Petri Peltoniemi – Näillä vinkeillä CV:si erottuu joukosta – vältä yleinen virhe

Petri Peltoniemi
Jaa somessa:

Headhunteriksi ryhtyminen on ollut parhaita päätöksiä mitä olen työurallani tehnyt. Headhunterina pääsen viikoittain tutustumaan erittäin mielenkiintoisiin organisaatioihin, niiden strategioihin, tuotteisiin, palveluihin ja erityisesti avainhenkilön tarpeisiin. Olen toteuttanut jo reilut toista sataa hakua useille eri toimialoille – rekrytoinut johtajia, päälliköitä ja asiantuntijoita.

Monipuolisen uran tähtihetkiä

Olen yli 30 vuoden työurallani toiminut ensin toimitusjohtajana ja nyt viimeiset kuusi vuotta headhunterina. Aiemmin olen toiminut urallani myös ammattivalmentajana urheilun parissa. Toimin edelleen urheilussa luottamus- ja johtotehtävissä. Valmentajana ylivoimaisesti paras palaute ja tunne itselle oli, kun valmennettava oivaltaa jotain uutta ja pystyy nousemaan uudelle tasolle. Työssäni headhunterina vastaavia tunteita pääsee kokemaan, kun toimeksiantajayritys ja valittu henkilö kumpikin tahoillaan huomaavat että tässä on ”match made in heaven”.

Jotta tuohon parhaaseen lopputulokseen päästään, niin hakuja aloitettaessa erityisen tärkeää on dialogi headhunterin ja rekrytoivan organisaation välillä sekä tarkan hakuprofiilin tekeminen. Profiilin avulla pystymme löytämään kulloiseenkin tehtävään soveltuvat ehdokkaat. Profiilin kartoittamisen jälkeen alkaakin erityisen kiinnostava osa työtäni, nimittäin ehdokkaiden hakeminen ja heidän kohtaamisensa haastattelutilanteissa.

Asiakasorganisaatiolle on tärkeää löytää oikeanlaisia ehdokkaita. Minulle ja kollegoilleni InHuntissa on yhtä tärkeää huolehtia, että ehdokkaat löytävät heille sopivan haasteen ja työnantajan.

Saan usein kysymyksiä verkostoltani siitä, kuinka he voivat parantaa mahdollisuuksiaan ja päästä työhaastatteluun. Tiivistettynä vastaukseni on aina, että ensisijaisesti kannattaa panostaa CV:n päivittämiseen ja sen sisältöön. Minkä yleisen virheen kuitenkin suurin osa hakijoista tekee?

Hakukirjeeseen panostettu aika voi valua hukkaan

Headhunterina olen saanut lukea tuhansia CV:tä ja työhakemuksia. Todella usein huomaan, että hakija on panostanut merkittävästi hakukirjeen kirjoittamiseen ja pyrkii tällä vakuuttamaan lukijan omasta erinomaisuudestaan sekä soveltuvuudestaan tehtävään.

Kerron nyt salaisuuden, joka sinun on syytä huomioida hakiessasi kiinnostavaa paikkaa.

Rekrytoivat esihenkilöt ja headhunterit lukevat käytännössä aina ensin CV:n. Mikäli CV:stä ei löydy riittävästi hakukriteereihin soveltuvaa kokemusta ja osaamista, niin todennäköisesti hakukirjettä ei edes avata. Tällöin hakemuksen kohtalo on ”mappi ö”, jos tehtävään tulee paljon hakemuksia. Silloin hakukirjeeseen käytetty aika on valunut hukkaan.

Näillä vinkeillä CV:si erottuu joukosta

Seuraavaksi konkreettiset viisi neuvoa kuinka muokata ja päivittää CV:tä. Noudattamalla näitä ohjeita kutsu työhaastatteluun on lähempänä kuin uskotkaan. Olettamuksena tietysti, että sinulta löytyy tehtävässä vaadittavaa osaamista riittävässä määrin.

Näillä vinkeillä CV erottuu joukosta

Optimoi CV

Ajatuksena CV:n optimoinnissa on sama logiikka kuin www-sivujen hakukoneoptimoinnissakin (SEO). Eli CV rakennetaan niiden avainsanojen ympärille, jotka halutaan rekrytoinnista vastaavan henkilön löytävän. Toisin sanoen CV muokataan nostamalla omasta työhistoriasta ja osaamisesta erityisesti ne avainsanat esiin, jotka vastaavat hakuilmoituksessa esille nostettuja kriteereitä.

CV:n avainsanoja ei siis kannata keksiä, vaan kannattaa lukea työpaikkailmoitusta tarkkaan ja poimia sitten omasta työhistoriasta niitä vastaavat avainsanat.

Miksi näin? Kuten yllä kerroin, niin rekrytoijat tutustuvat aina ensiksi CV:hen ja usein ensimmäisellä kerralla se luetaan silmäillen kursorisesti. Tuolla ensimmäisellä lukukerralla CV:stä haetaan usein tehtävän hakukriteerien avainsanoja liittyen mm. koulutukseen, kokemukseen, toimialaosaamiseen, kielitaitoihin jne.

Laadi tiivistelmä itsestäsi ja osaamisestasi

Ensimmäiset jaot tehdään pelkän CV:n perusteella. Näin ollen CV:llä pitää antaa paras mahdollinen kuva itsestään. Tätä tarkoitusta varten suosittelen tekemään n. 50 sanan tiivistelmän itsestäsi heti CV:n alkuun. Lisäksi tiivistelmän olisi syytä vastata haettavaan työtehtävään ja samalla siitä tulisi löytyä 2 – 3 sellaista asiaa miksi yrityksen kannattaisi palkata juuri sinut.

Nosta esiin konkreettisia tuloksia

Liian usein näen CV:tä, joissa työhistoria on pahimmillaan vain listaus työpaikoista ja milloin siellä on oltu. CV:ssä olisi syytä nostaa esiin konkreettisia tuloksia, aikaansaannoksia ja saavutuksia eri työtehtävistäsi erityisesti niistä, joiden toimenkuva sivuaa haettavaa paikkaa ja tietenkin viimeisimmistä työtehtävistäsi. Käytä lukuja ja esimerkkejä apunasi. Älä myöskään pelkää kehua itseäsi. Työnhaku on väärä paikka olla vaatimaton.

Jätä tarpeeksi tyhjää tilaa

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Rekrytoinnissa tuo ensivaikutelma muodostuu useimmiten siitä minkälaisen kuvan itsestään CV:llä antaa. Positiiviseen kuvaan voit vaikuttaa mm. sillä, että CV:si on maksimissaan kaksi sivua pitkä ja siinä on tarpeeksi valkoista aluetta tarkoittaen sitä, että CV:tä ei ole ahdettu täyteen tekstiä tai kuvia ja diagrammeja.

Muokkaa CV haettavan paikan mukaan

Voin omalla tuhansien CV:den lukemisen kokemuksella suositella lämpimästi muokkaamaan CV:n kulloiseenkin haettavaan paikkaan sopivaksi. Painottaen edellä mainitut avainsanat, tiivistelmän ja konkreettiset saavutukset, joilla on liittymäpintaa haettavaan paikkaan.

Harmittavan usein näen hakemuksia, joista huomaa että CV on ns. geneerinen eli hakija käyttää sitä kaikkiin eri hakuihin sellaisenaan – joskus siinä saattaa jopa olla kaukaa menneisyydestä oleva päiväys.

On aivan varmaa, että työtehtävää ajatellen muokattu uniikki CV herättää rekrytoinnista vastaavissa henkilöissä enemmän vastakaikua.

Tiedän, että laadukkaan ja positiivisesti huomiota herättävän CV:n laatiminen vie aikaa. Kerran laadittuasi CV:n kunnolla ja jatkossa yllä olevia ohjeita noudattamalla kulloisenkin haun muokkaaminen uniikiksi on jo paljon nopeampaa. Usko minua, se todella kannattaa!

Toivottavasti pääsemme pian tapaamaan kiinnostavan hakuprojektin puitteissa!

Petri Peltoniemi
Senior Headhunter
InHunt Group Oy
+358 500 840 912

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Talousjohtaja
Business Development Manager
Head of ICT for Finland, Turku area
Tuotantojohtaja_Produktionsdirektör_ProductionDirector_Parainen_Pargas_Executive Search_HarriKnaapi_+358458698228
Tuotantojohtaja | Produktionsdirektör | Production Director, Parainen | Pargas
Talousjohtaja, Hengitysliitto ry
Uusimmat

Blogista

InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
Vastuullisuus hallituksen agendalla-miksi__InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuus hallituksen agendalla: miksi?
Vastuullisuus hallituksen agendalla: miksi? Päivi Koivisto, Kalmarin vastuullisuusjohtaja, oli yksi InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennuksen ensimmäisen...
Rakennus- ja infra-alan_osaajat_InHuntGroup_plain
Miksi valita InHunt Group rakennus- ja infra-alan rekrytointeihin?
Luotettavaa ja tehokas tapa löytää parhaat osaajat rakennus- ja infra-alan tehtäviin. Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa sinua rakentamaan menestyvää tiimiä,...
hankinta-alan_osaajat_InHuntGroup_plain2
Panosta hankintaosaamiseen - vaikutat yrityksesi menestykseen
Hankinnat ovat liiketoiminnan keskeinen osa-alue, joka vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen. Ammattimaisesti hoidetut hankinnat tuovat yritykselle kilpailuetua,...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa