Yksi asia, joka askarruttaa työnhakuprosessissa on palkkakeskustelu ja siihen liittyvät kysymykset. Jotta asiaa ymmärtää paremmin, avaan sitä usein yrityksen näkökulmasta. Kun esimerkiksi meillä on suorahakuprojekti lähdössä liikkeelle, käymme aina asiakkaan kanssa läpi palkkatason, miten se koostuu ja keskustelemme muista mahdollisista eduista, bonuksista, yms. Hyvin usein asiakas myös kysyy meidän näkemystämme asiasta varmistuakseen siitä, että palkkataso / koko paketti on riittävä, jotta tehtävään saadaan houkuteltua erinomainen henkilö. Toki huokuttelevuus on erittäin monen asian summa, jossa palkka näyttelee lähes aina tärkeää osaa.
Vaikka palkkataso, joka asiakkaalla on mielessä, ei välttämättä ole se markkinoiden kilpailukykyisin, käy usein niin, että toteamme sen olevan varsin riittävä. Vaikka tilanne olisi se, että tiedämme olevan paljon henkilöitä, jotka tienaavat merkittävästi enemmän saman tyyppisessä positiossa. Varsinkin näin kriisin keskellä on fakta, että uusista haasteista kiinnostuneita on paljon normaalia enemmän liikkeellä ja näin voimme sivuuttaa suoraan ne, joiden nykyiset palkkatasot / toiveet ovat liian korkealla. Se kun ei poista sitä, ettemmekö löytäisi riittävästi asiakkaan kanssa yhdessä laaditun profiilin mukaisia henkilöitä.
On myös hyvä ymmärtää, että mikäli potentiaalisen kandin palkkatoive on aavistuksen korkeammalla siitä, mitä yritys oli ajatuksissa maksaa, ei se välttämättä tarkoita sitä, että siirrämme tämän kandin automaattisesti sivuun. Hyvin usein näkee sitä, että yhteisen sävelen löytyessä molemmat osapuolet tulevat vähän vastaan ja näin sopimukseen päästään. Varsinkin suorahakuprosessissa on varsin normaalia, että potentiaalinen ehdokas laittaa palkkapyyntönsä huomattavasti nykyistä tasoaan korkeammalle. Varsinkin silloin, kun hänen ei ole aivan pakko työpaikkaa vaihtaa. Perinteisissä rekrytointiprosesseissa tilanne on taas hyvinkin eri. Silloin tehtävään haetaan itse ja näin ollaan enemmän sen armoilla, mitä yritys on valmis maksamaan.
Hyvin usein, kun mietitään omaa palkkatoivetta niin lähtökohtana on toki se nykyinen taso. Tämän lisäksi yleensä neuvon vähän eri lähteistä etsimään tietoa sekä tutustumaan yrityksen kokoon ja taloudellisiin lukuihin. Näiden lisäksi pyrin aina löytämään kunnon perusteet omalle palkkatoiveelle. Loistavaa olisi, jos pystyy aidosti perustelemaan oman palkkansa ja sen mitä yritys sillä saa käyttämällä vaikka esimerkkejä ja tuloksia aikaisemmista tehtävistä.
Mitä tulee sitten itse työsopimukseen niin yleisin neuvo, jonka annan, on se, että kaikki haastatteluissa sovittu on tärkeää kirjata työsopimukseen. Näin vältetään jälkikäteen tapahtuvat turhat väännöt ja ongelmatilanteet, kun osa asioista, joista suullisesti sovittiin ei toteudukaan. Yleensä myös kehotan kiinnittämään huomiota erityisesti palkkaan ja mahdollisiin bonuksiin ja etuihin, lomiin, irtisanomisaikaan sekä salassapito- ja kilpailukieltolausekkeisiin.
Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.