Mitä työhaastattelussa EI tulisi sanoa

Jaa somessa:

Kun keskustelen henkilöiden kanssa uuden työn löytämisestä, lähes aina minulta kysytään myös vinkkejä työhaastatteluun liittyen. Usein henkilöt ovat suhteellisen pihalla esim. siitä syystä , että edellisestä haastattelusta on kulunut kohtuullisesti aikaa. Mikäli heillä on jo haastattelu tiedossa, kysyn yleensä muutaman kysymyksen kyseisestä työpaikasta sekä kohdeyrityksestä. Kysyn nämä ihan mielenkiinnosta sekä myös siksi, että näen heti, millä tasolla henkilön valmistautuminen on.

 

Työhaastatteluun liittyen olen aikaisemmin kirjoittanut muutaman artikkelin ja ne kaikki löytyy kootusti täältä:  https://inhunt.fi/category/tyohaastattelu-2/

 

Nyt Business Insiderissa osui silmiini mielenkiintoinen artikkeli, johon oli haastateltu useampaa johtoasemassa olevaa henkilöä ja kysytty, mitä he EIVÄT halua kuulla työhaastatteluissa. Artikkeli oli mielenkiintoista luettavaa ja näin ajattelin koota siitä seuraavaan viisi mielenkiintoisinta esille nostettua asiaa pikkaisen omilla kommenteilla höystettynä. Yhteensä kohtia oli kokonaisuudessaan 15 ja mikäli asia kiinnostaa enemmän, linkki alkuperäiseen artikkeliin löytyy tämän kirjoituksen lopusta:

 

 

  1. ”Jätin edellisen työni, koska työympäristö oli myrkyllinen / pomoni oli liian vaativa.”

 

Edellisestä työstä tai pomosta valittaminen on asia, jota monikaan ei halua kuulla työnhakijan suusta. Business Insiderin artikkelin mukaan tämä oli asia, joka nousi useimmiten esille.  Moni haluaa palkata positiivisia ihmisiä ja näin henkilö, joka tuo vain negatiivisia asioita esiin edellisestä työstään, ei varmuudella nosta omia osakkeitaan haastattelijan silmissä. Itselläni tämä laittaa myös aina kellot soimaan siitä syystä, että on tietty laji ihmisiä, jotka eivät koskaan näe itsessään mitään vikaa. Heidän kanssa toimiminen on vähintäänkin haasteellista ja epämielekästä.

 

 

  1. ”Mitä yrityksenne tekee? Missä teidän pääkonttori sijaitsee?”

 

Itsekin olen usein sanonut, että mikäli kysymyksesi vastaus on todennäköisesti helposti Googletettavissa, niin älä kysy sitä. Työhaastattelussa on tärkeää pystyä kysymään hyviä kysymyksiä, mutta se missä pääkonttori sijaitsee tai kuinka monessa maassa yrityksellä on toimintaa, eivät ole niitä.

 

Työhaastattelusta saa todella paljon enemmän irti ja varmasti jää mieleen, kun pystyy esittämään aidosti kiinnostavia kysymyksiä ja jopa rohkeasti vähän haastamaan. Työhaastatteluissa usein raapaistaankin vain pintaa, mutta mikäli on tehnyt taustatyön hyvin ja on oikeasti oman alueensa ammattilainen, niin pystyy omilla kysymyksillään viedä keskustelua paljonkin syvemmälle.

 

 

  1. “Oli muuten aivan v*%€n kylmä eilen.”

 

Silloin tällöin kaikilta meiltä lipsahtaa ehkä yksi v-sana, mutta työhaastattelu ei ole oikea paikka sille. Itse olen muutaman kerran ollut tilanteessa, jossa kandi on vähän innostunut ja sieltä on sitten useampi suomalainen voimasana tullut. Se miten paljon se vaikuttaa haastattelun lopputulokseen riippuu haastattelijasta, mutta en usko, että sillä on usein ollut positiivista vaikutusta lopputulokseen.

 

  1. “Minun suurin heikkouteni on se, että työskentelen liian paljon.”

 

Tämä on ehkä itselleni yksi pahimmista. Haastateltava vastaa siis kysymykseen hänen heikkouksista jollain yli positiivisella kommentilla, kuten ”teen liian paljon töitä” tai ”olen liian tunnollinen.” Kukaan meistä ei ole täydellinen ja se, että tuntee omat heikkoutensa / kehityskohdat ja pystyy kertomaan niistä avoimesti, ei kerro muuta kuin hyvästä itsetunnosta.

 

Tämä on myös kysymys, joka todella usein kuulee esittävän, joten kannattaa miettiä asiaa ja vastata rohkeasti kuten itse asian näkee.

 

 

  1. ”Ei tule mieleen mitään kysyttävää.”

 

Perinteisessä työhaastattelussa usein lopuksi annetaan vielä mahdollisuus hakijalle kysyä lisäkysymyksiä. Käytännössä pahin mitä voi sanoa on, että ”Ei kyllä tule mitään mieleen” tai ”Ei, kyllä aika hyvin sain vastaukset mun kysymyksiin tässä haastattelun aikana”. Vaikka kuinka hyvin haastattelu olisi mennyt, niin tuon kuultuani itselläni kyllä fiilikset lopahtaa aivan täysin.

 

Tuskin koskaan on tehtävään valittu henkilöä, joka päättää haastattelun näin. Ei siksi, että yksi kysymys olisi niin ratkaiseva vaan siksi, että jos on oikeasti oikea henkilö avoimena olemaan rooliin ja on itse kiinnostunut paikasta, on varma, että tämä henkilö tulee kysymään ei vain yhtä, mutta useita hyviä kysymyksiä.

 

 

Suosittelen myös tutustumaan alkuperäiseen artikkeliin, joka löytyy tästä linkistä:

 

http://www.businessinsider.com/what-not-to-say-to-your-interviewer-2017-3

 

Kirjoittanut,

 

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Riikinvoima_logo_pysty
Toimitusjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan. Lue blogista viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan.
Kuvassa Pirkko-Liisa Hietalahti Kuntien InHuntin johtaja
Suorahaun käyttö kuntien rekrytoinneissa on lisääntynyt
Kuntien InHunt palvelee kuntia kokonaisvaltaisesti. Aktiivisen kandidaattien etsimisen ja houkuttelun lisäksi huolehdimme myös prosessin hallinnollisesta ja...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.