Oletko kyllästynyt ympäripyöreisiin vinkkeihin kuten ”tuo oma itsesi esiin, kiteytä, erotu massasta…”. Seuraavassa viisi (5) konkreettista vinkkiä CV:tä varten, joita noudattamalla työhaastattelukutsu on lähempänä kuin uskoisitkaan. Olettamuksena tietysti, että tehtävässä vaadittava osaaminen löytyy ainakin suurilta osin.
CVO = Curriculum Vitae Optimization
CVO tulee sanoista Curriculum Vitae Optimization. Siinä noudatetaan samaa logiikkaa kuin www-sivujen hakukoneoptimoinnissakin (SEO). Eli CV rakennetaan niiden avainsanojen ympärille, jotka halutaan rekrytoinnista vastaavan henkilön löytävän. Toisin sanoen CV tehdään vastaamaan avoinna olevaa työpaikkaa johon ollaan hakemassa.
Vinkkinä, että jos olet hakemassa paikkaan, josta on olemassa työpaikkailmoitus, niin näitä CV:n avainsanoja ei itse kannata keksiä vaan kannattaa lukea työpaikkailmoitusta tarkkaan ja poimia avainsanat sieltä. Jos taas työpaikkailmoitusta ei ole olemassa, mutta olet saanut joltakin vinkin avoimesta työpaikasta, niin jos vain mahdollista ota yhteyttä henkilöön ja kysy tehtävästä hieman lisää. Kysymällä ihan peruskysymyksen: ”minkälaista osaamista tai henkilöä ollaan hakemassa”, nämä avainsanat on helppo poimia vastauksista.
Miksi näin? Rekrytoijat käyttävät tunnetusti ensimmäisellä kerralla hyvin vähän aikaa CV:n lukemiseen. Hyvin usein he ovat myös painaneet tietyn listan sanoja mieleensä liittyen koulutukseen, kokemukseen, toimialaosaamiseen, kielitaitoihin jne. ja yrittävät niitä nopeasti etsiä. Nämä ns. avainsanat löytyvät usein työpaikkailmoituksesta ja yhtä usein niiden pitäisi löytyä kandidaattien CV:stä.
50 sanan tiivistelmä
Tämä on alkanut yleistymään, mutta siltikin sitä näkee vielä liian vähän. Monet rekrytoijista ovat kiireisiä eikä heillä ole heti aikaa paneutua esim. työpaikkahakemuksiin. Ensimmäiset jaot tehdään pelkän CV:n perusteella. Näin ollen CV:llä pitää antaa paras mahdollinen kuva itsestään. Tähän tähdätessään suosittelen tekemään n. 50 sanan tiivistelmän itsestään heti CV:n alkuun. Tämä tiivistelmä olisi syytä tehdä myös vastaamaan haettavaa työtehtävää ja samalla siitä tulisi löytyä 2 – 3 sellaista asiaa miksi yrityksen kannattaisi palkata juuri sinut.
Konkretia
Niin CV:ssä, työhakemuksessa kuin työhaastattelussakin olisi syytä pystyä tuomaan konkreettisia tuloksia, aikaansaannoksia ja saavutuksia esiin. Käytä lukuja ja esimerkkejä apunasi. Älä myöskään pelkää kehua itseäsi. Työnhaku on väärä paikka olla vaatimaton.
Liian vähän valkoista
Rekrytoinnissa on aina myös tunteet pelissä vaikka rekrytoinnin ammattilaiset sanoisivatkin jotain muuta. Tähän tunnepeliin vaikuttaa myös se minkälaisen kuvan itsestään CV:llä antaa. Positiiviseen kuvaan voit vaikuttaa mm. sillä, että CV:si on maksimissaan 2 sivua pitkä ja siinä on tarpeeksi valkoista aluetta tarkoittaen sitä, että CV:tä ei ole ahdattu täyteen tekstiä tai kuvia ja diagrammeja.
Jokainen CV on uniikki
Saman geneerisen CV:n lähettely on usein ajan hukkaa. Business Insiderissä oli kirjoitus, joka käsitteli tehtyä tutkimusta työpaikan hakemisesta. Siinä oli mm. tutkittu kahta eri ryhmää, jossa toiset lähettivät joka paikkaan saman CV:n ja toiset näkivät vaivaa ja muokkasivat jokaista CV:tä ennen sen lähettämistä. Ei varmasti tarvitse kertoa kumpi ryhmä sai enemmän haastattelukutsuja. Ja ero oli huomattava.
Näiden vinkkien lisäksi löytyy paljon muitakin hyväksi havaittuja niksejä CV:n tekoon. Nämä viisi edellä mainittua ovat kuitenkin sellaisia, jotka erityisesti kannattaa huomioida, kun omaa CV:tä tekee ja työpaikkoja hakee.