Hallituksen ulkopuoliset jäsenet – uudistumisen ajurit

Jaa somessa:

Hallituksen ulkopuoliset jäsenet – uudistumisen ajurit

Yrityksen hallituksen ulkopuolisten jäsenten haku lähtee halusta tai tarpeesta kehittyä. Se vaatii avoimuutta ja reflektointia, ja ennen kaikkea aitoa halua altistua ulkopuoliselle näkemykselle ja sen hyödyntämiselle. Myös pysähtymistä tarvitaan. Ei vain yrityksen tilanteen arviointiin, vaan myös matkan varrella tarkastelemaan, toimiiko hallitus uudessa kokoonpanossaan menestykseen johtavalla tavalla ja onko valittu strategia vielä oikea.

Hallitustyössä puhutaan myös kulttuurien kohtaamisesta, kertoo tämänkertaisen Lentokorkeus-podcastimme haastateltava Pauli Aalto-Setälä. Usein saatetaan ajatella, että kulttuuri tarkoittaa isompien ihmisryhmien toimintatapoja, mutta se voi tarkoittaa myös yksilöiden tapaa hahmottaa asioita: ”Olen tottunut hyvin suoraan palautteeseen, mikä on paitsi arvokasta myös hyödyllistä. Sen kautta voi tarvittaessa muuttaa tyyliään paremmin sopivaksi yhtiön toimintatapaan. Tilannetaju on tietysti aina tärkeää.”

Riskienhallinta hallitustyössä

Hallituksen tulee arvioida jatkuvasti yrityksen kohtaamia riskejä. Tämä on korostunut nyt tässä erityisessä ajassa, mutta toki on aina ollut myös tärkeää. Pelkkä riskien tunnistaminen ei riitä, vaan on arvioitava niiden mahdollisia vaikutuksia toteutumisen hetkellä. Nyt on varmasti monien resilienssi kasvanut, ja on paljon opittu. Mutta Pauli kertoo, ettei pelkän kriisin tai negaation kautta yritystä voi viedä pitkällä aikavälillä eteenpäin:

Riskit arvioidaan ja niihin suhtaudutaan vakavasti, mutta toivon ja tulevaisuuden tähdenhän hallituksessa ollaan.

Strategiatyön viemä aika matkalla tulevaisuuteen

Hallituksen päätehtävä on nähdä matka tulevaisuuteen jo ennakolta. Tämä tapahtuu tyypillisesti strategiatyön muodossa. ”Se on hallituksen päätehtävä”, Pauli kommentoi ja jatkaa: ”Sehän on myös paitsi mielekäs, myös hauska tehtävä. Siinä voi yhdessä pohtia reittejä unelmoida, mitä tulevaisuus voi yritykselle tarjota, ja miten teemme sen mahdolliseksi.” Advisory Board voi myös tukea hallitusta sen työssä erilaisten skenaarioiden arvioinnissa, erilaisten suuntien etsimisessä.

Monialaisuudesta on hyötyä, kun mietitään erilaisia asioita ja skenaarioita ja näkemykset erilaisista vaihtoehdoista ovat arvokkaita. Rikkaampi kartta tulevaisuuden näkymistä tuo laajan mahdollisuuksien kirjon hallitukselle, mistä valita yritykselle sopivin tulevaisuus. Hallituspositio tuo lisää arvokasta osaamista, jota voi hyödyntää omassa päivätyössäänkin. Tämän päivän johtajan rooli vaatii monenlaisten näkemysten ja erilaisten toimialojen osaamisen kuuntelua, ja esimerkiksi hallitustyö voi tuoda tällaista kompetenssia omaan työhön. Vaikka toimialat ovat erilaisia, myös paljon samaa löytyy yli erilaisten liiketoimintojen.

Tulevaisuuden parhaat vaihtoehdot eivät löydy virheitä etsimällä vaan voimavaroja kartoittamalla

ja niiden varaan rakentamalla. Ylivoimaisten tekijöiden löytäminen ja tunnistaminen voidaan nähdä juurikin hallitustasolla, jossa ollaan irti arkipäivän operatiivisesta johtamisesta. Vaihtoehtoja arvioimalla, ja lopulta kriittisiin voimavaran lähteisiin investoimalla yrityksen tulevaisuuden määrittäminen johtaa menestykseen. Hallituksen kokoonpanolla voidaan tukea tulevaisuuden hahmottamisen kyvykkyyttä, ja kun taidot, kokemus ja aito asenne kohtaavat hallituksessa, kaikki tulevat kuulluiksi ja voidaan löytää kasvun lähteet ja määrittää tulevaisuuteen ohjaavat tavoitteet.

Hallitus koostuu omistajista ja sopivimmista ulkopuolisista jäsenistä

Omistajat ja heidän taustansa ja kompetenssinsa määrittävät pitkälti sitä, minkälaisia ulkopuolisia jäseniä halutaan ja tarvitaan. Hallitushaku lähteekin tyypillisesti liikkeelle juuri istuvan hallituksen osaamisten läpikäynnistä, jotta uuden jäsenen profiili kirkastuu juuri hetkeen ja tarpeeseen sopivaksi. Kokoonpanon uudistuessa uusi ryhmädynamiikka voi tuoda myös istuvasta hallituksesta esiin uusia piirteitä. ”Interatiivinen työskentelytapa sopii hallitustyöhön. Ensin laajennetaan näkemystä ja sitten palataan yhdessä kiteytykseen. Sen kautta voidaan luoda yhteinen selkeä näkemys”, Pauli kertoo.

Konflikteja voi myös matkan varrella tulla, eikä niitä tule pelätä. Joskus niiden pelossa pyritään tekemään nopeasti vain kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Se on puolilämmin, eikä ehkä se paras sitten kuitenkaan. Liika konsensushakuisuus ei kuulu hallitukseen vaan menestystä kannattaa tavoitella aktiivisesti, mutta rakentavasti.

Hallituksen kyvykkyys toimia myös muuttuu ajassa, kuten johdonkin. Ajan saatossa myös hallituksen jäsenten rotaatiota kannattaa arvioida aktiivisesti, ja rohkaistua varmistamaan hallituksen jäsenten kyvykkyys tuottaa parasta lisäarvoa yritykselle. Hallituksessa tulee olla aina parhaat, eli myös ajassa parhaat jäsenet. Ja siihen kuuluu myös se, että jäsen itsekin kokee oppivansa tehtävässä lisää. Myös hallitus ryhmänä oppii rohkeasti silloin koko ajan lisää.

Tule kuulemaan Paulin ajatuksia Lentokorkeus-podcastiin!

Blogipostauksen kirjoittaja:
Tarja Ilvonen
CEO ja Partner InHunt Boards Oy,
Senior Headhunter, Johtaja Board Competencies InHunt Group Oy

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Business Development Manager
Toimitusjohtaja
Chief Commercial Officer
Head of Marketing and Communications
Myyntijohtaja
Uusimmat

Blogista

ICT-ja kybertoimialapooli_InHuntGroup_sivu_upd
Tarvitseeko yrityksesi ICT-alan ja kyberturvallisuuden huippuosaajia?
ICT-alan ja kyberturvallisuuden headhunterimme eivät ole vain alansa konkareita, vaan heillä on myös laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot. Esimerkiksi...
Vastuullisuus_valot_päälle_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus
Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, eikä enää vain asiantuntijoiden erityiskenttää.
InHuntBlogi_Ari_1200x630px_plain
Tätä et tiennyt: miksi valinta ei kohdistunut sinuun
Senior Headhunter Ari Rahkonen kertoo työnhakuprosessin haasteista ja yllättävistä syistä, miksi et etene haastatteluprosessissa
Energiatoimiala_toimialapooli_InHuntGroup_sivu_upd2
Headhunter huolissaan energia-alan murroksesta ja tarpeesta uusille osaajille
Energiatoimialan murros käy vahvana yhteiskunnan siirtyessä kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tämä murros näkyy selkeästi energia-alan rekrytoinneissa.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa