Työhaastatteluun pääseminen on yleensä vaikein asia työnhaussa. Hyvin usein myös koetaan, että siihen ei voi oikein vaikuttaa. Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa, vaan on montakin asiaa, joilla voi nostaa mahdollisuuksia tulla valituksi työhaastatteluun. Tässä kirjoituksessa listaan niistä mielestäni tärkeimmät:

LÄHETÄ HAKEMUS HETI!

Yksi suurimmista virheistä, joita työnhakijat tekevät on se, että odotetaan hakuajan loppuun ennen kuin lähetetään oma hakemus. Useissa rekrytoinneissa ei odoteta hakuajan loppuun, vaan hakemuksia aletaan käydä läpi heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Näin ollen mitä pidemmälle mennään, sitä korkeammalla alkaa olla rima, jotta työhaastattelukutsu irtoaa. Tämä ihan siitä syystä, että rekrytoijalla saattaa olla jo useita todella potentiaalisen oloisia hakijoita prosessissa, jopa haastateltuna asti.

CVO

Curriculum Vitae Optimization eli CVO. Jokaisesta työpaikkailmoituksesta pystyy poimia ns. avainsanat, jotka yleensä liittyvät siihen, mitä hakijalta odotetaan. Nämä voivat olla koulutukseen, kokemukseen, osaamiseen, persoonaan, kieliin yms. liittyviä asioita. Kirjoita nämä avainsanat ylös ja katso sen jälkeen, löytyvätkö ne ansioluettelostasi helposti ensimmäisellä silmäyksellä.

Älä tee sitä virhettä, että oletat rekrytoijan ymmärtävän tai ajattelet kertovasi enemmän sitten haastattelussa. Ei, pidä huoli, että avainsanat löytyvät CV:stäsi ja ikään kuin vastaat sillä työpaikkailmoitukseen. Yksi erittäin toimiva ja helppo tapa on tehdä pieni tiivistelmä heti ansioluettelon alkuun, jossa ranskalaisin viivoin kertoo itsestään ne muutamat tärkeimmät asiat avoinna olevaa työpaikkaa silmällä pitäen.

Moni kysyy, että eikö sitä varten ole työhakemus? Tavallaan kyllä, mutta valitettavan usein se ei tule koskaan luetuksi huonon CV:n takia. Ja nyt ei siis ole kyse, miten me toimimme vaan siitä, miten suurin osa rekrytoijista tai palkkaavista esimiehistä toimii, kun he käsittelevät hakemuksia.

LINKEDIN

Vuonna 2020 työnhakijalla täytyy olla LinkedIn -profiili ja vielä hyvä sellainen. Se kannattaa myös tuoda kaikessa esiin ja yrittää saada rekrytoija vierailemaan profiilissa. Hyvä tapa on hakemuksen lähettämisen jälkeen lähettää rekrytoinnista vastuussa olevalle henkilölle viesti ja kontaktipyyntö LinkedInissä. Kertoa, että on hakenut tehtävään ja sitten miettiä, joku lause, jolla kiinnittää rekrytoijan huomion ja tekee itsestään mielenkiintoisen hänen silmissä. Jos tämän tekee oikein, saa aikaan sen, että henkilö hyväksyy kontaktipyynnön sekä vielä vierailee sinun profiilissasi. Ja jos oma LinkedIn -profiili on hyvällä tasolla, on selvää, että mahdollisuudet päästä työhaastatteluun kohenevat.

YHTEISET KONTAKTIT

Löytyykö sinulta ja rekrytoinnista vastuussa olevalta henkilöltä yhteisiä kontakteja? LinkedIn on loistava työkalu myös selvittää tämä. Suomi on niin pieni paikka ja piirit pieniä, että hyvin usein näin on ja silloin ne ilman muuta kannattaa hyödyntää. Ihan jo niinkin yksinkertainen asia, että pyytää vaan esim. yhteistä tuttua vinkkaamaan rekrytointia tekevälle henkilölle, että olet hakenut tehtävään, saattaa usein riittää siihen, että hakemuksesi ainakin käsitellään huolella.

AKTIIVISUUS

Aktiivisuus työnhakuprosessissa on toivottavaa, mutta se pitää tehdä oikealla tavalla. Jos esim. aiot soittaa rekytoinnista vastaavalle henkilölle, niin mieti tarkoin, mitä aiot sanoa. Puhelun on tarkoitus tuottaa lisäarvoa ja jättää sinut positiivisella tavalla rekrytoijan mieleen. Jos ainoa asia, jota aiot kysyä, on se, että onko hän saanut hakemuksesi, niin on parempi olla soittamatta. Yritä myös sopia puhelun lopussa seuraava mahdollinen steppi. Jos rekrytoija sanoo palaavansa sinulle, niin yritä kysyä, mihin mennessä tämä tapahtuisi.

Tämän viikon tehtävä: Nyt on aika toimia! Etsi muutama avoinna oleva kiinnostava työpaikka ja hae niihin! Kiinnitä erityisesti huomiota tässä kirjoituksessa esiin nostettuihin asoihin ja toimi niiden mukaisesti.

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.