Suorahaku – Täsmäkeino julkisiin hakuihin

Melko usein törmää ajatukseen, ettei julkisen sektorin tai muun vastaavan toimijan julkisissa rekrytoinneissa voi tai ole soveliasta käyttää apuna suorahakua hakukeinona. Viimeistään nyt olisi syytä romuttaa tuo käsitys, ja tunnistaa, että suorahaku on tehokas täsmähakukeino, kun on tärkeätä löytää juuri oikea henkilö. Suorahaku soveltuu erittäin hyvin kaikkiin johtaja-, päällikkö-, esihenkilö- ja asiantuntijahakuihin, niin julkisella kuin yksityisellä sektoreilla.  

Itselläni on yli 30 vuoden virkamieskokemus valtiolla. Olen johtajana rekrytoinut useita kymmeniä ihmisiä aikana ja menetelmillä, jolloin emme osanneet hyödyntää tehokkaita rekrytointikeinoja. Nyt headhunterina olen hakenut ja löytänyt julkisen alan avaintehtäviin useita kymmeniä ihmisiä, ja siten saanut hyvin tyytyväisiä julkisen sekä kolmannen sektorin toimeksiantajia.

Perinteisillä työpaikkailmoituksilla ei tavoiteta kiireisiä ihmisiä 

Ajan mittaan henkilöstörekrytoinnin keinovalikoimat ovat muuttuneet hyvin nopeasti. Henkilöstöresursseja on pienennetty ja ihmiset vaihtuvat yhä tiheämmin tehtävissään. Perinteiset passiiviset työpaikkailmoitukset ovat hyvin lyhyen aikaa esillä, tyypillisesti vain valtiolle.fi tai kuntarekry.fi sivuilla. Tällä menetelmällä ei tavoiteta nykyajan kiireisiä ihmisiä. Ilmoitukset ovat osana sekalaista eri alojen ilmoitusmassaa, josta ne ovat vaikeasti kohdentavissa niille todellisille osaajille, jotka halutaan tavoittaa. Kiireiset ihmiset eivät ehdi selata ja seurata satunnaisia ilmoituksia. He ovat tottuneet siihen, että heitä lähestytään suoraan, jos heidät haluaa tavoittaa. Informaatiotulvasta on vaikea löytää muuta kuin tehtävänsä kannalta olennaista, jos aina sitäkään.   

Työpaikkailmoitus on haastava tehdä 

Vaikka etsisikin nykytyön ohessa jotain uutta ei informaatio tavoita ihmisiä, joilla aikaa on vain rajallinen määrä. Toinen haaste on miten kertoa riittävästi ja kattavasti juuri jokaista ihmistä itseään kiinnostavat tai motivoivat asiat haettavasta tehtävästä. Ilmoitus on haastava tehdä kiinnostusta herättäväksi, yksilölliseksi ja tietomäärältään riittäväksi, tavoittaakseen juuri sen oikean henkilön kiinnostuksen. Suorahaussa headhunter tekee kokopäiväisesti työtä tavoittaakseen potentiaaliset ihmiset ja todelliset kärkiosaajat, jotka eivät etsi mitään uutta työtä.  

Suorahaku täydentää julkista hakua 

Julkinen haku on aina ilmoitettava julkisesti ja siihen on oltava mahdollisuus hakea kaikilla, myös niillä, jotka eivät kaikkia hakuehtoja täytä tai omaa toivottua potentiaalia. Suorahaku täydentää julkista hakua, ja on oikein tehtynä julkisen rekrytoinnin päätoteutusmenetelmä.

Suorahaussa headhunter kartoittaa, etsii ja kontaktoi potentiaalisia kärkiosaajia

Suorahaussa headhunter kartoittaa, etsii ja kontaktoi potentiaalisia kärkiosaajia. Näiden henkilöiden kanssa headhunter arvioi yhdessä heidän potentiaalisuuttaan laadittua profiilia vasten. Profiili sisältää tarkan määrittelyn muun muassa siitä, mitä henkilön tulee osata, millainen työkokemus hänellä täytyy olla, millainen persoona sopii parhaiten jne. Tärkeää on arvioida, usein yhdessä kandidaatin kanssa, kuinka hyvät mahdollisuudet hänellä on menestyä ja tulla valituksi finaaliin. Suorahaussa headhunter tutustuu kandeihin henkilökohtaisesti haastattelemalla kandidaatteja ja hankkii paremman kokonaiskuvan haun tilanteesta niin toimeksiantajalle kuin kandidaateille.   

Lopputuloksena parempia kanditaatteja

Olennaista on löytää riittävä määrä laadukkaita profiiliin sopivia ehdokkaita, ei valtavaa määrää hakemuksia. Usein lopputuloksena on jopa parempia tai erilaisia kandidaatteja kuin toimeksiantaja odotti. Luonnollisesti myös kaikki hakeneet kandidaatit arvioidaan ja potentiaaliset haastatellaan tasapuolisesti osana hakuprosessia, mikäli täyttävät profiilin mukaiset vaatimukset. 

Suorahakukumppanin käyttäminen lisää julkisen haun näkyvyyttä, yksilöllisyyttä, avoimuutta, laatua ja tasa-arvoisuutta.

Suorahakukumppanin käyttäminen siis lisää julkisen haun näkyvyyttä, yksilöllisyyttä, avoimuutta, laatua ja tasa-arvoisuutta. Kaikki erittäin tärkeitä julkisissa hauissa. Suorahaku ei ole lupaus kandidaatille tehtävään valinnasta. Suorahaulla löydetään sovittu riittävän suuri määrä profiilin mukaisia finaaliehdokkaita, joista jokainen kykenisi tehtävään. Toimeksiantaja valitsee finaalihaastattelujen jälkeen itselleen sopivimman ehdokkaan. Oli sitten kyseessä viranomaispäätös, tai hallitus, valtuusto jne., itse päätösprosessi on toimeksiantajan sääntöjen mukainen ja toimeksiantajan itsensä tekemä.   

Suorahakukumppani päätösprosessin tukena 

Julkisuus on vain erityispiirre julkisissa hauissa, ei rajoite. Aidossa suorahaussa voidaan keskustella ja pohtia tehtävää ja julkisuusaspektia yhdessä potentiaalisen kandidaatin kanssa, jo ennen hakupäätöstä. Näin voidaan valmistautua mahdolliseen nimen julkistamiseen. Usein julkisuus ei muodostu esteeksi todellisilla finaaliehdokkailla.

Hyvä suorahakukumppani kykenee tukemaan päätösprosessia hakuprosessin materiaaleilla ja tuotteilla sekä tarvittaessa esittelemään prosessia päätöksentekijöille ja tukemaan päätöksentekoa ulkopuolisena arvioijana. Tärkeää on myös pitää kaikki kandidaatit tietoisena haun tilanteesta ja tukea heitä kaikin tavoin valintaprosessin aikana. Tähän ei useinkaan julkisissa hauissa ole toimeksiantajalla itsellään resursseja, vaikka kyseessä on tärkeä asia työnantajan maineen kannalta. 

Itse johtajana haluaisin tarkastella kaikki mahdolliset rekrytointimahdollisuudet ja menetelmät, ennen tärkeän avainhenkilön rekrytointipäätöstä. Hyvä suorahakukumppani kykenee haastamaan ja siten tukemaan parasta mahdollista tehtävän profiilin muodostamista. Suorahaku ei ole tänä päivänäkään ainoa keino päästä haluttuun tulokseen, mutta se on yksi parhaista.

Kuka ei haluaisi päästä valitsemaan parhaista saatavilla olevista vaihtoehdoista!  

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Janne Ilomäki 

Team Leader, Senior Headhunter, InHunt Group

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Vesiliikelaitoksen johtaja
Rahoitusjohtaja, SSA Rakennus Oy
Talousjohtaja
Palvelujohtaja, Söderberg & Partners
Toimitusjohtaja, Kuopion Palloseura
Uusimmat

Blogista

Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia
Hallitustyöskentelyn tulevaisuus vaatii muutosta, ja me InHuntilla olemme valmiina tähän muutokseen.
InHuntBlogi_Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta_plain
Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta
Jukka Marttila lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta, jolloin pohdintaan nousivat myös omat arvot ja työskentelytavat.
Työnhaun hankaluudet- 7 yleistä virhettä ja niiden välttäminen_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi
Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi...
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä
Placement-palveluilla edistetään henkilön uudelleen työllistymistä.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa