Johtamisen vaikutus työvoiman saatavuuteen
Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitisella on todella laaja kokemus johtamisesta, niin yritysmaailmassa, julkisessa hallinnossa kuin kolmannen sektorin tehtävissä. Valtiokonttori organisaationa ei ole välttämättä kaikille tuttu. Valtiokonttorin merkittävimpiä tehtäviä on, poliittisen päätösten myötä, Suomen valtion lainaneuvotteluiden hoitaminen. Valtiokonttori hoitaa myös lainojen ja niiden korkojen maksamisen.
Timon kanssa keskustelimme johtamisen periaatteista ja kehityssuunnista. Lisäksi keskustelimme johtamisen erityispiirteistä eri organisaatioissa, siitä kuinka työnantajamielikuvaa voidaan rakentaa ja varmistaa siten kyvykkään työvoiman saatavuutta. Pääset kuuntelemaan podcast haastattelun täältä.
Johtaminen on palvelutehtävä
Jokaisella työntekijällä on oikeus laadukkaaseen, nykyaikaiseen lähijohtamiseen organisaatiosta riippumatta. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että johtaja antaa alaisilleen apua ja tukea aina tarvittaessa sekä palautetta silloin, kun asiat eivät ole sujuneet sovitusti.
Organisaatiosta riippuumatta johtamisen onnistumisen mittarina voidaan pitää sitä, kun asiakkaat, työntekijät ja omistajat ovat tyytyväisiä.
Inhimillisyys on yksi tärkeimmistä opeista johtamisessa. ”Johtamisessa on aina kyse siitä, että johdetaan ihmisten kanssa ja ihmisten kautta. Lisäksi johtajana onnistumisessa on tärkeää oivaltaa, että johtaminen on palvelutehtävä – johtaja on alaisiaan varten käytettävissä eikä päinvastoin.” Timo Laitinen toteaa.
Asiantuntijaorganisaation johtaminen
Johtamisen erityispiirteet ja haasteet vaihtelevat organisaatioiden välillä. Asiantuntijaorganisaatioissa on tyypillistä, että usein esihenkilötehtävään nostetaan erinomaisia asiantuntijoita. Mitä siinä useinkaan ei tajuta on luopumisen tuska. Esihenkilöksi valitun tulee ottaa uusi rooli, jossa ei voi enää olla se paras asiantuntija. Roolin muuttuessa on tärkeää sisäistää, että esihenkilönä toimiessaan johtaa ihmisiä, jotka tietävät ja osaavat asioita paremmin kuin itse.
Timo Laitinen vertaa asiantuntijaorganisaation johtamista taiteilijoiden johtamiseen – jotta siinä voi onnistua, niin johtaessa pitää luottaa tekijöihin ja antaa paljon valtaa sekä vapautta. Tarvittaessa johtajan tulee osata olla apuna ja sparrauskumppanina.
Johtamisessa ollaan alati uusien haasteiden edessä
Erilaisen roolin sisäistämisen lisäksi johtaminen tuo eteen muitakin haasteita. Viimeisen vuoden ajan niin Suomessa kuin maailmalla johtamiselle on tullut uusi haaste: hybridityö. Pandemian myötä oltiin ensin etätöissä, mutta nyt hybridityön ratkaisut ovat edessä kaikille organisaatioille. On selvää, että ilmiö on tullut jäädäkseen. Tämä ilmiö ja muut eteen tulevat haasteet vaativat johtajuudelta ratkaisuja lähitulevaisuudessa.
Tulevia oivalluksia ja oppeja odottaessa voi lohduttautua sillä, että johtamisen perusperiaatteet ovat pysyneet samoina kutakuinkin viimeiset 2000 vuotta, kuten Timo osuvasti tiivistää, ”kuuntele ja kohtele kaikkia ihmisiä kunnioittavasti!” Tämä periaate pääte varmasti jokaisessa organisaatiossa.
Parhaita osaajia kiinnostaa potentiaalisen työnantajan maine ja yrityskulttuuri
Tänä päivänä osaajien houkuttelussa töihin, yritysten ja organisaatioiden maine sekä työnantajamielikuva ovat tärkeässä asemassa. Mainetta ja mielikuvaa rakennettaessa yritysten tulee ottaa huomioon yksi tärkeä asia. Sosiaalisen median myötä epäkohdat työpaikoilla tulevat totuttua helpommin julkisuuteen. Näin ollen työnantajamielikuvaa rakennettaessa ja rekrytointeja tehtäessä pitää ymmärtää, ettei kaikki viestintä voi perustua vain organisaation sisäiseen todellisuuteen. Potentiaaliset tulevat työntekijät voivat helposti selvittää tuota todellisuutta erilaisilta somealustoilta, joilla organisaatioiden omat työntekijät voivat anonyymisti antaa palautetta.
Mikäli yrityskulttuurissa ja sisäisessä todellisuudessa on ongelmia, niin hyvä uutinen on se, että siihen voidaan puuttua ja parantaa sitä. Tärkeää on tiedostaa, että muutokset eivät tapahdu käden käänteessä. Muutoksessa arjen johtaminen on ratkaiseva tekijä.
”Yrityskulttuuria luodaan ja muutetaan sillä mihin esihenkilöt jatkuvasti puuttuvat tai mihin he eivät koskaan puutu, eli sitä saa mitä mittaa.” Timo Laitinen toteaa.
Minkä tahansa syvään juurtuneen toimintatavan muuttaminen oli se sitten yksityiselämässä tai työpaikalla vaatii aikaa ja sitkeää tahtoa. Yrityskulttuurin muutoksessa ratkaisevaa on, että organisaation koko johto sitoutuu yhteiseen päätökseen ja tinkimättömään käyttäytymisen muutokseen.
Vinkit johtajille tai johtaviksi aikoville
Timo Laitisen kaksi vinkkiä johtajille tai johtajiksi aikoville:
- Kun sinulla on päätettävänä asia, niin mieti miltä päätös näyttäisi huomisen päivän lööpeissä.
- Johtajan työmarkkina-arvo = mitä osaat x kenet tunnet
Yhtälön kumpikin osa vaatii jatkuvaa ylläpitoa, maailma muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, joten osaamisestaan pitää huolehtia samoin kuin verkostojen laajentamisesta.
Kirjavinkki johtajalle: Seitsemän veljestä – kuuntele podcast niin kuulet erinomaisen perustelun, miksi tuo on Timon mielestä paras johtamisopus!
Blogiartikkelin kirjoittaja:
Petri Peltoniemi
Senior Headhunter, InHunt Group Oy