Olen viime vuosina kiinnittänyt paljon huomiota oman työni tehokkuuteen ja sitä kautta myös tuottavuuteen. Tämä kaikki oikeastaan lähti kunnolla liikkeelle muutama vuosi sitten, kun muutimme Madridiin. Silloin oli itsestäni juuri tullut isä, aloitin maisterin opinnot sekä jatkoin töiden tekemistä. Hyvin nopeasti huomasin, että tunnit eivät vain päivässä riitä ja täytyi keksiä jotain. Sen jälkeen olen jäänyt sille tielle ja käyttänyt paljon aikaani, jotta ymmärtäisin, mitkä asiat toimivat juuri itselleni parhaiten. Olen kiinnittänyt paljon huomiota mm. tarvittavan unen määrän, ravintoon, ergonomiaan, liikuntaan ja siihen milloin ja mistä työni teen.

Seuraavassa listaan sellaisia asioita, jotka olen itse oppinut lähinnä lukemalla ja kuuntelemalla itseäni fiksumpia sekä kokeilemalla, mikä itselleni toimii parhaiten:

 

 • Uni. Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että nukun tarpeeksi. Itselleni seitsemän tuntia unta on välttämätön ja jos tulee parikin yötä putkeen lyhyemmillä unilla, huomaan sen heti ja työteho ei ole lähelläkään optimia. Jos joku ilta venähtää syystä tai toisesta pitkäksi, niin en edes laita kelloa soimaan kuudelta, joka muuten on itselleni normaali aika nousta ylös sängystä. On työn tehokkuuden kannalta paljon järkevämpää nukkua pari tuntia pidempään, jotta saan riittävän määrän unta ja näin pystyn tekemään työt totutulla tahdilla.

 

 • Ruoka. Oikein syömällä on ihan äärettömän tärkeä roolin oman työtehokuuden ja tuottavuuden kannalta. Itse olen todella kiitollinen siitä, että rakas vaimoni on tässä asiassa aivan huippu ja sen lisäksi, että tekee sitä työkseen, pitää myös huolen minun päivittäisestä jaksamisesta. Aamupalalla, välipalalla, lounaalla ja päivällisellä on kaikilla tärkeä rooli päivittäisessä jaksamisessani.

 

 • Ergonomia. Itselläni on ollut selän kanssa ongelmia varmasti viimeiset kymmenen vuotta. Fyssarit, kiropraktikot, osteopaatit yms. ovat tulleet varsin tutuiksi, joiden lisäksi olen viime vuosina tehnyt paljon panostuksia työpisteisiini, ja mm. siihen minkälaisella patjalla nukumme. Kun saa tehdä töitä ja elää päivät pääosin ilman kipuja, on sillä erittäin iso vaikutus työni tehokkuuteen ja tuottavuuteen.

 

 • Suunnittele päivät. Yleensä suunnittelen seuraavan päivän ennen kuin lopetan työt siltä kyseiseltä päivältä ja jos näin ei jostain syystä tapahdu, on se ensimmäinen asia, jonka teen aamulla ennen kuin aloitan varsinaiset työt. Yleensä listaan ne asiat, jotka täytyy saada päivän aikana tehtyä ja sitten ne asiat, joita teen / edistän, jos vaan jää aikaa. Jokaiseen päivään, kun mahtuu myös aina paljon sellaista, jota ei pysty ennakkoon huomioida tai suunnitella.

 

 • Tee yksi asia kerralla loppuun ja tee se hyvin. Monet luulevat olevansa tehokkaita, kun yrittävät tehdä montaa asiaa samanaikaisesti. Yleensä lopputulos on ihan päinvastainen. Tämän olen itse huomannut ja kun alan tekemään yhtä asiaa, teen sen kerralla loppuun ja mahdollisimman hyvin. Silloin en vastaa puhelimeen, en viesteihin, sähköposteihin tai en ylipäätänsä tee mitään muuta. Näiden aika tulee sitten, kun asia on saatu tehtyä ja ennen kuin seuraava tehtävä aloitetaan.

 

 • Riko päivä. Joku on joskus päättänyt, että ensiksi nukutaan, sitten tehdään töitä monta tuntia putkeen ja sitten hoidetaan kaikki se muu jolle jää aikaa, jos jää. Ja seuraavana päivänä sama homma sitten uusiksi. Jo hyvän aikaa sitten ymmärsin, että tämä ei vain itselleni toimi ja näin esim. minut löytää kuntosalilta tai lenkkipolulta usein kello 14 – 16 välillä. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että työpäivä olisi ohi ja sieltä haetaankin vaan lisää virtaa iltapäivään. Yleensä tuohon aikaan päivästä itselleni iskee sellainen fiilis, että kaikki tehtävät alkavat tuntua turhan vaivalloisilta. Näin ollen olen todennut, että sitä vastaan on aivan turha yrittää taistella ja on parempi lähteä hetkeksi tekemään jotain muuta, jonka jälkeen taas energiaa riittää ihan eri tavalla.

 

 • Liiku keskellä päivää. Itse tykkäisin käydä salilla heti aamusta, kun on täynnä virtaa, mutta silloin samalla menetän käytännössä päivän kaksi tehokkainta työtuntiani. Näin ollen yleensä käyn salilla tai juoksemassa keskellä päivää, joka ei ehkä treenaamisen kannalta ole itselleni se optimaalisin, mutta isossa kuvassa kaikkein paras, koska se taas antaa minulle energiaa loppupäivään. Yleensä lenkkipolku tai kuntosali ovat myös niitä paikkoja, joissa itselläni syntyy ne parhaat ideat ja ajatukset, koska harjoitus tapahtuu työpäivän keskellä ja näin ajatukset yleensä myös pyörivät työasioiden ympärillä.

 

 • Vaihda maisemaa. Hyvin usein saatan aamun parin ensimmäisen tunnin jälkeen napata läppärin kainaloon ja siirtyä johonkin lähikahvilaan nauttimaan kupin kahvia ja tekemään töitä. Varsinkin niinä päivinä, kun tuntuu vaikealta ja pitäisi saada aikaan jotain luovaa, auttaa siirtyminen lähikahvilaan ainakin itselläni. Varsinkin kun pitää saada tuotettua, vaikka tekstimuotoista sisältöä, niin silloin en edes kirjaudu kahvilan Wi-Fiin, jolloin olen käytännössä pakotettu keskittymään täysillä vain kirjoittamiseen.

 

 • Poista kaikki turhat äänet ja häiriötekijät. Sähköpostit, whatsappit, sosiaaliset mediat yms. tulee katsottua joka tapauksessa useita kertoja päivässä ja näin olenkin jo aikoja sitten poistanut niistä mm. kaikki hälytysäänet. Ne ainoastaan keskeyttävät ja vievät fokuksen aina jonnekin muualle.

 

 • Ambronite. Suomalainen Ambronite on ollut viime kuukausina todella kovassa käytössä. Itselleni keskellä päivää syöminen tuo aina uuvahduksen mukanaan ja Ambronite kanssa tätä huolta ei ole. On aivan loistava valmiste, johon olen aivan koukussa ja toimii myös erittäin hyvin silloin, kun ei ole käytännössä aikaa syödä. Mistä kyse, niin on tässä hyvä kirjoitus asiasta: https://lavidafresca.com/5-erinomaista-syyta-kayttaa-ambronitea/

 

 • Alkoholi. Vältän alkoholin juomista varsinkin arkisin. Parikin olutta illalla heikentää jo todella paljon unen laatua, jolla on suorat negatiiviset vaikutukset seuraavan päivän vireystilaan. Silmäni oikeastaan aukesi tämän osalta kunnolla, kun aikanaan tein suomalaisen Firstbeatin testin / hyvinvointianalyysin. Heidän laitteet olivat kroppaani kiinnitettynä muutaman päivän ajan ja silloin ensimmäistä kertaa konkreettisesti näin, miten negatiiviset vaikutukset alkoholilla on uneen, varsinkin nautittuna juuri ennen nukkumaan menoa.

 

Mitkä asiat itselläsi toimivat parhaiten? Kommentoi vaikka LinkedInissä tai Facebookissa.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.