Uusi EU-direktiivi vaatii suomalaisiin pörssiyhtiöihin sukupuolikiintiöt – tukea vai puskemista?

Jaa somessa:

HS Visio (11.3.2023) julkaisi artikkelin, jossa käsiteltiin hallitustyön kiintiömallia. Selvää on, että mikäli yritykset eivät tuo diversiteettiä hallitustyöhönsä itse, jollain sitä on hyvä tukea – tai puskea. Direktiivi voimakkuudellaan on ennemminkin puskemisen puolella. Yritysten Code of Conduct ei myöskään ole saanut muutosta aikaan. Miksi ei? Entä jos syy sukupuolittuneeseen hallituskeskusteluun onkin jossain, mitä ei voi lailla pakottaa muuksi?

Ja nyt käsi sydämelle: haluaisitko sinä olla kiintiövalinta?

Vuonna 2022 naisten osuus suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksissa nousi peräti 31 %:iin (Naiset ja miehet tasapuolisesti edustettuina lähes puolella pörssiyhtiöiden hallituksista – Keskuskauppakamari). Laki sukupuolikiintiöistä vaatii, että aliedustettua sukupuolta on oltava vähintään 40 % hallituksessa. Näin siis ajatellen, että sukupuolia olisi vain kaksi. Kuitenkin se, mistä yritykset hyötyisivät hallitusten kokoonpanossa, on diversiteetti mutta se ei synny vain sukupuolia tarkastelemalla. Itse asiassa sukupuoli on lopulta aika vähän hallitustyötä määrittävä asia, jos vaakakuppiin uskaltaudutaan laittamaan aitoa monimuotoisuutta. Miten yritys hyötyisi siitä, että sen hallituksessa olisikin eri ikäisiä, eri kulttuuritaustaisia, eri koulutuksen hankkineita henkilöitä eri liike-elämän osa-alueilta?

Teiltä kuulemma löytyy myös niitä naisia?

Kyllä vain, InHunt Groupin Hallituspoolista löytyy hallitukseenne hyviä, osaavia ja sopivia naisia –  ja miehiä – henkilöitä.

Profiilin määrittely hallitushaussa ei koske vain ehdokasta

Kun hallitushaku käynnistetään, tärkeimmässä roolissa on uuden jäsenen profiilin määrittely. ”Profiilin määrittely aloitetaan yrityksen omistajastrategiasta, strategisista tavoitteista. Niiden pohjalta kirkastuu, mitä kapasiteettia hallituksessa tulee olla tänään, jotta yritys pääsee tavoitteisiinsa tulevaisuudessa. Seuraavaksi kartoitetaan istuvan hallituksen kompetenssit, jotta näemme mitä sieltä nyt puuttuu tai mitä sinne on hyvä juuri nyt tuoda lisää. Siitä syntyy haettavan jäsenen profiilivaatimukset”, kertoo InHunt Boardsin toimitusjohtaja Tarja Ilvonen. Kompetensseihin sukupuoli ei liity mitenkään.


”Ihan oma asiansa kovan osaamisen ohessa on istuvan hallituksen jäsenten toimintatyyli, ja se millaiseksi hallituksen dynamiikka muuttuu uuden jäsenen myötä. Nimittäin se kyllä muuttuu, vaikka toive olisikin pitää kaikki ennallaan,” Ilvonen muistuttaa. Siksi on tärkeää määrittää selkeästi, mihin suuntaan muutos tapahtuu. Mutta tähänkään ei liity sukupuolet, koska kaikissa ihmisissä, sekä miehissä että naisissa löytyy kaikkia hallitustyön tunnistettuja toimintatyylejä.
Kun hallitushakuun haetaan parasta kyvykkyyttä ja sopivinta toimintatyyliä edustavia ehdokkaita, jää hallituksen nimitysvaliokunnalle tehtäväksi enää miettiä, kuka näistä erinomaisista ehdokkaista nyt olisi meille sopivin.


Kokeneena hallitushakuihin erikoistuneena Senior Headhunterina Tarja Ilvonen muistuttaa: ”Tässä vaiheessa hakua emme enää puhu ehdokkaista hyvä – huono -akselilla, vaan haemme sopivinta. Kaikki finaaliehdokkaat ovat oikeasti todella hyviä, mutta joku on lopulta sopivampi kuin toinen”. Ja tässäkään vaiheessa keskustelu ei sukupuolistu. ”Itse asiassa sukupuolesta puhuminen hallitushaussa olisi jopa outoa, koska olisi vaikea sanoittaa miten mies tai nainen olisi nyt juuri parempi vaihtoehto, miten sukupuoli toisi itsessään jotain sellaista lisäarvoa mitä henkilön kokonaisuus ei kattaisi,” Tarja pohtii.

Onko kiintiö paras keino saada monimuotoisuutta hallitukseen?

”Kysymys on tietysti siksi kimurantti, että ihminen inhimillisenä olentona mieluiten on omanlaistensa seurassa. Yrityksen kehittyminen entistä paremmaksi kuitenkin vaatii uutta ajattelua, muutosta ja sitä monimuotoisuus tuo tullessaan. Jotta hallitus on oikeasti yritykselle hyväksi, sen tulisi rohkaistua tekemään valintoja kokoonpanoonsa tulevaisuuden kannalta rohkeasti” Ilvonen toteaa. Tähän voidaan tarvita avuksi ulkopuolista tukea, ja siksi yritykset käyttävätkin headhuntereita hallitushauissaan. Jos ehdokkaita hakee omista verkostoista, niillä on tapana koostua omankaltaisista henkilöistä. Toinen syy luonnollisesti on headhuntereiden kyky löytää ja tunnistaa sopivia ehdokkaita tarjolle.

InHunt Groupin Hallituspooli on saanut huikea suosion – ymmärrettävästi

”Jotain vikaa tässä kuviossa kuitenkin on, kun kiintiölaki on tulossa voimaan”, Tarja miettii. Tarvitsemme itseämme suuremman pakotteen, jotta yrityksemme saavat sen, mitä tarvitsevat. ”Mielestäni on hieman paradoksaalista, että yrityksen menestyksen varmistamiseksi hallituksiin tullaan jatkossa saamaan monimuotoisuutta ja siihen tarvitaan pakotteeksi direktiivi. Edelleenkään en suostu keskustelemaan sukupuolista hallitushauissa, ellei sitten yrityksen kiintiötilanne sitä erityisesti vaadi. Sen sijaan keskustelemme siitä, millainen hallitus on yrityksellenne juuri nyt paras”, Tarja toteaa.

Hyvät hallitusehdokkaat ovat löytäneet tiensä Hallituspooliimme. Se on uudenlainen kanava henkilöille, jotka voivat olla joko hallitusammattilaisia keskittyen vain hallitustyöhön, uutta hallituspositiota etsiviä kokeneita hallitustyön tekijöitä päätyönsä ohessa tai ensimmäistä hallituspositiotaan hakevia osaajia. Mutta meidän ehdokkaamme myös tietävät, että heitä arvioidaan henkilöinä, ei sukupuolen mukaan.

Tervetuloa InHuntiin, täältä niitä löytyy – hyviä henkilöitä hallitukseenne.

Ota yhteyttä,

mikäli haluat keskustella asiasta lisää hallitusjäsenten valitsijoiden tai hallituspaikan saaneiden miesten tai naisten kanssa. Meillä on useita referenssejä, henkilöitä jotka mielellään kertovat kokemuksistaan.

Ilmoittaudu mukaan Hallituspaikan haku -valmennukseen.

No posts found

Blogiartikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.