Muuttuuko rekrytointi koskaan

Jaa somessa:

 

Olen nyt ollut 8 vuotta rekrytointialalla ja olen alkanut kysyä tuota itseltäni. Kun tulin alalle Facebook, LinkedIn & Twitter olivat vielä todella uusia ja kukaan ei oikein tiennyt miten ne oikeasti toimisi rekrytoinnin parissa. Väitän olleemme aika lailla ensimmäisiä Suomessa, jotka käyttivät niitä aktiivisesti osana rekrytointikampanjoita saaden myös loistavia tuloksia.

Tänä päivänä onkin sitten jo satoja sosiaalisen median kanavia, joista Youtube, Facebook, LinkedIn ja Twitter varmasti yhdet tunnetuimmista. Lisäksi kanavat kuten Instagram, Pinterest, Google Plus, Tumblr, Periscope & Snapchat ovat kaikki myös todella suosittuja. Kuitenkin näiden lisäksi löytyy satoja eri kanavia, joille ominaista on se, että ne ovat keskittyneet johonkin pienempään alueeseen. Kuitenkin sosiaalisen median kanava, joka keskittyisi pelkästään rekrytointiin loistaa vielä poissaolollaan tai sanotaanko, että ei ole vielä lyönyt läpi.

Jos miettii rekrytoinnin kehitystä ja mennään ajassa paljon taaksepäin, rekrytointikampanjat toteutettiin pitkälti perinteisen median kuten sanomalehtien sekä ihan omien verkostojen avulla. Internetin tuoman vallankumouksen jälkeen syntyi sähköiset rekrytointikanavat (Suomessa esim. Mol, Monster ja Oikotie) sekä sähköiset työnhakujärjestelmät, joihin voidaan jättää CV elektronisessa muodossa. Tämä on se tila, johon monessa yrityksessä ollaan päästy ja myös jumiuduttu.

Tänä päivänä kuulee usein puhuttavan rekrytointi 2.0:sta. Tämä lähinnä tarkoittaa sosiaalisen median mukana tuomaa mullistusta sekä ”älykkäitä rekrytointialustoja”. Lisäksi videohaastattelut, älypuhelimella hakeminen, oman brändin rakentaminen ja netistä löytyvä työhistoria, osaaminen ja suositukset alkavat olla arkipäivää.

Mutta mikä sitten on ”älykäs alusta”? Otetaan esimerkkinä vaikka suomalainen Pockethunt, joka yrittää muuttaa rekrytointia nopeampaan ja viihteellisempää muotoon tuomalla Tinderistä tutut ominaisuudet osaksi rekrytointia. Ihan mielenkiintoinen on Pockethuntin ajatus, joka on myös herättänyt rahoittajien kiinnostuksen. Suomessa en kuitenkaan palvelulle povaa hirveää menestystä vaan katseet pitäisi suunnata maailmalle. Tähän syy löytyy suomalaisten HR-ihmisten ”innokkuudesta” omaksua ja ottaa käyttöön jotain uutta.

Maailmalla mielenkiintoisia esimerkkejä älykkäistä alustoista on mm. sovellus nimeltä Cornejob, joka nimensä mukaisesti auttaa henkilöitä löytämään töitä kulman takaa. Sovellus toimii parhaiten aloilla tai tehtävissä, joissa vaihtuvuus voi olla isoa ja työhön perehdytys ei vie hirveästi aikaa. Äpissä luvataankin vastaus 24h:n sisällä eli saako työpaikan vai ei.

Jos rekrytoinnin muutos on ollut hidasta maailmalla, niin sitä se on ollut myös Suomessa. Tilanne kuvastaa minun mielestä hyvin yleisesti yrityksien tilaa tämän päivän Suomessa, jossa ollaan oltu todella hitaita omaksumaan digitalisaation tuomat hyödyt ja pyritään kaikin keinoin pitäytymään vanhassa. Muut maat ovat monessa mennyt jo kovaa vauhtia ohi ja Suomi komeileekin useiden tilastojen häntäpäässä. Näin ollen myös Pockethuntin suosittelisin suuntaamaan katseet suoraan vaikka etelä- tai länsinaapuriimme, jossa ollaan huomattavasti kiinnostuneempia tutustumaan ja ottamaan käyttöön digitalisaation tuomia hyötyjä.

Ja palatakseni vielä kirjoituksen otsikkoon, eli muuttuuko rekrytointi koskaan? Kyllä varmasti ja muutosta tapahtuu koko ajan. Ainoa vaan, että se tapahtuu tuskallisen hitaalla tahdilla.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin digijohtajana sekä on Hunting Heads Espanjan toimitusjohtaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Hotellinjohtaja
Viestintä- ja markkinointijohtaja
Toimitusjohtaja, PK-Seutu
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Uusimmat

Blogista

nainen pitämässä puheenvuoroa Hallituspaikan haku -valmennuksessa
Hallituspaikan haku -valmennus: Satu Helkama puhui hyvästä hallitustyöstä
Lue Satu Helkaman puheenvuorosta Hallituspaikan haku -valmennuksessa, saat vastauksia mm.mihin hallituksen jäsenen hyvyys pohjautuu?
InHuntBlog_12 ammattia, joita AI ei koskaan korvaa_plain
12 ammattia, joita AI ei koskaan korvaa
Tekoäly muuttaa työelämää vauhdilla, mutta osa ammateista on turvassa vielä pitkään. Lue lisää uudesta blogista >>
InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.