Tätä et tiennyt: miksi valinta ei kohdistunut sinuun

Jaa somessa:

Miten monta kertaa olet osallistunut työhaastatteluun, tuntenut suoriutuneesi erinomaisesti, mutta jäänyt ilman vastausta? Tämä tuntuu olevan nykyään yleistä – rakentavaa palautetta ei saa, ja hakijat jätetään pimeään. Tämä on tapahtunut myös itselleni muutaman kerran hakiessani työpaikkaa. Luin jonkin aikaa sitten mielenkiintoisen Forbesin artikkelin (”The Surprising Reasons Why You Didn’t Get The Job”) yllättävistä syistä, miksi et etene haastatteluprosessissa tai saa tarjousta työpaikasta.

Yritysjohto ei voi aina olla rehellinen:

Yksi merkittävä syy työnhakijoiden etenemisvaikeuksiin saattaa liittyä siihen, että yritysjohto ei voi aina olla täysin rehellinen. Heidän on pidettävä yllä positiivista julkisivua ja annettava vaikutelma siitä, että kaikki on hallinnassa. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa hakijat eivät saa tarpeeksi avointa palautetta, joka auttaisi heitä ymmärtämään päätöksen taustalla olevat syyt. Yksi esimerkki tästä voisi olla salainen rekrytointijäädytyspolitiikka, joka voi johtua taloudellisista ongelmista tai muista sisäisistä tekijöistä. Yritys ei halua julkisesti myöntää tällaista tilannetta, koska se voisi aiheuttaa negatiivista julkisuutta ja herättää kysymyksiä yrityksen vakavaraisuudesta.

Johtaja tuntee olonsa uhatuksi:

Vaikka yritykset julistavat haluavansa palkata parhaita ja älykkäimpiä työntekijöitä, käytännössä jotkut esihenkilöt voivat ohittaa erittäin pätevät hakijat, koska he tuntevat olonsa uhatuksi. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että esihenkilö kärsii itsestään epävarmuudesta tai tuntee huijarioireyhtymää. Esihenkilö voi nähdä erinomaisen työnhakijan uhkana omalle asemalleen. He pelkäävät, että palkkaamalla henkilön, joka nopeasti ylittäisi heidät taidoissa ja kyvykkyydessä, he menettäisivät valtaansa tiimin johtajana. Vaikka tämä päätös ei perustu järkeviin liiketoiminnallisiin päätelmiin, se voi silti vaikuttaa siihen, miksi hakija ei pääse eteenpäin prosessissa.

Ennakkoluulot ja ennakkokäsitykset:

Valitettavasti rekrytoijat ja haastattelijat voivat pitää kiinni omista ennakkoluuloistaan, vaikka he eivät välttämättä myöntäisi sitä ääneen. Valinnoissa voi ilmetä puolueellisuutta esimerkiksi hakijan ihonvärin, uskonnon, iän, painon, seksuaalisen suuntautumisen tai koulutuksen perusteella. Haastattelijat voivat tehdä oletuksia älykkyydestä, koulutuksesta tai pätevyydestä, mikä voi vaikuttaa päätökseen valita tai ohittaa tietyt hakijat. Näitä ennakkoluuloja ei välttämättä paljasteta avoimesti, mutta ne voivat silti vaikuttaa merkittävästi rekrytointipäätöksiin.

Takateitse tulevat negatiiviset kommentit:

Joissain tapauksissa johtajat voivat käyttää "takateitä" saadakseen tietoa hakijasta. He voivat ottaa yhteyttä hakijan nykyiseen työnantajaan tai muihin kontakteihin saadakseen lisätietoa hakijasta. Tällaiset menettelytavat ovat epäeettisiä ja myös kiellettyjä ilman henkilön lupaa. Jos hakijan nykyinen tai aikaisempi työnantaja antaa negatiivisen arvion hakijasta, se voi vaikuttaa merkittävästi päätökseen. Tällaiset takateitse saadut kommentit voivat olla syynä siihen, miksi hakija ei saa tarjousta tai etene haastatteluprosessissa.

Kaikkien hyväksynnän saaminen ehdokkaan palkkaamiseen:

Nykyään monet yritykset asettavat hakijat läpi monivaiheisten haastatteluprosessien, joissa useiden eri ihmisten on hyväksyttävä valittu ehdokas. Tämä voi sisältää jopa 10 eri haastattelijaa ja tapaamista usean kuukauden aikana. Tämä monimutkaisuus johtuu osittain siitä, että organisaatioissa on huoli virheestä rekrytoinnissa. Esihenkilöt ja johtajat pelkäävät, että valitsemalla henkilön, joka ei osoittaudu odotetulla tavalla onnistuneeksi, heidät voidaan asettaa vastuuseen virheestä. Saadakseen laajan kannatuksen uudelle työntekijälle, johtajien on usein saatava yhteisymmärrys useiden eri ihmisten kesken. Tämä voi olla haastavaa, koska jokaisella haastattelijalla voi olla omat näkemyksensä ja tavoitteensa.

Vaikka työnhaku voi olla pettymysten sarja, on tärkeää jatkaa eteenpäin. Viime kädessä sinulla voi olla uusi mahdollisuus nurkan takana, ja jokainen kokemus opettaa jotain uutta. Älä anna periksi, vaikka kohtaisit näitä haasteita työnhakuprosessissa.

Ari Rahkonen,
Senior Headhunter,
InHunt Group

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
Headhunter
Country Retail Manager
Markkinointijohtaja, Varusteleka
Sales Manager, Abena Finland Oy
Aluejohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
InHunt_hallitushakuDSC00328_HD
Hallituspaikan haku -valmennus: Suuri suosio ja innostuneita osallistujia
InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennus on saanut suuren suosion ja vuoden 2024 ensimmäinen tilaisuus oli jälleen täynnä.
Kaupan ja elintarvike- alan osaajat_InHuntGroup_plain2
Varmista parhaat osaajat kaupan alan tehtäviin - näin onnistut!
InHuntin kaupan alan osaajapooli kattaa laajasti toimialaosaajia vähittäis- ja tukkukaupasta sekä elintarviketoimialalta.
Liitot, yhdistykset ja säätiöt_pooli_InHuntGroup_plain3
Miten välttää kymmenien tuhansien eurojen virheinvestointi liiton, järjestön tai säätiön rekrytoinnissa?
Suomessa kolmas sektori on täynnä monipuolisia toimijoita, jotka tarvitsevat parhaita osaajia menestyäkseen. Miten suorahaku voi olla avain onnistuneeseen rekrytointiin...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa