Tarja Ilvonen – Senior Headhunter, ihminen vai humanoidi?

Henkilökuvassa Tarja Ilvonen InHunt
Jaa somessa:

Tarja on tehnyt pitkän uran isoissa yrityksissä erilaisissa rooleissa. Urapolku on johtanut yrityksen numeroviidakon lävitse kohti asiakasta. Kunnes hän viimein tunsi löytäneensä perille – headhunteriksi.

Tarjan käsitys headhuntereista oli oman uran aiemmissa käänteissä hähmäinen. ”Kontaktoin haparoivasti headhunteria, keskusteluyhteys syntyi, kunnes yhtäkkiä en kuullutkaan hänestä enää pitkään aikaan mitään. Sitten eräänä päivänä kuin salamana kirkkaalta taivaalta hän tupsahti eteeni, tuijotti minua silmiin ja vaati vastauksia. Siitä jäi lähinnä hämmentynyt olo”, Tarja muistelee kokemustaan.

Tarja valmistui Tampereelta kauppatieteiden maisteriksi 90-luvun alussa ja gradun myötä päätyi finanssialalle. ”Jälkikäteen voisi sanoa, että gradu ennakoi tulevia urakäänteitä, vaikken silloin asiaa sen enempää miettinytkään”, kertoo Tarja. Hänen gradunsa käsitteli nimittäin henkilöstön ns. vinkkaustoimintaa. Eli sitä, miten oma henkilöstö suosittelee työnantajansa palveluita.

Aloitin varsinaisen työurani tilinpäätösanalyysien parissa, edeten siitä yritystutkijaksi ja Business Controlleriksi”, Tarja kertoo. Business Controllerin työpöydällä risteilivät paitsi viralliset luvut ja tilintarkastajalle selvitettävät asiat, myös tulevaisuuden näkymiä peilaavat laskentamallit, skenaariot ja faktorit. Oli hienoa nähdä, miten luvuista muodostui kokonaisuus, joka johti päätöksentekoon ja joskus päättämättä jättämiseen. Kaikista vaikuttavinta oli nähdä tulevaisuus numeroina Group Controllerin silmin.

Ennustaminen avasi silmät asiakasymmärryksen tärkeydelle

Controller-vuodet valmistivat Tarjaa liiketoiminnan kehittämisen tehtäviin. Numeroihmisestä kasvoi kehittäjä rooleihin, joissa yhdistyivät yrityksen monenlaiset toimijat ja muutostilanteet. Lopulta kaiken kuitenkin kiteytti selkeäksi asiakasajattelun tärkeyden ymmärtäminen.

Monet suomalaiset yritykset olivat, ja edelleen ovat varsin tuotelähtöisiä. ”Asiakasymmärryksen määrätietoinen hyödyntäminen ei ole helppoa, mutta toiminnan kenttänä osuustoiminnallisuus oli sille mitä parhainta kasvualustaa. Siellä asiakas on luontaisesti esillä.

Uuden äärellä on hämmentävää

Urakäänteen tultua omalle kohdalleni yllätyksenä, tajusin kovan tosiasian: en yhtään tiennyt, mitä halusin tehdä seuraavaksi. Aiempi urani oli vain soljunut eteenpäin, kiitos työnantajan urasuunnittelun”, muistelee Tarja.

Asiakaskäyttäytyminen ja asiakasymmärrys olivat hänestä kuitenkin supermielenkiintoinen asia. Hän oli vahvasti verkostoitunut eri alojen asiakaskokemusammattilaisten keskuudessa ja pysähtyi pohtimaan niissä usein noussutta huomiota: asiakasajattelun edistäminen organisaatiossa oli narulla työntämistä.

Millaisia ammattilaisia on yritysten ylimmässä johdossa?
Mitä yrityksen hallitus ajattelee asiasta?

Tarja päätti kääntää katseensa täysillä kohti asiakasta. Keväällä 2015 hän käynnisti tutkimuksen, jolla kartoitettiin hallitusten toimia ja kipukohtia asiakasymmärryksen kasvattamisen ja hyödyntämisen alueella. Useiden hallitusten ja yritysjohtajien kanssa käytyjen tulosten tulkintakeskustelujen myötä havahduttiin siihen, ettei asiakas olekaan vain operatiivinen aihe, vaan hallituksella on myös oma tehtävänsä: hallituksessa luodaan strateginen asiakasnäkemys, joka ohjaa operatiivista johtoa. Tarja sai kutsuja yhä uusiin tilaisuuksiin, kirjoitti aiheesta ja verkostot laajenivat. Pian Tarja aloitti toimitusjohtajana asiakastyytyväisyyttä tutkivassa yrityksessä.

Headhunter headhunttasi Tarjan headhuntteriksi

Uran aiemmat kohtaamiset headhuntereiden kanssa palasivat mieleen, kun mahdollisuus siirtyä pöydän toiselle puolelle aukesi syksyllä 2018. ”Spontaanisti muistan kysyneeni toimitusjohtajaltamme Juutilaisen Karilta, ovatko InHuntin headhunterit siis oikeasti ihmisiä? Karia nauratti, mitäpä muuta he sitten olisivat…

Nykyisin Tarja toimii Senior Headhunterina ja erityisen innoissaan hän on päästessään tukemaan yrityksiä kehittyvien tehtäväprofiilien määrittelyssä ja työnantajakuvan määrätietoisessa kehittämisessä.

Pito-vai-veto-plain
Pito vai veto – kuinka parhaat asiantuntijat saadaan pidettyä työpaikassa?
Osaajapula on jo lähes kaikkien toimialojen ongelma. Huippuosaajia houkutellaan hyppäämään uusiin tehtäviin paremmilla työtarjouksilla....

Tarja vastaa InHuntissa hallitustason hauista

Hallituksen ulkopuoliset jäsenet -uudistumisen ajurit
Hallituksen ulkopuoliset jäsenet – uudistumisen ajurit
Yrityksen hallituksen päätehtävä on nähdä matka tulevaisuuteen jo ennakolta. Keitä tähän tärkeään tehtävään kannattaa valita mukaan?...

Aiempi osaaminen ja kokemus hallitusten asiakasymmärryksen kehittämisestä ohjasivat Tarjan nopeasti erikoistumaan työssään hallitushakuihin. Nykyään hän on hallitusten ja johtoryhmien tukemiseen keskittyvän InHunt Boards Oy:n toimitusjohtaja ja Partner. Niin hallitus-, kuin muissakin avainhenkilöhauissa, headhunterin työssä korostuu laadukas prosessi. On tärkeää, että yrityksen johto saa rekrytoinnissa tuekseen aina kyseiseen tilanteeseen parhaiten soveltuvat osaajat, headhuntereiden tiimin.

Hyvä prosessi mahdollistaa myös sen, että jokainen headhunter voi olla oma persoonallinen itsensä, ja tuoda omat vahvuutensa aidosti rekrytoivan yrityksen ja ehdokkaiden hyödyksi”, Tarja kertoo.

Johtoryhmän jäsenenä Tarja vastaa InHuntin asiakas- ja ehdokastyytyväisyyden mittaamisesta. ”Kun yritys on rekrytoinnin äärellä, on se hyvä hetki pysähtyä ja katsoa missä maailma menee. Samoin kun ihminen on uuden äärellä, on se hyvä hetki pysähtyä ja katsoa, mihin on itse matkalla”, täsmentää Tarja. Sopivin henkilö valitaan, mutta on tärkeää että myös valitsematta jääneet ehdokkaat kokevat prosessin itselleen antoisana. Se on tärkeää myös rekrytoivan yrityksen työnantajakuvan kannalta.

InHuntGroup_NPSgraafi1_simple_nelio_harm_UPD
InHunt Groupin NPS (Net Promoter Score) -tulokset keväästä 2022 helmikuuhun 2023.

Nykyisin Tarja saa paljon yhteydenottoja suositusten perusteella: ”Olen siitä nöyrän kiitollinen. Headhunter on parhaimmillaan rinnallasi kaikenlaisissa työelämän käänteissä, sinusta ja tulevaisuudestasi aidosti kiinnostunut, olitpa rekrytoimassa tai itse uuden äärellä.

Juuri siksi Tarja pitää nykyistä työtään erityisen antoisana – sen keskiössä on lopulta aina ihminen. Rekrytointiprosessit ovat aina yksilöllisiä ja kyse on muutoksesta – askeleesta kohti uutta muuttuvassa maailmassa, sekä yrityksen että hakijan näkökulmasta.

Hän pitää sinuun yhteyttä, seuraa toimialaasi ja sen toimijoita ja on tukenasi halusitpa sparrailla tai tarvitsit täsmätukea. Eikä hän hämmästy yhteydenottoasi – hän odottaa sitä. Hän voi myös yllättää sinut yhteydenotolla ja sanotkin ääneen ”mistä tiesit soittaa kun juuri pohdin mitä nyt tekisin?” Niinpä, hän tietää. Se uudenajan positiivinen humanoidi.

InHuntBlogi_henkilökuva-Tarja-Ilvonen_Senior-Headhunter_pysty

Tarja ILVONEN
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter
InHunt Group Oy
+358 50 569 1921
tarja.ilvonen@inhunt.fi

Lentokorkeus-podcast

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
Headhunter
Country Retail Manager
Markkinointijohtaja, Varusteleka
Sales Manager, Abena Finland Oy
Aluejohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
InHunt_hallitushakuDSC00328_HD
Hallituspaikan haku -valmennus: Suuri suosio ja innostuneita osallistujia
InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennus on saanut suuren suosion ja vuoden 2024 ensimmäinen tilaisuus oli jälleen täynnä.
Kaupan ja elintarvike- alan osaajat_InHuntGroup_plain2
Varmista parhaat osaajat kaupan alan tehtäviin - näin onnistut!
InHuntin kaupan alan osaajapooli kattaa laajasti toimialaosaajia vähittäis- ja tukkukaupasta sekä elintarviketoimialalta.
Liitot, yhdistykset ja säätiöt_pooli_InHuntGroup_plain3
Miten välttää kymmenien tuhansien eurojen virheinvestointi liiton, järjestön tai säätiön rekrytoinnissa?
Suomessa kolmas sektori on täynnä monipuolisia toimijoita, jotka tarvitsevat parhaita osaajia menestyäkseen. Miten suorahaku voi olla avain onnistuneeseen rekrytointiin...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa