Matkailu- ja ravintola-ala kohti nousukautta

Jaa somessa:

Matkailu- ja ravintola-ala (MaRa) on kokenut merkittäviä mullistuksia pandemian ja sen jälkeisten taloushaasteiden myötä. Vuodesta 2020 lähtien alan työllisten määrä on vähentynyt jopa 20 prosenttia, mikä näkyy erityisesti suurten toimijoiden laajoissa muutosneuvotteluissa. Nyt kuitenkin horisontissa siintää nousukausi, ja ennusteiden mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna noin 1,5 prosenttia, mikä heijastuu myös MaRa-alan elpymiseen. Miten MaRa-alan muutosneuvottelujen piirissä olleet huikeat osaajat voivat löytää uudelleen paikkansa työmarkkinoilla?

InHunt Groupin osaajapoolin blogissa käsittelemme alan tämänhetkisiä haasteita ja mahdollisuuksia sekä tuomme esiin konkreettisia keinoja, joilla MaRa-ala voi houkutella takaisin osaajia ja vastata kasvavaan työvoimatarpeeseen. Me InHunt Groupissa olemme koonneet MaRa-alan kokeneista ammattilaisista koostuvan osaajapoolin, joka koostuu senior headhuntereista, joilla on vankka kokemus alalta. Heidän tuntemuksensa alan erityispiirteistä ja suorahakujen kautta muodostuneet verkostot tekevät heistä ensiluokkaisia osaajia auttamaan alan yrityksiä uuden kasvun kynnyksellä.

Irtisanomisten vaikutukset ja haasteet

MaRa-ala, joka oli ennen pandemian alkua yksi suurimmista työllistäjistä, joutui sopeutumaan tiukkoihin rajoituksiin, mikä johti asiakasmäärien romahtamiseen lähes kaikilla sektoreilla: hotellit, henkilöstöravintolat, juoma- ja tapahtumaravintolat yms.

Alalla oli erityisen vaikeaa niille työntekijöille, joiden työhistoria ja ammattitaito liittyivät vahvasti juuri MaRa-sektorin erityispiirteisiin. Heille uudelleentyöllistyminen saattoi olla haastavaa, etenkin, jos koko urapolku oli rakentunut yhden alan ympärille. Tällöin saattoi olla vaikea löytää vastaavaa työtehtävää toiselta alalta, ja työllistyminen toiselle alalle vaati ennakkoluulottomuutta, uutta osaamista sekä asennetta.

Nousukauden vaikutukset ja uudet mahdollisuudet

Vaikka viime vuodet ovat olleet raskaita, on nähtävissä merkkejä siitä, että Suomi on matkalla kohti nousukautta. Tämä kehitys tuo mukanaan mahdollisuuksia MaRa-alalle ja avaa oven uudelleen työllistymiselle. Kun kuluttajien luottamus vahvistuu ja matkustaminen elpyy, myös MaRa-alan kysyntä kasvaa, mikä näkyy työvoimatarpeen nousuna.

Nousukauden myötä työnantajilla on paremmat edellytykset tarjota houkuttelevia työpaikkoja ja investoida työntekijöiden hyvinvointiin ja koulutukseen. Samalla monet MaRa-alan yritykset voivat hyötyä julkisista tuista, jotka tähtäävät alan elvyttämiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen. Tämä voi auttaa alan yrityksiä kehittämään toimintamallejaan ja palveluitaan siten, että ne houkuttelevat takaisin aiempia työntekijöitä ja tarjoavat vakaita, houkuttelevia työpaikkoja.

Vaikka viime vuodet ovat olleet raskaita, on nähtävissä merkkejä siitä, että Suomi on matkalla kohti nousukautta. Kun kuluttajien luottamus vahvistuu ja matkustaminen elpyy, myös MaRa-alan kysyntä kasvaa.

Uudelleentyöllistymisen mahdollisuudet ja tukitoimet

Onnistunut uudelleentyöllistyminen vaatii tuekseen joustavia koulutusmahdollisuuksia ja valmiuksia kehittää uusia taitoja. Muutosturvalaki määrittää kustantamaan työllistymistä edistävän valmennuksen tai koulutuksen irtisanottavalle, kun työnantajan palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 henkilöä ja työntekijä on ollut ennen työsuhteen päättymistä yhdenjaksoisesti vähintään 5 vuotta työnantajan palveluksessa.

InHuntin Placement uraohjaus -palvelun avulla voit esimerkiksi kirkastaa omaa osaamista sekä vahvistaa ammatillista itsetuntoa ja suuntaa. Lisäksi saat apua oman ansioluettelon ja työhakemuksen päivittämiseen ja työstämiseen.

Sinulla on headhunterin henkilökohtainen tuki ja sparraus uuden tilanteen hallintaan, joka osaltaan parantaa mahdollisuuksiasi uudelleentyöllistymiseen.

Tulevaisuuden näkymät MaRa-alalla

MaRa-ala tarvitsee uusia työntekijöitä kasvavan kysynnän vuoksi. Tämä tarkoittaa, että alalle on tarjolla merkittävästi mahdollisuuksia sekä uusille tulijoille että irtisanotuille, jotka palaavat takaisin. Alan on kuitenkin panostettava siihen, että työolot, palkkataso ja uramahdollisuudet ovat kilpailukykyisiä muihin aloihin nähden. Osa MaRa-alan yrityksistä on jo tarttunut tähän haasteeseen, ja toivon mukaan nämä kehityssuunnat jatkuvat.

Matkalla nousukauteen MaRa-alalla on siis mahdollisuuksia ja haasteita uudelleentyöllistymisen saralla. 

Ala voi vahvistaa vetovoimaansa tarjoamalla entistä enemmän joustavia työllistymispolkuja, houkuttelevia työoloja ja uramahdollisuuksia. 

Pandemian jälkeisessä maailmassa, jossa kuluttajat ovat innokkaita kokemaan uutta ja nauttimaan palveluista, MaRa-alan tulevaisuus näyttää valoisalta – ja sen tarjoamat työllistymismahdollisuudet lupaavilta niille, jotka ovat valmiita tarttumaan haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Jan Erik Lagerstrom InHunt groupin henkilostoa
Emmekö vielä tunne toisiamme? Soita, niin tutustutaan!
Jan-Erik Lagerström, Senior Headhunter, MaRa-osaajapoolin vetäjä, InHunt Group sekä sekä ravintoloitsija
jan-erik.lagerstrom@inhunt.fi
+358 40 539 4339

Olemme erikoistuneet luomaan ainutlaatuista arvoa asiakkaillemme ja ehdokkaillemme kaikissa matkailu- ja ravintola-alan hauissa.

Jaa somessa:
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
Hallitustyö kasvun vauhdittajana_Plain
Hallitustyö kasvun vauhdittajana
Tarja Ilvonen puhui EK:n Yrittäjävaltuuskunnan tilaisuudessa ulkopuolisen hallituksen jäsenen tuomasta lisäarvosta yrityksen kehitykseen.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.