Janne Ilomäki – Vinkit kuinka toimia headhunterin soittaessa

Janne Ilomäki on ennen InHuntiin siirtymistään tehnyt yli 30 vuoden upseeriuran erilaisissa johtaja- ja asiantuntijatehtävissä, jonka myötä hänellä on erittäin laaja kokemus johtaja-, kouluttaja- ja julkisen alan hallinnoista. Jannen erityisalaa ovat julkisen ja kolmannen sektorien toimintaympäristöt. Vahvuusalueita ovat puolustus- ja turvallisuusympäristöt, niiden toimijat sekä verkostot.

Upseerista headhunteriksi - osaamisidentiteettiä valjastamassa

Vuonna 2019 reserviin siirtyminen upseerin ja virkamiehen uralta oli jo käden ulottuvilla, kun minua houkuteltiin siirtymään headhunteriksi. Tilanne tuntui erikoiselta ja vaati pohdintaa. Toiminta tilannekuvan ja toimintaympäristötietoisuuden parissa oli tullut tutuksi. Rakensin yhteistyötä ja uskottavuutta turvallisuuden sekä puolustuksen alueella. Lisäksi pääsin “myymään” sekä Suomea yhteistyökumppanina maailmalla että rekrytoimaan johtajana työntekijöitä alalle. Osaamisidentiteetti oli vahvasti muodostunut.

Kaikki kuljettavat mukanaan aiempaa koulutus- ja työhistoriaa, osaamistaan ja toimintamalleja, vaikka kuinka kehittäisivät itseään.

Kuvaava termi tälle on mainitsemani ’osaamisidentiteetti’, joka kehittyy osana kokemushistoriaamme. Itselläni on vahva koulutustausta, kaksi eri maisterintutkintoa, joista toinen ulkomailla. Identiteetissäni näkyy kokemus useista kansainvälisistä tehtävistä, mm. puolustusasiamiehenä Suomen Suurlähetystössä Lontoossa. Toiminnan kehittämisessä kokemusta on mm. projektivastaavana Pääesikunnan uudistamisessa ja kehittämisessä, sekä vastatessani kansainvälisen puolustusyhteistyön kehittämisestä.

Oma osaamisidentiteettini näkyy vahvasti headhunterina toimiessa ja olenkin osannut valjastaa sen käyttööni itselleni sopivalla tavalla.

Headhunterina pääsen jatkamaan työssäni tutuksi tullutta, luottamuksen ja tuen rakentamista edelleen yhteiskunnan keskeisille toimijoille.

Yhteiskunnan rakentamisessa ja kehittämisessä, keskiössä ovat yritykset ja organisaatiot eri toimialoilla. Strategisen tärkeää on saada valittua oikeat avainhenkilöt, eli parhaat mahdolliset osaajat oikeisiin tehtäviin. Valtiolla tai organisaatiolla ei ole aivoja eikä tunteita. Ihmiset kehittävät ja vievät asioita ja toimintaa eteenpäin. Asiantuntijan rooli korostuu tässä tässä merkittävässä tehtävässä.

Aiemman urani tuoma kokemus on osoittanut, ettei valtio keskustele, neuvottele tai hanki luottamusta ja siten luo yhteistoimintaa, vaan sen tekevät ihmiset.

Tällä hetkellä toimin tiiminvetäjänä InHuntissa seitsemän hengen headhunter-tiimille ja asiakasvastaavana julkisen sektorin asiakkaille. Asiakasvastaavana toiminta vaatii suorahakukokemusta paljon yksityiseltä sektorilta, sillä osaajia tulee löytää toisilleen molemmilta puolilta.

Tavoitteena on rikkoa julkisen ja yksityisen sektorin välillä olevaa ’lasiseinää’, sillä osaamisen tulee ratkaista, ei pelkkä työhistoria.

Aiheesta lisää vlogissa Miten valita oikea kumppani suorahakuun.

Kannattiko päätös headhunteriksi ryhtymisestä?

Nyt vuosien jälkeen voin todeta, että headhunteriksi ryhtyminen on ollut erinomainen päätös. Headhunterina on oltava jatkuvassa itsensä kehittämisen roolissa. Hyvä headhunter osaa eläytyä, selvittää, opiskella ja omaksua uuden haettavan tehtävän sisällön sekä koko yrityksen tai organisaation toiminnan. Kaikki tämä hyvin lyhyessä ajassa, toimeksiantojen vaihtuessa.

Parhaaseen lopputulokseen pääsemiseksi on erityisen tärkeää pitää rakentava dialogi headhunterin ja rekrytoivan organisaation välillä, kun tehdään tarkka hakuprofiili kuhunkin tehtävään. Profiilin kartoittamisen jälkeen alkaa erityisen kiinnostava osa työtä, eli ehdokkaiden hakeminen, arviointi ja heidän kohtaamisensa haastattelutilanteissa. Usein kaikki alkaa puhelinsoitosta!

Toimi näin headhunterin soittaessa!

Aiemmin suorahakua käytettiin pääasiassa yritysten johtotehtävien rekrytoinneissa, mutta tänä päivänä käytännössä kuka tahansa voi saada yhteydenoton headhunterilta.

Yhteydenotto tulee usein yllättäen ja siihen kannattaa valmistautua etukäteen. Yhteydenotto voi tapahtua myyntimielessä, mutta silloinkin hyvällä headhunterilla on mielessä mahdollisuus verkostoitua ja tutustua kohteena olevan henkilön itseensä.

Vinkit kun headhunter soittaa

Huomioi ympäristö ja tilanne

Asiansa osaava headhunter aloittaa yleensä hyvin selkeästi kertomalla, millä asialla soittaa. Mikäli hetki on sinulle huono, pyydä headhunteria odottamaan, siirry sivummalle tai pyydä soittamaan sovitun ajan päästä uudelleen. Kuulostaa perusasialta, mutta saattaa unohtua tilanteen ollessa uusi. Tässä hetkessä korostuu vanha kultainen perussääntö, ensivaikutelma syntyy jo kohtaamisen alussa.

Kuuntele rauhassa

Mikäli työtehtävän vaihto ei ole ajankohtaista, niin kuuntele silti headhunterin asia. Et häviä mitään, jos annat pari minuuttia aikaasi. Päinvastoin! Puhelu voi hyödyntää sinua saamaan päivitetyn tilannekuvan alasta ja ymmärrystä sen nykyisestä markkinatilanteesta.

Usein lähestyttävillä henkilöillä herää halu reflektoida omaa uraa, vaikka asia ei etenisi. Kontaktoidut henkilöt päätyvät mahdollisesti pohtimaan oman uransa lähitulevaisuutta ja silloin headhunterin tunteminen omassa verkostossa on iso plussa.

Pyydä lisätietoa

Headhunterilla on valmiina tiivistetty esitys siitä, mitä hän on tarjoamassa. Kysymällä kirjallista lisätietoa saat aikalisän omaan pohdintaan. Pyydä headhunteria palaamaan asiaan parin päivän kuluessa.

Mikäli saatu lisäinfo ei tällä kertaa vakuuta vaihtamaan työtehtäviä, on kohteliasta ilmoittaa headhunterille pohdinnan lopputulos. Käytä tilaisuus hyväksi ja kerro minkälaiset mahdollisuudet tulevaisuudessa kiinnostavat.

Verkostot tuovat aina uusia mahdollisuuksia. Vinkkaa ihmeessä headhunterille henkilö, joka voisi sopia tehtävään. Tämä kertoo sinusta tulevaisuuden hakijana pelkkää hyvää. ”Hyvä kiertää usein takaisin.”

Sovi aika seuraavalle keskustelulle

Mikäli tarjottu positio vaikuttaa kiinnostavalta ja haluaisit selvittää, sopisitko tehtävään, on parasta sopia seuraava aika – jatkokeskustelulle.

Ajankohta voi olla normaalin työajan ulkopuolella, jolloin voit rauhassa keskustella asiasta. Mielekkäintä on tavata kasvokkain, mutta aina se ei ole mahdollista. Tällöin ensitapaaminen voi tapahtua etänä.

Muista, että et suinkaan ole ainoa

Ensimmäistä kertaa headhunterin yhteydenoton saaneille saattaa käydä ajatuksellinen oletus, että valinta tehtävään on hänen omasta päätöksestään kiinni. Todellisuus on kuitenkin se, että yleensä asiansa osaavalla headhunterilla on alustavalla listalla useita kymmeniä henkilöitä, joita hän pyrkii haastattelemaan.

Puhelinsoitto on siis alku, josta on vielä suhteellisen pitkä matka siihen, että henkilö valitaan. Anna siksi itsestäsi paras mahdollinen kuva jo heti alussa ja kerro avoimesti toiveistasi sekä osaamisestasi. Tarkoitus on löytää molemminpuolinen sopivuus.

Haluatko erottua positiivisesti johtajana hakijoiden joukosta?

Parhaiden osaajien löytäminen suorahaun keinoin vahvistaa yhteiskuntaamme, myös sen varautumista, turvallisuutta ja taloutta. Meille on tärkeää pyrkiä osaltamme tukemaan tätä kehitystä, jossa voimme olla avuksi. Yhtenä esimerkkinä tästä InHunt Group Oy ja senior headhunterit Janne Ilomäki ja Harri Roivainen järjestävät yhdessä Keskuskauppakamarin kanssa Yritysjohdon koulutusohjelmassa Kyberjohtamisen koulutusta. Seuraava kurssi järjestetään syksyllä 2023.

Olen toteuttanut jo pitkästi yli sata hakua useille eri toimialoille – rekrytoinut johtajia, päälliköitä ja asiantuntijoita. Parasta tässä työssä on se, kun pääsee auttamaan kaikkia osapuolia eteenpäin, tukemaan toimeksiantajia olemaan vahvempia ja parempia, kun heillä on oikeat ihmiset oikeissa tehtävissä.

Janne Ilomäki
Senior Headhunter
InHunt Group Oy
+358 50 364 0028

Janne Ilomaki ja Tuuli Paasilehto inhunt podcastissa
Työelämä murroksessa - InHuntin uusi videopodcast alkaa!
Onko työmarkkinoilla saatavissa sitä osaamista mitä meidän elinkeinoelämämme, yhteiskunta, yritykset ja organisaatiot tarvitsevat...

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Myyntijohtaja
Toimitusjohtaja, läntisen Etelä-Suomen alueelle, anonyymi
Sales and Marketing Director
Head of Sales | Animal Industry/Feed Additives
Ekahau logo
Team Manager
Uusimmat

Blogista

Juhana Gyllenbögel
Juhana Gyllenbögel  - Ota haltuun kysymykset onnistuneeseen haastatteluun!
Työhaastatteluun valmistautuminen ei ole ainoastaan hakijan vastuulla. Työhaastattelu vaati valmistautumista työnantajaltakin.
InHuntBlogi_hallistuksen_rooli_strategisessa_hr_johtamisessa_totta_vai_tarua_1200x630px_plain
Hallituksen rooli strategisessa HR-johtamisessa, totta vai tarua?
LähiTapiolan ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Susa Nikula InHuntin haastattelussa. Asiaa HR-johtamisesta ja hallitustyöstä >>
InHuntBlogi_Onnea perehdytyksellä – vai onnella perehdytystä_PLAIN_3
Perehdytyksellä business-kriittistä insightia
Perehdytettävän arvokas näkemys kannattaa hyödyntää, eikä keskittyä vain talon tapojen opettamiseen.
Petri Peltoniemi
Petri Peltoniemi – Näillä vinkeillä CV:si erottuu joukosta - vältä yleinen virhe
Konkreettiset viisi neuvoa kuinka muokata ja päivittää CV:tä. Noudattamalla näitä ohjeita kutsu työhaastatteluun on lähempänä kuin uskotkaan.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  InHunt Group Oy kuuluu korkeimpaan AAA-luottoluokkaan.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa