Myyttejä työnhausta

Luin taannoin artikkelin, joka käsitteli työnhaun myyttejä tai yleisiä harhaluuloja työnhakijoiden keskuudessa. Tuota artikkelia hivenen lainatakseni, tässä muutamia sellaisia asioita, joihin hyvin usein edelleen tulee törmättyä, kun keskustelee ihmisten kanssa, jotka ovat aktiivisesti etsimässä uusia haasteita:

Lähetän saman CV:n ja tuon työhakemuksella omaa osaamista esiin

Väärin. Vaikka CV:n käyttö on vähentynyt (viimeinkin) silti hyvin usein yritykset sen pyytävät. Moni työnhakija edelleen kompastuu tähän ja kuvittelee, että CV:tä ei tarvitse muokata, vaan omaa osaamista ja paikkaan sopivuutta tuodaan esiin ja perustellaan työhakemuksessa. Ongelma tässä on se, että jos CV ei ole kohdistettu, niin valitettavan usein ei työhakemus tule luetuksi. Yhä enemmissä määrin yrityksillä on myös käytössä kehittyneitä rekrytointijärjestelmiä, jotka hyödyntävät rekrytointiprosessien alkuvaiheissa mm. tekoälyä ja valitsee rekrytoivalle esimiehelle sopivimmat hakijat kymmenien tai jopa satojen hakijoiden joukosta. Näin jos CV ei ole kohdistettu avoinna olevaa tehtävää kohtaan, hyvin usein se ei nouse sopivimpien hakijoiden joukkoon.

Haastattelukutsu on itsestään selvä, sillä olen täysin pätevä tehtävään

Pandemia on tehnyt sen, että taas useisiin tehtäviin sataa hakemuksia ja näin usein ei riitä, että sinulla on hyvä CV ja hakemus, vaan tarvitset vielä paljon muuta esim. hyvän LinkedIn -profiilin ja parhaassa tapauksessa oman henkilökohtaisen nettisivun. Oma nettisivu ei luonnollisesti ole mikään välttämättömyys, mutta voit ihan itse miettiä sellaista tilannetta, jossa on kaksi erittäin tasavahvaa ehdokasta ja toisella se on ja toisella ei, niin kumpi saa kutsun työhaastatteluun.

Olen itse esim. omistanut oman domainini jo vuosia ja nyt viimein noin kuukausi sitten sain sivut avattua. Mitään sen suurempaa tarkoitusta sillä ei ole, kuin tuoda omaa osaamista esiin ja samalla se toimii paikkana, johon voin kirjoitella vähän vapaammin eri aiheista, julkaista kirjoituksiani ja laittaa ajatukseni jakoon. Mutta on toki selvää, jos hakisin jotain työpaikkaa, niin ilman muuta olisi se yksiä ensimmäisiä paikkoja, johon pyrkisin saamaan rekrytointia tekevän henkilön ja näin jäisin aivan varmasti ainakin ihan eri tavalla mieleen.

Tarvitsen hyvän kikan, jolla erottautua

Et tarvitse, mutta sen sijaan tarvitset aktiivisuutta ja asioita, joita parissa ensimmäisessä kohdassa mainitsin. Sekään ei ole myös mikään kikka, että soittaa tai laittaa LinkedInin kautta viestiä rekrytoinnista vastuussa olevalle henkilölle ja kysyy jotain muutakin kuin, että onko oma hakemus mahdollisesti tullut perille.

Alan yliopistotason tutkinto avaa ovet työelämään

Ei avaa, mutta siihen kun lisää työkokemusta ja omaa aktiivisuutta, niin silloin mahdollisuudet alkavat jo nousta. Varsinkin Suomessa, jossa koulutus ei ole ainoastaan ilmaista, mutta siitä jopa saa rahaa tukien muodossa, niin yliopistotason tutkintoa ei voi oikein pitää erottautumistekijänä. Maailmalla tilanne vähän muuttuu, jossa taas opiskelu ei usein suinkaan ole ilmaista.

Työhaastattelu meni niin hyvin, että olen varma paikasta

Aina kannattaa muistaa, että jos rekrytointiprosessi tehdään ammattimaisesti, niin yleensä viimeisessä vaiheessa on ainakin 3 – 5 ehdokasta ja hyvin usein näistäkin ainakin kahden kanssa jatketaan vielä yhdelle lisäkierrokselle. Mikäli prosessi on tehty hyvin kaikki nuo 3 – 5 ehdokasta pitäisi olla sellaisia, joilla jokaisella on tarvittavat taidot, osaaminen, kokemus ja koulutus suoriutua tehtävästä hyvin. Usein lopullisessa päätöksessä ison painoarvon saavat jo tunteet ja henkilökemiat.

Minun pitäisi kuulla heistä pian, koska niin he sanoivat

Tämä on kohta, joka kannattaa vain hyväksyä, eikä masentua tai uhriutua siinä vaiheessa, kun yrityksistä ei yhtäkkiä kuulu mitään. Itselleni asia on ollut aina vaikea ymmärtää. Ymmärrän sen, että aina ei ole aikaa tai voi ihan puhtaasti unohtua informoida osa ehdokkaista, mutta se, että ei vastata enää puheluihin tai sähköposteihin ja kerrota ihan suoraan, miksi prosessi ei jatku ko. ehdokkaan kohdalla, on vaikeaa käsittää.

Keskeytän työnhaun hetkeksi, koska paikka on 100%:n varma

Niin kauan, kun nimet eivät ole työsopimuksessa, on kaikki vielä auki ja mahdollista. Näin kannattaa työnhakua jatkaa aina siihen asti, että työsopimus on ihan oikeasti allekirjoitettu. Siinä vaiheessa, kun näin käy, on samalla myös kohteliasta ilmoittaa muihin auki oleviin prosesseihin, että ei ole enää käytettävissä.  

Teemu Ruuska

CEO

InHunt World

https://www.linkedin.com/in/teemuruuska/

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Vastaava päätoimittaja
Toimitusjohtaja
Production Director
Talousjohtaja
Uusimmat

Blogista

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
Kannattaako_tyonantajamielikuvan_kehittaminen_inhunt
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää?
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää? Hannu Uotila on uuden ajan tutkimuksen pioneeri, asiakaskokemuksen ja tutkimuksen asiantuntija. Hän on myös Cannes-palkittu...
InHuntBlogi_Hallitustyön _vastuu _uudessa_muuntuvassa_toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä Haastattelemme Taru Lindemania hallitustyöhön kaivatuista osaamisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun...
InHunt Blogi: Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot Taru Lindeman, Boardmanin toimitusjohtaja on yksi maamme kokeneimpia hallitustyön asiantuntijoita. Boardman on osaamisverkosto,...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa