Vastuullisuus — korulauseita vai yritystoiminnan kovaa ydintä?

Vastuullisuus — korulauseita vai yritystoiminnan kovaa ydintä?

Yritysvastuuasioissa korostuu tällä hetkellä kaksi teemaa. Ensimmäinen niistä on strategia integraatio – kun vielä 90-luvulla vastuullisuusasiat olivat sivuosissa yritystoiminnassa, niin tänä päivänä vastuullisuus on olennainen osa strategiaa ja liiketoimintaa, ja sen merkitys tulee edelleen kasvamaan. Toisena teemana on mitattavuus ja mittaaminen – yrityksille on koko ajan tärkeämpää selvittää miten niiden vastuulliset toimet vaikuttavat maapalloon, sen kestävyyteen ja ihmisten hyvinvointiin. Mittaamiseen tulee painetta yhteiskunnalta ja yleisöltä sekä asiakkailta, mutta kasvavassa määrin itseään ja ympäristöään kunnioittavat yritykset haluavat myös oman toimintansa kehittämisen näkökulmasta mitata toimiensa vaikuttavuutta.

Pohjoismaiden suurimman yritysvastuuverkoston FIBS ry:n (Finnish Business & Society) toimitusjohtaja Kimmo Lipposella on pitkä, jo 90-luvulta alkanut kokemus yritysvastuuasioiden johtamisesta yksittäisen yrityksen sekä organisaation tasolta aina Nokian globaalin yritysvastuumallin rakentamiseen. InHunt Group:in johtajuus -podcast sarjassa keskustelimme Kimmon kanssa vastuullisuuskysymyksistä yritysten strategioiden tärkeänä osana ja siitä miten vastuullisuutta mitataan ja kuinka se näkyy yritysten päivittäisessä toiminnassa.

Vastuullisuustoimien mitattavuus ja mittarit

Kuten edellä jo todettiin, aidosti ympäristöään kunnioittavat yritykset ja organisaatiot mittaavat vastuullisuustoimiensa vaikuttavuutta. Vasta mitattavien tulosten myötä toimista tulee totta. Koska vastuullisuusasiat ovat nykyään myös suuren yleisön ja ostavien asiakkaiden vahvan mielenkiinnon kohteita, ei ole merkityksetöntä millaisia mittareita käytetään ja miten mitattuja tuloksia julkistetaan. Jotta ne antavat mahdollisimman oikean ja realistisen kuvan toimien vaikuttavuudesta. Alan konkarina Kimmo tunnistaa haasteet vastuullisuustoimien viher-, valko- tai sateenkaaripesusta, joita ei voi kokonaan välttää, mutta niitä voidaan merkittävästi vähentää läpinäkyvyydellä ja kolmansien osapuolten tekemillä riippumattomilla mittauksilla.

Yritysvastuun keskiössä on osaamisen ja kyvykkyyksien kehittäminen

FIBS ry on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuasioita edistävä verkosto. Se on toiminut jo 22 vuotta ja jäsenyrityksiä sillä on noin 400, pienistä muutaman hengen yrityksistä Suomen suurimpiin pörssiyrityksiin. FIBSin päätavoitteena on kirittää ja auttaa suomalaisia jäsenyrityksiään vastuullisuusasioiden tehostamisesssa ja parantamisessa. Tätä työtä yhdistys tekee tarjoamalla jäsenilleen koulutuksia ja erilaisia keskustelutilaisuuksia, joihin vuonna 2021 osallistui lähes 5000 henkilöä. FIBS ei tee suoraa yrityskohtaista konsultointia tai neuvontaa vaan oppien jakaminen tapahtuu yleisissä tapahtumissa, joissa tavoitteena on jäsenyritysten osaamisen ja kyvykkyyksien kehittäminen vastuullisuusasioissa. Oleellista on yritysten vastuullisuusasioista vastaavien henkilöiden keskinäinen yhteydenpito ja parhaiden käytäntöjen jakaminen. Kuten Kimmo osuvasti toteaa:

Kukaan ei yksin ratko maapallon suurimpia vastuullisuuteen liittyviä ongelmia.

Arvot ja yritysvastuun toteuttaminen

Yritysten hallitusten kokoonpanoissa on viimeistään nyt havahduttu myös vastuullisuuskysymyksiin ja vastuullisuuskysymysten käsittely niin hallituksissa kuin johtoryhmissä on kasvanut jyrkästi. Niinpä yrityksissä on syytä katsoa peiliiin ja pohtia edustavatko hallitukset niitä tahoja, joita niiden pitäisi edustaa, esimerkiksi huomioidaanko hallituksen kokoonpanossa asiakasryhmiin kuuluvat vähemmistöt?

Jokaisen itseään kunnioittavan yrityksen tulisi jatkuvasti reflektoida omia arvojaan ja miten niitä toteutetaan. Tehdäänkö päivittäisessä työssä niitä tekoja, jotka ovat arvojen mukaisia. Mikäli arvot ja teot eivät kohtaa, niin seurauksena voi hyvin olla asiakkaiden äänestäminen jaloillaan ja vaikeudet houkutella parhaita osaajia työntekijöiksi. Jotta näin ei käy, täytyy yrityksen päättämät ja julkikirjoittamat arvot ovat niin perustavanlaatuisia toiminnan ohjureita, että läpi organisaation ymmärretään, mitä arvojen mukaan toimiminen tarkoittaa. Ja arvoristiriitojen kohdalla huomataan automaattisesti, ettei niitä vastaan voi toimia!

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Petri Peltoniemi
Senior Headhunter, InHunt Group Oy

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Vastaava päätoimittaja
Toimitusjohtaja
Production Director
Talousjohtaja
Uusimmat

Blogista

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
Kannattaako_tyonantajamielikuvan_kehittaminen_inhunt
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää?
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää? Hannu Uotila on uuden ajan tutkimuksen pioneeri, asiakaskokemuksen ja tutkimuksen asiantuntija. Hän on myös Cannes-palkittu...
InHuntBlogi_Hallitustyön _vastuu _uudessa_muuntuvassa_toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä Haastattelemme Taru Lindemania hallitustyöhön kaivatuista osaamisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun...
InHunt Blogi: Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot Taru Lindeman, Boardmanin toimitusjohtaja on yksi maamme kokeneimpia hallitustyön asiantuntijoita. Boardman on osaamisverkosto,...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa