Miten vastata työhaastattelukysymyksiin?

Suurin haaste on tulla valituksi työhaastatteluun. Sen jälkeen kaikki on omissa käsissä. 

Työhaastattelu on aika harvinaislaatuinen tilaisuus, jonka todellinen luonne ja kulku ovat mysteeri.  Haastattelussa kannattaa pyrkiä konkretiaan. Ympäripyöreitä latteuksia kanttaa välttää. Turhan usein työhaastatteluun tullaan takki auki ja kuvitellaan, että se on kuin mikä tahansa keskustelu. Usein haastattelijat ovat kuitenkin raudanlujia ammattilaisia. Heidän tavoitteenaan on saada haastateltavat miettimään vastauksiaan. Haastatteluun kannattaa valmistautua. Alla joitakin vinkkejä siitä, millä tavalla kysymyksiin kannattaa valmistautua vastaamaan.

”Kerro jotain itsestäsi?”

Hyvin tyypillinen kysymys, jolla monet rekrytoijat avaavat haastattelun. Yleisin virhe on, että henkilö lähtee kertomaan omaelämäkertaansa vuodesta 1972. Työhaastattelussa on tärkeää pitää vastaukset lähellä tätä päivää, lyhyinä sekä konkreettisina. Kerro jotain sellaista, mitä muut eivät kerro. Sillä tavalla jäät mieleen positiivisella tavalla.

”Mistä pidät nykyisessä työssäsi?”

Haastattelijaa kiinnostaa se, mikä henkilöä motivoi ja miksi hän hakee kyseistä paikkaa. Mieti hetki ja vastaa rehellisesti. Jos mahdollista niin pyri löytämään sellaisia asioita, joita todennäköisesti tulisit tekemään uudessa työssäsi ja mistä ylipäänsä innostut.

”Miksi meidän pitäisi palkata sinut?”

Liian usein haastateltava kompastelee tässä kysymyksessä ja sortuu latteuksiin, joiden informaatio arvo on riittämätön. ”Olen tiimipelaaja ja ahkera työntekijä, joka ei pelkää haasteita. Lisäksi olen nopea oppimaan uusia asioita.” Näillä vastauksilla ei ainakaan hirveän korkealle pääse. Ohje voisi olla, että pyri tässäkin konkretiaan käyttämällä vaikkapa tarkkoja lukuja, muilta saamaasi palatetta tai aikaisempia saavutuksiasi. Suomalaiset ovat melko varovaisia itsensä kehumisessa, mutta työhaastattelu on paikka, jossa vaatimattomuus ei ole hyve.

”Missä näet itsesi 5 vuoden päässä?”

Älä vastaa tähän, että ”en tiedä” tai ”viisi vuotta on pitkä aika ja minun on vaikea ajatella niin pitkälle”. Yrityksillä on visiota ja strategioita, jotka ulottuvat paljon pidemmälle kuin viisi vuotta. Ne etsivät yleensä henkilöitä, jotka haluavat kasvaa ja kehittyä urallaan. Sinun ei tarvitse sanoa, että viiden vuoden kuluttua näet itsesi ko. yrityksessä, mutta voit kuvailla esimerkiksi positiota, yritystä, haasteita tai projekteja, joiden parissa haluaisit työskennellä.

”Minkä suuruista palkkaa tavoittelet?” ja jatkokysymys ”Mitä yritys sillä saa?”

Kuukausipalkkasi kerrottuna n. 1.6:llä on todellinen kustannus yrityksille sinusta kuukaudessa, joten on hyvä myös valmistautua perustelemaan palkkapyyntösi. Käytä vastauksessasi tukena konkreettisia numeroita, vastuita ja tuloksia.

”Miksi työhistoriassasi on kahden vuoden rako?”

Kannattaa kertoa totuus sellaisena kuin se on, mutta on hyvä harjoitella vastaus etukäteen. Sanoitus on tärkeätä – ja se, miten oman narratiivinsa hallitsee. Vastauksessa ratkaisevaa on se, miten luontevasti puhut asiasta. Oleellista on, että osaat kertoa, miksi tämä tilanne tuli eteen, miten olet käyttänyt aikasi ja miksi olet tässä ja nyt? Kannattaa muistaa, että nykyisin työhistorioissa tuntuu olevan aiempaa enemmän aukkokohtia.

”Mikä on isoin riski, jonka olet ottanut elämässäsi?”

Monet yrityksistä etsivät rohkeita kunnianhimoisia henkilöitä. Jos et ole koskaan ottanut yhtään riskiä elämässäsi ja pelannut aina varman päälle, et ehkä ole yrityksen etsimän henkilö. Pyri kuitenkin vastaamaan tai edes perustelemaan se, miksi et ole joutunut tai halunnut ottaa riskejä.

”Mikä on suurin heikkoutesi / alue, joka tarvitsee kehittämistä?"

”Mikä on suurin kehityskohteesi?” on myös tyypillinen kysymys. Toisin kuin joskus neuvotaan, siihen ei todellakaan kannata vastata sillä tavalla, että yrittää kääntää heikkoutensa vahvuudeksi tai ominaisuudeksi, jossa sekä hyvää että huonoa. Jokaisessa meissä on kehitettävää, emmekä tule koskaan valmiiksi. Jokaisen olisi hyvä tunnistaa omat heikkoutensa ja vahvuutensa ja pystyä keskustelemaan niistä.

”Miksi ihmiset kiipeävät vuorille?”

Jotkut haastattelijat tykkäävät esittää yllättäviä kysymyksiä. Niihin tulee todella paljon erilaisia vastauksia, kuten ”Päästäkseen huipulle”, ”Nähdäkseen, mitä on toisella puolella” tai ”Haastaakseen itsensä”. Kuten kaikki varmasti arvaavat, paras mahdollinen vastaus ei ole: ”En tiedä - koska ne tykkäävät siitä?”. Monesti rekrytoijat etsivät henkilöä, joka pystyy lähestymään asiaa ehkä hivenen laatikon ulkopuolelta. Joskus haastattelijat vain yksinkertaisesti haluavat nähdä, miten haastateltava reagoi yllättäviin kysymyksiin, joihin ei edes ole yhtä ainoata oikeata vastausta.

Loppukevennykseksi muutama epätavallisempi kysymys tunnettujen yritysten esittämänä:

 

”Jos voisit olla supersankari, kuka olisit?” – AT&T

 

“Jos joutuisit autiolle saarelle, niin mitkä kolme asiaa ottaisit mukaasi?” – Yahoo

 

“Miksi tennispallo on pörröinen?” – Xerox

 

”Oletko ikinä varastanut kynää töistä?”- Jiffy Software

 

”Jos olisit laittanut puhelimesi äänettömälle ja se soisi silti äänekkäästi, mitä sanoisit minulle?” – Kimberly-Clark

Headhunter Jari Tourunen
Kokeneen headhunterin vinkki: Nämä neljä kysymystä ratkaisevat työhaastattelussa
Senior Headhunter Jari Tourusen mukaan on olemassa yksi asia, jonka puuttuminen estää haastattelun onnistumisen. Lisäksi on neljä...

(Artikkeli on alunperin julkaistu joulukuussa 2014 ja päivitetty helmikuussa 2023.)

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Vesiliikelaitoksen johtaja
Rahoitusjohtaja, SSA Rakennus Oy
Talousjohtaja
Palvelujohtaja, Söderberg & Partners
Toimitusjohtaja, Kuopion Palloseura
Uusimmat

Blogista

Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia
Hallitustyöskentelyn tulevaisuus vaatii muutosta, ja me InHuntilla olemme valmiina tähän muutokseen.
InHuntBlogi_Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta_plain
Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta
Jukka Marttila lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta, jolloin pohdintaan nousivat myös omat arvot ja työskentelytavat.
Työnhaun hankaluudet- 7 yleistä virhettä ja niiden välttäminen_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi
Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi...
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä
Placement-palveluilla edistetään henkilön uudelleen työllistymistä.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa