Interim-juristi hoksauttaa tavalla, jota et odottanut

Kuvassa Tiina Mikkola -Interim-juristi.
Jaa somessa:

Interim-ratkaisut eivät ole Suomessa vielä erityisen suosittuja, mutta pikkuhiljaa yritykset näkevät myös tämän mahdollisuuden voimavaran. Interim-ratkaisua käytetään tyypillisimmin taloushallinnon tai muutosjohtamisen rooleissa, mutta uudet ammattikunnat tulevat myös perustelemaan paikkansa interim-kentässä: miltä kuulostaisi lakimies interiminä?

Tiina Mikkola on tehnyt pitkän uran, jolle on mahtunut jo ehkä perinteisesti juristille oudompiakin rooleja: ”Minulla on 30 vuoden kokemus juridiikasta. Urani alkoi inhouse-rooleissa. Ohjauduin kokemuksen karttuessa enemmän myös yleisjohtamisen rooleihin, toimitusjohtajaksi ja lopulta kehitysjohtajaksi. Se rooli ei ole tavanomainen ammattikunnassani.”

Toiminnan tarkastelu ja asioiden korjaaminen on yleistä lakimiehille, mutta ihan uusien ratkaisujen ideointi ja kehittäminen ei niinkään. Siksi Mikkola päätyi pohtimaan muitakin vaihtoehtoja: ”Arvostan konsulttien työtä, mutta itseäni polttelee nähdä aina työssäni kätteni jäljet. Se ei toteudu konsulttina, ja siksi interim-roolit ovat minulle osuvin tapa päästä kehittämään yritysten toimintaa laajasti,” hän kertoo.

Yritystoiminnan aito kehittyminen vaatii uutta oivallusta, hoksauttamista

”Interim-lakimies puoltaa paikkaansa silloin, kun puhutaan yrityksen lakiasioihin liittyvistä tarpeista järjestelyissä, kuten M&A tai organisaatioiden uudelleen määrittelyt”, toteaa Katja Selander, Interi Oy:n toimitusjohtaja. Yleensä yritykset päätyvät ostamaan lakipalvelut konsulttityönä. Tätä Selander haluaa haastaa: ”Ostopalvelut ovat tyypillisesti kalliimpi vaihtoehto, mutta aina ei kuitenkaan voida puhua pelkästään kustannuksistakaan. Interim-vaihtoehtona yritykseen tuleva juristi ei vain hoida määriteltyä hommaa, vaan hän katsoo kokonaisuutta paitsi yrityksen, mutta myös sen organisaation toiminta- ja kehityskyvyn kannalta.”

Substanssinäkökulmasta interim-lakimies pystyy arvioimaan, miten asiat tulisi pyöräyttää uuteen kuosiin tavalla, jossa varmistetaan, että organisaatio on muutoksessa aidosti mukana. Mistä tämä johtuu, Tiina Mikkola?

”Se on mahdollista koska interim on läsnä, hän kuuntelee, sitouttaa ihmisiä muutokseen ja pystyy sopeuttamaan muutosta organisaation ja sen tapaan tehdä asioita – ja se ei ole vain teknistä tekemistä.”

Katja Selander tunnistaa tämän: ”Interim-lakiapu on aidosti osa organisaatiota, eikä ulkopuolinen toimija, jolle asiat ovat kylmää faktaa. Ulkopuoliselle organisaation tila ei välttämättä edes näy. Mutta kun interim tulee taloon, hän tulee aidosti mukaan toimintaan. Hän tekee mitä on pyydetty, mutta tavalla, joka paitsi varmistaa muutoksen, myös huomioi siihen liittyen yrityksen kaikki toimijat. Tätä ei vielä välttämättä aina ymmärretä interimin arvona.”

Kuvassa Tiina Mikkola -Interim-juristi.

Tiina Mikkolan mukaan interim-lakimies tuo muutokseen substanssiosaamisen lisäksi läsnäolon ja kyvyn kuunnella. Hän varmistaa, että organisaatio on aidosti mukana eikä muutos jää tekniseksi toimenpiteeksi.

Interimin perehdytys on kun pitkät shortsit – sen tunnistaa, mutta sitten kuitenkaan oikein ei

Interim-ammattilaisen ammattitaitoon kuuluu itse itsensä perehdyttäminen – hän huolehtii perehdytyksestään itse. ”Perehdytys kuten koko interim-toimeksiantokin lähtee siitä, että tehdään napakasti, koska ei ole paljon aikaa. Silloin on oltava kokemusta hypätä mukaan pienellä panoksella. Mutta iso ero tulee siitä, että interim osaa kysyä eikä odota, että hänelle kerrotaan”, Tiina valottaa asiaa. Interim tietää, että hänellä itsellään on rooli luottamuksen rakentamisessa.

Interim diskonttaa tavoitteet tähän päivään. Hän rakentaa sillan tulevaisuudesta nykyhetkeen ja sitä kautta ymmärtää mitä pitää tehdä.

Eivätkä organisaation toimijat putoa kyydistä, vaan toimivat täydellä teholla mukana – itsekin kehittyen. ”Tässä interim-lakimies parhaimmillaan loistaa. Hän voi omalla kokemustaustallaan rohkaista organisaatiosta tunnistamiaan toimijoita kehittymään. Työnkuvat kehittyvät. Tässä voi tapahtua kehitystä, joka ei muutoin olisi edes mahdollista, koska interim toimii yli organisaatiorajojen.”

Interim-lakimies esittää oikeat kysymykset ja tarkastelee avainprosesseja

”Tietenkin interim-lakimies saa tehtävän hoitaakseen, mutta hän ottaa kantaa myös laajemminkin lakiasioihin muutostilanteessa”, Selander kertoo ”Hän näkee koko yrityksen, sen prosessit ja henkilöstön, sen kyvykkyydet ja kehittymisen potentiaalin.”

Lopputuloksena interim-lakimiehen työstä voi parhaimmillaan syntyä analyysiä ja näkymää johdolle, paljonko ja millaista tekemistä on jatkossa ja paljonko siitä voi opettaa organisaatiota itse hoitamaan.

Yrityksen kehittymisen nivelkohtaan voi tuntua helpolta ottaa ulkopuolinen konsultti, mutta interim katsoo kokonaisuutta. Se on iso arvo, jota ei muulla tavoin voi hyödyntää.

Interimin johtamiskokemus tuo kyvyn nähdä organisaation kyvykkyydet sopeutua ja elää muutoksessa

Katja Selanderin mukaan interim-lakimies tuo muutostilanteisiin laajemman näkemyksen. Hän tarkastelee prosesseja, kyvykkyyksiä ja auttaa organisaatiota kasvamaan itse.

Kun interim-lakimies työstää yrityksen prosesseja yhteistyössä organisaation kanssa, se helpottaa organisaation arkea, koska oma väki oppii. ”Tällöin interim voi olla organisaation kehittämisen voimavara, ja lamppu syttyy omista voimavaroista. Se on mahtavaa, palkitsevaa kaikille”, Tiina kertoo.

Interim-lakimies on muutosjohtaja, innostaja, outside in -näkijä

Interimit ovat rohkeita, asioihin tarttuvia ammattilaisia, jotka eivät kaihda piilevienkään riskien tai epäkohtien puheeksi ottamista. Juristi kehitysjohtajana ei ole ehkä se perinteisin profiili, koska lakiasioissa tyypillisesti fokus saattaa enemmänkin olla riskienhallinnassa kuin mahdollisuuksien näkemisessä. Tässä interim-juristi on erilainen, aidosti toimintaa myös kehittävä toimija: ”Riskiin liittyy aina myös mahdollisuus, jota ei välttämättä ulkopuolinen juristi näe – tai sano, koska siitä ei ole toimeksiantoa.”

Tästä syntyy johdolle arvokasta sparraustukea arjen kiireessä.

Sulka interimin hatussa on onnistunut muutos

Interimin onnistuu tehtävässään, kun asiakasorganisaatio pärjää paremmin kuin ennen ja samalla on syntynyt myös aito oma innostus omaan kehittymiseen. ”Tämän päälle minä interim-lakimiehenä koko ajan opin myös itse,” Tiina iloitsee.

Tämä on motivaatiotekijä ja voimavara, koska sen voi viedä uutena oppina jälleen uusiin yrityksiin. ”Toimeksiannot ruokkivat toisiaan ja interim-johtajille kertyvä kokemustausta on merkittävässä roolissa valitessamme ehdokkaita interim-rooleihin yritysten yksilöllisiin tilanteisiin. Verkostossamme olevien interim-ammattilaisten hyvä tuntemuksemme on tärkeää, koska silloin yritys saa juuri heidän tarpeeseensa ja tilanteeseensa parhaat ehdokkaat. Kaikki ehdokkaat ovat erinomaisia ja yrityksen erityiseen tilanteeseen yksi lopulta sopivin”, Katja Selander toteaa.

Kirjoittaja

Tarja_koulutus_nelio
Tarja Ilvonen
Johtaja, Board Competencies, Senior Headhunter
tarja.ilvonen@inhunt.fi
+358 50 569 1921

Lue lisää Interim-palvelustamme>>
Tarvitsetteko osaamista nopeasti ilman pitkäaikaista sitoutumista? Interim-ammattilainen tuo yrityksellenne tuloksia silloin, kun tilanne vaatii ripeää toimintaa. 

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Teknisk direktör
Näringslivsdirektör
Tekninen johtaja
Elinkeinojohtaja
Toiminnanjohtajan sijainen
Uusimmat

Blogista

Kuvassa Timo Lappi, hallitusammattilainen.
Vinkit kasvuyrityksen hallitustyöhön
Timo Lapin keynote InHuntin hallitusvalmennuksessa sai kiitosta konkreettisuudestaan ja inspiraatiostaan. Hän puhui kasvuyritysten hallitustyöstä kokemuksen...
Strateginen vastuullisuus hallitustyön ytimessä – Terhi Koipijärvi InHuntin alumnitilaisuudessa_1200x630px_banner-3
Strateginen vastuullisuus hallitustyön ytimessä – Terhi Koipijärvi puhui InHuntin alumnitilaisuudessa
Strateginen vastuullisuus on noussut keskiöön hallitustyössä. InHunt Groupin hallitushakujen alumnitilaisuudessa Keynote Speaker Terhi Koipijärvi käsitteli vastuullisuuden...
Kuvassa InHunt Groupin asiakkaan, Stiga, nosto: "InHuntilta löytyy huippumyyjien tunnistamiseen tarvittava ammattitaito ja kokemus."
Menestys alkaa myynnistä – ja hyvä myynti oikeista ihmisistä
Stiga Oy:llä myynti on kaiken ytimessä. Ja nyt puhutaan ihan oikeasta, vaikuttavasta ja pitkäjänteisestä myynnistä – ei mekaanisesta asiakaslistojen läpikäymisestä,...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_event
Uusi tutkimus paljastaa hallitusrotaation salat
InHunt Groupin keväällä 2025 toteutettu rotaatiotutkimus paljastaa uusia näkökulmia hallitustyön kehittämiseen ja jäsenten vaihtuvuuden merkitykseen. 85 asiantuntijahaastattelun...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.