Vinkit kasvuyrityksen hallitustyöhön

Kuvassa Timo Lappi, hallitusammattilainen.
Jaa somessa:

Timo Lapin Keynote puheenvuoro InHuntin Hallitushakujen valmennustilaisuudessa keräsi huikeaa kiitosta. Puheenvuoro oli paitsi konkreettinen, myös inspiroiva. Timon kokemustausta kasvuyrittäjänä, toimitusjohtajana ja hallitusten puheenjohtajana antaa upean taustan jakaa kokemuksia. Tämä kaikki yhdistettynä kykyyn sanoittaa opit ja havainnot laajemminkin hyödynnettäväksi puhutteli hallitustason yleisöä.

Timo ei edusta perinteistä lakimiestä, vaan hänellä on erityisen vahva liiketoiminnallinen kehittämisen ja kasvujohtamisen ote asioihin. Hän on Lawyerpreneur, joka tulee sanoista Lawyer + Entrepreneur.

Yrityksen matkan alussa kaikki tekeminen ponnistaa yrittäjästä. Yrityksen kasvaessa yrityksiin tulee tyypillisesti lisää omistajia, ja yrityksen omistus ja käytännön tekeminen eriytyvät. Timo kertoi vuonna 2013 perustetun Heltin matkasta, jolloin alkuvuodet kolme perustajaa toimivat niin yhtiökokouksena, hallituksena kuin operatiivisena johtona. Ulkoisen hallituksen sijaan hyödynnettiin Oraakkelien Neuvostoksi nimettyä Advisory Boardia.

2017 oli aika siirtyä ulkoiseen ammattimaiseen hallitustyöhön ja aluksi etsittiin hyvä ulkoinen puheenjohtaja. Sen jälkeen identifioitiin yhtiölle tärkeimmät osaamiset ja rekrytoitiin näihin parhaat ulkoiset osaajat. Näitä osaamisalueita tunnistettiin olevan hallituksen johtaminen, kokeneen yritysjohtajan näkökulma, rahoitus, toimialaosaaminen sekä teknologiaosaaminen ja startupvaiheen tuntemus.

”Valittu hallitus oli taustaltaan monimuotoinen, siinä oli mm. 1960-, 70-, 80- ja 90-luvulla syntyneitä ihmisiä. Hallituksen enemmistön vallan luovuttaminen ulkoisille jäsenille oli pelottavaa, mutta kannatti”, Timo kertoo ja rohkaiseekin yrittäjiä pestaamaan hallitukseen ihmisiä, jotka aidosti uskaltavat olla yrittäjän kanssa eri mieltä. Henkilöt, jotka osaavat jakaa osaamistaan ja tekevät sen sparraten ja positiivisesti haastaen, ovat arvokkaita yrityksen kasvumatkalla.

 ”Kasvuyrityksessä hallinnon eri toimijoiden ja niiden roolien ymmärtäminen on aivan keskeistä.”

 Timo Lappi toteaa, että ”kriittisin ja läheisin työpari kasvun johtamisessa on hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja. Heidän välillään konkretisoituu toiminnan kehittämisen ja kasvun kriittiset voimavarat. Paitsi että puheenjohtaja varmistaa, että omistajien tahtotila näyttäytyy hallituksen kautta suuntaviivat selkiyttäen, on puheenjohtaja toimitusjohtajan työkaveri – he ovat aidosti sparraava ja voimaannuttava työpari. Parhaimmillaan toimitusjohtaja kokee hallitukselta saamansa tuen niin, että se välittyy myös johtoryhmälle ja sitä kautta koko henkilöstölle.” 

 

Hallituksen valta – toimitusjohtajan valta

Hallituksen ja toimitusjohtajan suhde on paitsi kriittinen, siinä on nähtävillä myös valta-asetelmia, joita on syytä pysähtyä tarkastelemaan.

Kun tiukka paikka tulee, erottaako hallitus toimitusjohtajan -vai toimitusjohtaja hallituksen?

Timo on tunnistanut urallaan monenlaista, sekä hyvää että huonoa vallankäyttöä molemmista rooleista: ”Valtaansa väärin käyttävä hallitus voi pahimmillaan näyttäytyä joko laiskana tai sanelevana toimijana. Toisaalta toimitusjohtajan vallan ollessa merkittävää, se voi johtaa hallituksen leimasinrooliin. Kun valta on jakautunut oikein – yhteistyössä – meillä on Board roomissa aidosti osallistuva hallitus.”

Kokous ilman naurua on epäonnistunut

Hallituksen tärkeimpinä tehtävinä on pitää huolta yhtiön strategiasta, tukea valitsemaansa toimitusjohtajaa ja muuta toimivaa johtoa strategian toteuttamisessa.

Hallitustyö määrittyy sen puheenjohtajan kyvykkyyksien ja ammattitaidon kautta: ”Puheenjohtajan työssä näkyy parhaimmillaan aito innostus yrityksen kasvunäkymistä”, Timo kertoo. ”Meillä on tällä hetkellä iso tarve hyville hallituksen puheenjohtajille, hallitustyön ammattilaisille. Hallitustyön hyvä laatu ei synny itsestään, vaan se vaatii hyvän otteen hallituksen johtamisesta. Tätä varten hallitukselle tulee määritellä aidosti tuottavat toimintakäytännöt – ja jättää yrityksen muu johtamisen operatiiviselle johdolle.”

Hallituksen vuosikello kertoo teemat, joista puhutaan

Hallituksen tulee olla tietoinen jatkuvasti siitä, missä yritys juuri nyt on menossa. Tilannekatsauksia varten varsinkin kasvu- tai muutoinkin kriittisissä muutostilanteissa voi toimia myös tiiviit etäkokoukset.

Muina kriittisinä säännöllisesti käsiteltävinä teemoina, joita on hyvä käsitellä kenties enemmän aikaa ottavien keskustelujen äärellä, Timo mainitsee mm. myynnin, asiakkaat ja asiakastyytyväisyyden tilanteen ja näkymät. Tällaisia ovat myös tuotanto ja kannattavuuden johtaminen, mutta myös toimialan kehitysnäkymät sekä regulaation huomioiminen ja ennakointi.

Oma kokonaisuutensa on arvioida strategisesti yrityksen tarjoomaa, ja miten esimerkiksi digitaalisuus ja erilaisten teknologioiden rooli näkyy palvelukehityksessä.

Strategiapäivät on hyvä pitää offsitena, jotta ilmapiiri itsessään on jo erilainen kuin ns. normikokouksissa.

Henkilöstöön liittyvä suunnittelu on hallituksessa käsiteltäviä asioita, samoin kuin vähintään kerran vuodessa mietittävät kärkihankkeet seuraavalle vuodelle.

Hallituksen on tärkeää olla ajan tasalla yrityksen tilanteesta. Erityisesti kasvun tai muutosten keskellä nopea etäpalaveri voi olla tehokas tapa pysyä kartalla.

Jatkuva oppiminen kehitystyön lähteenä

Kasvuyrittäjän kannattaa hyödyntää jokainen mahdollisuus ajatusten vaihtamiseen ja oppimiseen. Ei kannata jäädä yksin, ja tässä ajassa korostuukin suomalaisen kasvuyritysten merkitys. ”On hyvä päättää tietoisesti käyttää aikaa omien ajatusten haastamiseen ja tunnistettava uuden oppimisen paikat. Näihin erilaiset verkostot ovat oivallinen lähde”, Timo kannustaa.

Verkostojen ja ammattilaisten sparrauksen ohessa myös hyvien ammattilaisten saaminen hallitukseen on nyt helpompaa kuin koskaan, kunhan ensimmäinen kynnys on ylitetty – tehty päätös siitä! Loistavia kompetensseistaan tunnettuja ja tunnustettuja osaajia on markkinoilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tässä Timon 10 periaatetta menestyksellisen hallituksen kokoamiseen:

Kokoa hallitus osaamisten – ei osakkeenomistuksen – perusteella.
Hyvä puheenjohtaja saa muut loistamaan eikä itse dominoi keskustelua. Hän toimii toimitusjohtajan ykkösluotettuna.
Aloittakaa rakentamalla perustukset. Tutustukaa ihmisinä, sopikaa toimintatavoista ja tavoitteista. Sopikaa hallitus- ja advisor-rooleista.
Luokaa yhteinen työtila, jossa paperit aina järjestyksessä. Google Drivella pääsee pitkälle.
Vuosikellolla varmistetaan, että tärkeät teemat käydään läpi säännöllisesti, ja kokoukset ovat kaikkien kalentereissa.
Aineistot hallitukselle 48 tuntia ennen kokousta. Jokainen lukee ne huolella ennen kokousta. Arvokasta kokousaikaa ei hukata aineistojen esittelyyn, vaan siirrytään suoraan keskusteluun.
Kokoukset alkavat ja päättyvät ajallaan. Teemat ja päätökset agendalla ensin, sitten vasta raportointi. Lopuksi Board Only.
Pitäkää aktiivisesti yhteyttä kokousten välillä. WhatsApp saa laulaa – niin asiasta kuin sen vierestä.
Tehkää rehellinen itsearviointi vuosittain. Kehittäkää käytäntöjä ja kokoonpanoa.
Toimitusjohtaja lähtee hallituksesta voimaantuneempana kuin tuli.

Lopuksi tärkeä erityisohje: pitäkää 24 h offsite ja muutama dinner vuodessa. Se rakentaa luottamusta – ja on hauskaa.

Kiitos Timo puheenvuorostasi InHuntin Hallitushakujen valmennuksessa!

Kirjoittaja,

Tarja_koulutus_nelio
Tarja Ilvonen
Johtaja, Board Competencies, Senior Headhunter
tarja.ilvonen@inhunt.fi
+358 50 569 1921

Tervetuloa mukaan seuraavaan Hallitushakujen valmennukseen keskiviikkona 17.9.2025. Lue lisää >>

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Yksikönjohtaja, Rakentaminen
Intendentti
Hankejohtaja
Projektipäällikkö/projektijohtaja
Hallitusammattilainen
Uusimmat

Blogista

InHuntGroup_Skipa_AsiakasQuote_1200px_1
Ylätason osaamista arjen keskelle
Skipa Kiinteistöpalvelut Oy on espoolainen, noin 60 työntekijää työllistävä kiinteistöpalvelualan yritys, joka tarjoaa asiakkailleen monipuolisia palveluja kiinteistönhoidosta,...
Strateginen vastuullisuus hallitustyön ytimessä – Terhi Koipijärvi InHuntin alumnitilaisuudessa_1200x630px_banner-3
Strateginen vastuullisuus hallitustyön ytimessä – Terhi Koipijärvi puhui InHuntin alumnitilaisuudessa
Strateginen vastuullisuus on noussut keskiöön hallitustyössä. InHunt Groupin hallitushakujen alumnitilaisuudessa Keynote Speaker Terhi Koipijärvi käsitteli vastuullisuuden...
Kuvassa InHunt Groupin asiakkaan, Stiga, nosto: "InHuntilta löytyy huippumyyjien tunnistamiseen tarvittava ammattitaito ja kokemus."
Menestys alkaa myynnistä – ja hyvä myynti oikeista ihmisistä
Stiga Oy:llä myynti on kaiken ytimessä. Ja nyt puhutaan ihan oikeasta, vaikuttavasta ja pitkäjänteisestä myynnistä – ei mekaanisesta asiakaslistojen läpikäymisestä,...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_event
Uusi tutkimus paljastaa hallitusrotaation salat
InHunt Groupin keväällä 2025 toteutettu rotaatiotutkimus paljastaa uusia näkökulmia hallitustyön kehittämiseen ja jäsenten vaihtuvuuden merkitykseen. 85 asiantuntijahaastattelun...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.