Enrique Dans on yksi Espanjan johtavista teknologia-asiantuntijoista. Hän on voittanut lukuisia aiheeseen liittyviä palkintoja ja on vakio kasvo erilaisissa asiantuntijaohjelmissa ja paneelikeskusteluissa. Pari viikkoa sitten silmiini osui hänen loistava kirjoitus siitä, kuinka kenenkään työpaikka ei ole enää varma tässä maailmassa, jossa elämme.

Hän käytti esimerkkinä WalMartia, joka oli juuri antanut potkut 7.000 työntekijälle. Syy tähän oli, että WalMart on pystynyt automatisoimaan useita ns. back-office tehtäviä. Näistä potkut saaneista 7.000 henkilöstä kenelläkään ei ollut suoraa kontaktia asiakkaaseen vaan hoitivat he erilaisia toimistotehtäviä. Useimmat olivat olleet WalMartin palkkalistoilla erittäin pitkään, aikaisemmin arvostettuja ja erittäin hyvin palkattuja työntekijöitä.

Wallmartin vähennykset ovat hyvä esimerkki siitä, mihin suuntaan maailma on menossa ja kuinka iso osa työtehtävistä pystytään jatkossa automatisoimaan ja tekemään koneilla tai tietokoneohjelmilla. Aiemmin back-office tehtäviä ja niiden suorittajia pidettiin arvokkaina ja tärkeinä, mutta nyt Walmart tajusikin niiden olevan täysin turhia ja arvottomia.

”Kuinka monta samanlaista työtä tulee sinulla mieleen? Kuinka monta yritystä tulee seuraamaan Walmartin esimerkkiä ja ajattelemaan sitä säästöä, joka vastaavilla toimenpiteillä saadaan aikaan. Kuinka kauan tämänlaiset työt tulevat kestämään? Kuinka monta ihmistä tiedät olevan tämänlaisissa tehtävissä ja vain odottavan sitä päivää, että samanlaiset uutiset osuvat omalle kohdalle?”, Enrique Dans kysyy kirjoituksessaan.

On varmaa, että lähitulevaisuudessa tulemme kuulemaan ja näkemään paljon samanlaisia toimenpiteitä maailmassa, jossa kenenkään työpaikka ei ole varma. Liipaisimella ei ole ainoastaan tehdastyöläiset vaan vaan myös toimistohenkilökunta mukaan lukien mm. talous ja HR-osastot. Kukaan ei siis ole turvassa, kirjoittaa Dans.

 

Linkki alkuperäiseen kirjoitukseen: https://medium.com/enrique-dans/think-your-job-is-safe-get-real-de254ad3a37c#.7h2lqcdcw

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin digijohtajana sekä on Hunting Heads Espanjan toimitusjohtaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.

The Comments
  • Kova on nykyinen maailma tai vähintään erilainen kuin mihin monet meistä ovat tottuneet…. Mikäli Walmart olisi todennut (kuten yllä lukee), että nämä tehtävät olisivat ”täysin turhia ja arvottomia” niin tätä vahvasti epäilen. ”Back-Office” tehtävätkin tulee hoitaa…. kyse on siitä miten ne hoidetaan. Oma kokemukseni on, että nimenomaan pääkonttoreissa näitä ”turhia” ja ”arvottomia” tehtäviä ja niiden haltioita on pilvin pimein. Pääkonttorit näyttävät usein kuin muurahaispesiltä, joissa tyyppejä vaeltaa paikasta (kokouksesta) toiseen ilman selkeää kosketuspintaa yhtiön strategian kannalta oleviin avainasioihin. Ongelma korostuu myös siinä, että usein nämä henkilöt eivät ole koskaan nähneetkään asiakasta – saatikka että heillä olisi mitään ajatusta siitä mitkä ovat eri markkinoiden dynamiikat. Huvittavinta on havaita miten kv konsuttitoimistot pyörittävät ohjelmillaan (jotka menevät kehää kuin karuselli) yhtiöiden korkeinta johtoa…. peräjälkeen kopioidaan asioita väittäen että sopivat joka tilanteeseen….Joskus tulee mieleen, että mistä näille ylemmän tason pääkonttorijohtajille maksetaan…. kopioinnista????

  • Teemu ja Walmart eivät ehkä ole ymmärtäneet ihmisaivojen paremmuutta ns. robotiikkaan ja ns. AI:n rinnalla. Noiden IT-projektien jäljiltä on jäänyt paljon vieläkin savuavia raunioita, joiden korjaaminen se vasta kalliiksi tulee.
    😊👍

Add Your Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *