder, Mercuri Urval, MPS ja Heidrick & Struggles. Ero listalla viidennen ja kuudennen välillä on liikevaihdossa sen verran merkittävä, että on vaikea ajatella tuon listan muuttuvan siinä vaiheessa, kun vuoden 2020 luvut tulevat julki. 

Suorahakumarkkinoiden arvo Suomessa vuonna 2019 oli n. 77 miljoonaa euroa ja oletettavaa on, että siihen tulee ihan merkittävä tiputus vuoden 2020 osalta. Vuonna 2021 tulee se vastaavasti taas nousemaan, mutta tuskin vielä vuoden 2019 tasolle. 

InHunt Groupin tavoite vuodelle 2021 on kiilata ensimmäistä kertaa itsensä Suomen isoimmaksi suorahakutoimijaksi myös liikevaihdossa mitattuna. Alku on ainakin erittäin lupaava ja mikäli pandemian suhteen ei tapahdu mitään yllättävää ja asiat etenevät kutakuinkin ennusteiden mukaan, ei ole mitään syytä ajatella, miksi tuossa tavoitteessa ei InHunt voisi onnistua. InHuntilla on kasassa erittäin osaaava joukko headhuntereita ja vaihtuvuus on ollut erittäin pientä viimeisten vuosien ajan. 

InHunt Groupin tavoite ei ole kuitenkaan kasvaa ainostaan Suomessa vaan myös kansainvälisillä markkinoilla. InHuntin kansainvälinen verkosto InHunt World (www.inhuntworld.com) hakee myös voimakasta kasvua vuodelle 2021 alati kasvavan Partner -verkostonsa voimin. Tällä hetkellä InHunt Worldillä on kumppanit 35 maassa.