Uutta särmää hallitustyöhön, miksi sitä tarvitaan?

Uutta särmää hallitustyöhön, miksi sitä tarvitaan?

Hallitustyön murroksesta on puhuttu jo pitkään, mutta nyt se on saanut uudenlaista sävyä johtuen laaja-alaisista yritysten toimintaan vaikuttavista kriiseistä. Jo ennen viime vuosien kriisejäkin murrosta ajoi eteenpäin yritysten tarve saada hallituksiin ulkopuolista osaamista. Hallitusammattilaiset ovat pätevöityneitä tähän, jakamaan osaamistaan useiden yritysten hallitustyöhön. Hallitusammattilainen, muutosjohtamisen työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan tähän tärkeään teemaan Lentokorkeus-podcastissamme.

Hallitustyötä tekevät nykyisin yhä useammat, mikä tuo yritysten kaipaamaa diversiteettiä tulevaisuuden suunnitteluun, toiminnan ohjaamiseen sekä riskienhallintaan. Hallituksen ulkopuolisen jäsenen rooli kiinnostaa monia myös oman päivätyön rinnalla, koska hallitustyössä voi paitsi olla aidosti apuna, myös itse oppia jatkuvasti lisää. Näin toteaa myös Pauli Aalto-Setälä: ”Hallituksen jäsenenä on hienoa tuoda yritykseen uusia mahdollisia malleja tai konsepteja, joilla ratkaista strategisia kysymyksiä. Sitä varten on tärkeää kuunnella ja perehtyä huolellisesti yritykseen ja sen tilanteeseen ja markkinaan.” Hallituksen jäsenenä myös oppii koko ajan, mikä on tärkeä motivaatiotekijä. 

Motivaatio on päätös

Kun päättää tarttua tehtävään, motivaatio on selkeä ja se ilmenee innostuksena ja energiana. Ja energia voi tarttua myös muihin. Pauli on pohtinut paljon motivaation merkitystä, ja näkee energian tärkeänä myös hallitustyössä.

Ulkopuolisena hallituksen jäsenenä toimiminen ja pyrkimys yhteiseen onnistumiseen edellyttää kaikilta avointa keskustelua. Välillä on myös hyvä pysähtyä ja yhdessä reflektoida, miten hallitustyö sujuu, kun mukana on myös ulkopuolinen jäsen.

Innostuksen ja energia hyödyntämisen puolestapuhujana Pauli on kiinnostunut myös kulttuurien merkityksestä ja kulttuurien rakentamisesta, sekä sen ymmärtämisestä mistä kaikesta yrityksen kulttuuri muodostuu. Ulkopuolisen hallituksen jäsenen toimintatyylin sopiminen yrityksen kulttuuriin on kriittinen tekijä hallitustyössä. Onnistuakseen hallituksen ulkopuolisena jäsenenä, on siis oltava paitsi sopiva tausta, osaaminen ja kokemustausta, myös kyky sovittaa oma toimintatyyli luontevasti yrityksen kulttuurin mukaiseksi. Ja lisäksi siis oikeanlaisen energian välittyminen on toiminnan kulmakiviä. Kun nämä ovat kohdallaan, hallitustyöhön vaadittavat resurssit ja ajankäyttö tulevat hyödyksi. Yksi hallituspaikka mahtuisi aikatauluihin vielä lisää,” Pauli toteaa.

Ripaus tinderiä ja ripaus idolsia

Uutta ulkopuolista hallituksen jäsentä haettaessa keskustelut alkavat yrityksen tilanteen läpikäynnillä, mutta ymmärrettävästi ei rymistellen suoraan ongelmakohtiin. Yritystä ja sen tilannetta tarkastellaan useista näkökulmista ja matkan varrella syntyy tuntumaa ja luottamusta siihen, kohtaako ehdokkaan osaaminen ja kokemustausta niiden haasteiden kanssa, jotka yrityksessä on tunnistettu perusteiksi hakea ulkopuolinen jäsen hallitukseen. Houkuttelutekijänä ehdokkaan kannalta toimii paitsi aito hyödyksi olemisen kokemus, myös näkymä luotsata yritys yhdessä entistä parempaan menestykseen.  

Perehdytys perustuu kysymiseen

Yritysten tavat perehdyttää hallituksen ulkopuoliset jäsenet vaihtelevat paljon. Perehdytys kuitenkin jo terminä saattaa antaa asiasta hieman väärän kuvan; se on erilaista kuin työtehtäviin perehdyttäminen ja jo hallitusvastuun kantaminenkin edellyttää suurta aktiivisuutta uuden jäsenen taholta. Lausetta ”minulle ei kerrottu” ei hallitustyössä ole, vaan tärkeää on kysyä itse. Pauli kertoo käytännönläheisesti tavastaan valmistella huolellisesti kysymyksiä hallituksen jäsenille, johtoryhmälle, valitulle kohderyhmälle avainhenkilöitä. Kysymykset koskevat liiketoiminnan lisäksi esimerkiksi henkilöstöä ja kasvua. Hän pitää tärkeänä saada kysymyksiin kirjalliset vastaukset, joiden pohjalta voi käydä syventävää keskustelua.  Keskusteluja voi asiasta riippuen käydä ryhmässä tai yksitellen eri henkilöiden kanssa syventyen tärkeisiin teemoihin.  Lisäksi tarvitaan omaa perehtymistä tutkimalla asioita aktiivisesti ja tapaamalla esimerkiksi asiakkaita. ”Tällainen semi-journalistinen ote toimii perehtymisessä hyvin hallitustyössä”, Pauli toteaa.

Hallitustyön kokonaisvaltaisuus nousee Paulin puheessa esiin. Yritysten kartta ja tulevaisuuden mahdollisuudet siinä vaativat strategiatyötä, skenaarioiden laatimista – unelmointia. Sekä unelmoinnissa että johtamisessa tarvitaan pätevyyttä, jonka Pauli kiteyttää osuvasti: pätevyys = taidot + tiedot + kokemus x asenne.

Blogipostauksen kirjoittaja:
Tarja Ilvonen
CEO ja Partner InHunt Boards Oy,
Senior Headhunter, Johtaja Board Competencies InHunt Group Oy

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Vesiliikelaitoksen johtaja
Rahoitusjohtaja, SSA Rakennus Oy
Talousjohtaja
Palvelujohtaja, Söderberg & Partners
Toimitusjohtaja, Kuopion Palloseura
Uusimmat

Blogista

Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia
Hallitustyöskentelyn tulevaisuus vaatii muutosta, ja me InHuntilla olemme valmiina tähän muutokseen.
InHuntBlogi_Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta_plain
Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta
Jukka Marttila lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta, jolloin pohdintaan nousivat myös omat arvot ja työskentelytavat.
Työnhaun hankaluudet- 7 yleistä virhettä ja niiden välttäminen_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi
Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi...
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä
Placement-palveluilla edistetään henkilön uudelleen työllistymistä.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa