Usein puhutaan rekrytoinnin tärkeydestä ja netistä löytyykin paljon neuvoja, vinkkejä, kirjoituksia ja blogeja siitä, miten onnistut rekrytoinneissa. Liian vähän kuitenkin keskitytään siihen, miten hyvät työntekijät saadaan sitoutettua niin, että he myös pysyvät yrityksessä eivätkä lähde vuoden tai parin päästä kohti uusia haasteita, johonkin toiseen yritykseen.

Työntekijät, joita haastetaan, ovat sitoutuneita, arvostettuja ja palkittuja (emotionaalisesti, henkisesti ja taloudellisesti), jättävät harvoin yritystä ja mikä tärkeintä, he suoriutuvat tehtävästään erittäin hyvin tuloksin. Jos kuitenkin edes yksi noista edellä mainituista asioista ei toteudu, on vain ajan kysymys, kun henkilön nimi löytyy jonkun toisen yrityksen nettisivuilta.

Seuraavassa listaan viisi yleisintä syytä, miksi hyvä työntekijä irtisanoutuu:

  • Työstä puuttuu tarkoitus

Hyvin usein, kun kysytään työelämässä olevilta minkälaista työtä tänä päivänä halutaan tehdä, harvoin kuulee enää vastauksia, jotka liittyvät esimerkiksi rahaan, hienoon titteliin tai johonkin tiettyyn kaikkien tuntemaan yritykseen. Enemmän sieltä tulee vastauksia siihen liittyen, että työllä pitäisi olla jokin syvempi tarkoitus ja mielellään niin, että henkilö näkee pystyvänsä vaikuttaa asioihin omalla työpanoksellaan. Mikäli näin ei ole, on vain ajan kysymys, kun kyseinen henkilö löytää itsensä jostakin muualta.

  • Ei mahdollisuutta vaikuttaa

Hyville työntekijöille yhtenäistä yleensä on se, että haluavat vaikuttaa ja tehdä asioita paremmin. Näin ollen, mikäli henkilölle ei anneta mahdollisuutta saada omaa ääntä kuuluviin, tehdä parannusehdotuksia, olla mukana kehittämässä asioita, ei mene aikaakaan, kun henkilö on jo etsimässä itselleen uusia haasteita.

  • Oma esimies

Vanha sanonta kuuluu englanniksi näin: ”Employees don’t quit working for companies, they quit working for their bosses”. Asiaa ei mielestäni paljon paremmin voisi ilmaista. Valitettavasti esimies asemassa on ja tulee aina olemaan paljon sellaisia henkilöitä, joiden ei koskaan pitäisi sellaiseksi päätyä ja jotka omalla toiminnallaan vaikuttavasti negatiivisesti yrityksen työntekijöiden vaihtuvuuteen.

Tämä on asia, jota painotan todella paljon, kun minulta kysytään vinkkejä ja apuja työnhakuprosessiin ja kehotan työnhakijaa selvittämään aina mahdollisimman paljon tulevasta esimiehestä, ennen kuin laittaa nimeään uuteen työsopimukseen.

  • Ei etenemismahdollisuuksia

Osana headhunting-prosessia olen kontaktoinut lukemattomia kertoja potentiaalisia kandidaatteja, mitkä ovat johtaneet tapaamisiin. Kun on sitten istuttu kasvokkain ja olen kysynyt, mikä herätti kiinnostuksen, on sieltä aika nopeasti tullut selväksi, että nykyisessä yrityksessä ei ole mahdollisuutta enää mennä eteenpäin. Näin ollen, on paras vaihtoehto etsiä uusia haasteita jostain muualta ja henkilö ei mieti kahta kertaa vastatessaan headhunterin tapaamisehdotukseen myöntyvästi.

  • Työntekijän työtä ei arvosteta

Tämä toki liittyy tämän kirjoituksen kohtaan 3., koska hyvin usein on tämä nimenomaan henkilön lähimmän esimiehen aikaansaannosta. Yhtenä esimerkkinä tilanne, jossa esimies ottaa itselleen täyden kunnian työstä ja saavutuksista, jotka ovat kuitenkin hänen alaisen tai alaistensa aikaansaannosta. Arvostuksen puuttuminen saattaa myös tarkoittaa, vaikka sitä, että henkilö ei koe saavansa sitä korvausta työstään, joka hänelle kuuluisi ja näin ollen saattaa tehdä sen päätelmän, että omaa työuraa on parempi jatkaa jossain muualla, missä asia on toisella tavalla.

Mainittakoon vielä, että yllä oleva listaus ei ole mikään absoluuttinen totuus, vaan perustuu viimeisen kymmenen vuoden aikana tuhansiin omiin kohtaamisiini eri tilanteissa olevien henkilöiden kanssa. Muita yleisiä syitä hyvän henkilön yllättävään irtisanoutumiseen ovat liian iso työtaakka, myrkylliset työkaverit, huono työilmapiiri, jo parhaat päivänsä nähnyt yritys, joustamattomuus (esim. lomien tai etätyön suhteen) ja lupausten (esim. etuihin tai uralla etenemiseen liittyen) rikkominen.

Kirjoittanut,

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

The Comments
Add Your Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *