InHuntin hallitushauista vastaava Senior Headhunter Tarja Ilvonen oli puhujana EK:n Yrittäjävaltuuskunnan tilaisuudessa Etelärannassa torstaina 14.11.2024. Hänen puheensa teemana oli ulkopuolisen hallitusjäsenen tuoma lisäarvo. Esitys sisälsi mm. kysytyimpiä hallitusjäsenten kompetensseja – sekä erityisenä kompetenssina yksi, jonka puuttuessa muillakaan ei ole juuri merkitystä.
Kasvuyrityksen hallitus on merkittävä toimija. Kun hallitustoimintaa käynnistetään tai kehitetään, täytyy pohtia millaisesta kompetenssista ja kokemustaustasta yritys hyötyisi juuri nyt ja tulevia aikoja ajatellen eniten.
InHuntin käynnissä olevan hallitusten rotaatioita kartoittavan tutkimuksen tähän mennessä kertyneiden tulosten mukaan, yritykset ovat varsin varovaisia vaihtamaan hallituksensa jäseniä. Myös rotaatioperusteet ovat lähinnä aikaan liittyviä; yleisimmät perusteet ovat jäseniä koskeva ns. ikäpykälä sekä hallituskauden pituus ja kausien lukumäärä.
Mitä tekemistä ajan kulumisella on yrityksen strategian kanssa?
”Haluan rohkaista yrityksiä paitsi hankkimaan hallitukseen ulkopuolisia jäseniä, myös aktivoitumaan jäsenten rotaatiossa”, toteaa Tarja Ilvonen. Hän tekee itsekin hallitushakuja Senior Headhunterina ja kokemusta on kertynyt jo kuuden vuoden ajalta.
Hallitushaussa ehdokkaat eivät ole hyvä – huono -akselilla, vaan kyse on parhaimmasta sopivuudesta juuri kuhunkin hallitukseen.
Niin hallitustyössä kuin hallitushaussakin kannattaa tarkastella kokonaisuutta laadun kannalta, koska myös hallitustyössä toiminnan laatu lopulta merkitsee yrityksen menestyksen. Aidosti lisäarvoa tuottava hallitustyöskentely on paitsi sisällöltään, myös teknisesti ja toiminnallisesti laadukasta. ”Tunnelaadun merkitys on korostunut viime vuosina. Hallitukset tekevät enemmän itsearviointia käsitellen toimintaansa teknisen suorituksen lisäksi myös menestystä luovan tiimityön kannalta”, Tarja Ilvonen toteaa.
Ulkopuolisten hallitusjäsenten tuoma lisäarvo oli Tarja Ilvosen puheen aiheena EK:n tilaisuudessa 14.11. Etelärannassa.
Yritykset ovat aina matkalla johonkin suuntaan – ylös tai alas
Hallitusten jäsenten vaihtuvuus ei ole juurikaan kehittynyt viime vuosina ja peräti 40 % PK-hallitusbarometrin vastaajista toteaakin, ettei vaihtuvuus ole riittävää. Sama osa vastaajista näkee myös, että osaaminen ei riitä tulevaisuuden johtamiseen, vaikka nykytilanteessa vielä selviydyttäisiinkin.
Lähde: Keskuskauppakamari, PK-hallitusbarometri 8/2023
”Tämä on tietenkin asia, johon kannattaa nyt pysähtyä. Siksi onkin hienoa että esim. EK:n Yrittäjävaltuuskunta käy keskustelua tästä tärkeästä asiasta. InHunt Groupin hallitushauissa haetaan monipuolisesti osaamista sekä hallituksiin, että nykyisin jo suurta suosiota saaneisiin hallitustason Advisory Boardeihin”, kertoo Ilvonen.
Hallitushakujen kompetenssilistaus on vaikuttava:
- Toimialaosaaminen: käsitys alan kilpailutekijöistä, logiikasta ja toimintatavoista
- Market making – market shaping
- Strateginen osaaminen, skenaariotyöskentely, kyvykkyys muuttuvassa kilpailukentässä
- Digitaalisuuden ymmärtäminen ilmiönä ja mahdollisuutena, kehittyvät teknologiat
- Kyber- ja hybriditurvallisuus
- Tiedolla johtaminen, mittaaminen ja datapohjainen muutosjohtaminen
- Rahoitus, epäorgaaninen kasvu, sijoittajakentän kanssa toimiminen, talousosaaminen
- Vihreä siirtymä, regulaatiovaatimukset laajemminkin, liiketoimintahyödyt – valvonta
- Ratkaisumyynti, asiakasymmärrys ja markkinointi
- Kasvun johtaminen, kasvu-uralle pääseminen ja siellä pysymisen edellytykset
- Henkilöstöjohtaminen, monimuotoisuus, työssä jaksaminen, psykologinen turvallisuus
- Brändin johtaminen, työnantajakuva
- Uudet liiketoiminnat, kasvun johtaminen
- Tuloksen tekeminen, kannattavuuden johtaminen
- Verkostot, sidosryhmätyöskentely, vaikuttaminen
Hallitustason Advisory Board hallituksen ja/tai johdon tukena
Sekä InHuntin Advisory Board -toimintamalliin perustuva kauppakamarin HAB-sertifikaattikoulutus, että ko. toiminnan yleistyminen tuovat vahvistusta monelle yritykselle sen omistajien pohtiessa tulevaisuutta. ”Näyttää siltä että toimintamalliin kuuluva rotaatiorakenne myös tukee jäsenten vaihtamisen herkällä alueella”, Ilvonen kertoo. ”Eihän se ettei oma kompetenssi ole enää yrityksen menestykselle kriittinen, ole henkilöä huonontava asia – päinvastoin. Vastuulliset hallitusammattilaiset itse ehdottavat oman vuoronsa olevan ohi huomatessaan, että strategia vaatisi nyt toisenlaista osaamista hallitustyöhön.”
Hallitustasoisen Advisory Boardin hyödyt: win – win – win
Advisory Board -toimintamallin 2 -3 vuoden rotaatiolla toimivat Helikopterit ovat nyt todella ”nousseet ilmaan” ja niitä perustetaan innolla. Toki myös Satelliitti ja Kirittäjä ovat oman suosionsa ansainneet. ”Mallin valinta lähtee yrityksen strategiasta ja sen aikahorisontista”, kertoo Ilvonen, joka toimii myös kauppakamarissa HAB-kurssin kouluttajana.
Toimialaosaamista hallitukseen?
Perinteinen ajattelu yrityksen oman toimialaosaamisen vaatimuksesta on muuttumassa. Aiemmin se nähtiin aivan kriittisenä, mutta nykyisin asia voidaan nähdään myös toisin: uuden jäsenen profiilia pohdittaessa voidaan myös miettiä, mikä olisi sellainen muu toimiala, jolla olisi samoja lainalaisuuksia kuin meillä ja siksi siitä voisi oppia paljon.
Ulkopuolisen hallituksen jäsenen tärkein kompetenssi on kyky soveltaa.
Parhaimmillaan ulkopuolinen jäsen tuo hallituksen työskentelyyn kipeästi kaivattua outside-in näkökulmaa, joka toteutuu mm. oppimalla ja soveltamalla samoilla lainalaisuuksilla toimivilta muilta toiminnan kentiltä ja toimialoilta. ”Tällaista näkemystä tuovan hallituksen jäsenen tulee itse olla erinomainen soveltaja, jotta hän voi paitsi tuoda tietoa pöytään, myös rohkaista ja vakuuttaa muut jäsenet sen hyödyntämisen eduista”, Tarja toteaa.
Esityksen päätteeksi EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja 2024 Anne Kangas jakoi oman kokemuksensa kertoen, että myös Hoitokoti Päiväkummun hallituksessa on jäsen mm. hotellialalta. Vaikka toimiala on toinen, sen toiminnassa on paljon samankaltaisuuksia joita voi hyödyntää hallitustyössä yrityksen kasvaessa ja kehittyessä.
Ota yhteyttä: